Εικαστική έκθεση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Α.Π.Θ.

Στο πλαίσιο της φοιτητικής εβδομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) πραγματοποιείται εικαστική έκθεση με θέμα «Γενοκτονία και Προσφυγιά». Πηγή έμπνευσης της εικαστικής αυτής έκθεσης υπήρξε η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Ποντίων (1919).

Οι πίνακες που εκτίθενται είναι δημιουργίες της Σοφίας Αμπερίδου, ζωγράφου ποντιακής καταγωγής και με πολυετή εμπειρία στον χώρο. Παράλληλα, φιλοξενούνται βραβευμένα έργα προηγούμενων ετών του Μαθητικού Διαγωνισμού Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα.

«Η τέχνη είναι ίσως η καλύτερη γέφυρα για να οικοδομήσουμε σχέσεις με τις γείτονες χώρες» τόνισε η κ. Αμπερίδου. Η καλλιτεχνική της ανησυχία την ωθεί να αφουγκράζεται τις τωρινές καταστάσεις και μέσω της τέχνης της ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση γύρω από θέματα Γενοκτονίας που ξεπερνούν τα σύνορα. Το ερέθισμα για την ενασχόληση με την συγκεκριμένη θεματική, έχει τις ρίζες του στις παιδικές της καταβολές. Δύο από τους παππούδες της ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 και τη Συνθήκη της Λοζάνης, κι έτσι έχει μάθει από πρώτο χέρι για την προσφυγιά.

Η ίδια επιθυμεί μέσα από τους πίνακες της να απεικονίσει τον ποντιακό πολιτισμό και δεν επικεντρώνεται στην καταστροφή που συνήθως συνοδεύει παρόμοια έργα. Μάλιστα, πηγή μιας δημιουργίας της έχει υπάρξει και η ίδια η έμπνευση που είχε ο Καβάφης κατά τη συγγραφή του ποιήματός του «Πάρθεν». Είχε, ακόμη, την τιμή να είναι καλεσμένη για δύο συνεχόμενα έτη στο φεστιβάλ που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιτεχνών της Τραπεζούντας, γεγονός που θεωρεί υπέρτατης σημασίας καθώς οικοδομεί σχέσεις με τους εκεί καλλιτέχνες και έρχεται σε μια πιο στενή επαφή με τον πολιτισμό των προγόνων της. Φέτος θα επισκεφθεί την Τραπεζούντος για τρίτη φορά.

Ο Χρήστος Ρουστέμης, φοιτητής Ιστορικού – Αρχαιολογικού του Α.Π.Θ., και μέλος του διοικητικού Συμβούλιο του συλλόγου των Ποντίων φοιτητών έδωσε κάποιες πληροφορίες για τον σύλλογο. Ο τελευταίος δραστηριοποιείται εδώ και 45 χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης και είναι ενεργός όλο το χρόνου με πλήθος εκδηλώσεων. Μέσα στο διάστημα της Φοιτητικής Εβδομάδας (13-31/5) θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη δράσεις, την εθελοντική αιμοδοσία στο Α.Χ.Ε.Π.Α. (16/5) και το κυνήγι θησαυρού (21/5).

Στόχος τους κυρίως είναι να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή στην ομάδα και να γίνει ευρέως γνωστή. Αυτή τη στιγμή αριθμούν 40 ενεργά μέλη. Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος επίσημα εγγεγραμμένο μέλος, είναι ότι το άτομο πρέπει εκτός από το να σπουδάζει, να έχει ποντιακή καταγωγή τουλάχιστον από τον έναν γονέα του. Ωστόσο, αν κάποιος απλά επιθυμεί να συμμετέχει δεν υπάρχει κάποιο όριο ηλικίας. Τέλος, όπως υπογραμμίστηκε από τον Χρήστο Ρουστέμη, εξαιρετικά σημαντικό για αυτούς είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, η αναβίωση των παραδόσεων και η προσέλκυση νέων ατόμων μέσω κοινωνικών δράσεων.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το διάστημα κατά το οποίο μπορείτε να την επισκεφθείτε είναι από τις 13 έως και τις 15 Μαΐου, στο ισόγειο του κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ μεταξύ των ωρών 10:00 με 14:00 μ.μ.

Related posts:

  1. Rugby Rebels: Οι «επαναστάτες» του ράγκμπι από τη Θεσσαλονίκη