Ειλικρίνεια και ανθρώπινες σχέσεις…

Ο Σερζ (Θοδωρής Αθερίδης), ο Μαρκ (Άλκις Κούρκουλος) και ο Ιβάν (Γιώργος Πυρπασόπουλος) είναι τρεις κολλητοί φίλοι, οι οποίοι, παρά τις όποιες διαφωνίες τους, καταφέρνουν πάντα να τα βρίσκουν και να συνεννοούνται.

Όλα αυτά μέχρι ο Σερζ να αγοράσει έναν κατάλευκο πίνακα, πασίγνωστου, πάντως, ζωγράφου, έναντι 200.000€, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση και τον θυμό του Μαρκ, τη στιγμή που, από την άλλη, ο Ιβάν, πιο μετριοπαθής, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. Η κατάσταση, όμως, ξεφεύγει εντελώς, όταν τα μύχια συναισθήματα των τριών φίλων βγαίνουν στην επιφάνεια και φαίνεται τελικά πως τόσο ο Σερζ όσο και ο Μαρκ θέλουν ο ένας τον άλλον καθ’ εικόνα και ομοίωσή τους. Φτάνοντας σε οριακό σημείο, μπαίνουν σε σκέψεις ακόμη και για το ενδεχόμενο τερματισμού της μακρόχρονης φιλίας τους.

Το “ART” είναι ένα… κλασικό έργο Θοδωρή Αθερίδη, με έντονο το στοιχείο της κωμωδίας, το οποίο αναδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό μέσα από το ταλέντο των τριών πρωταγωνιστών, που αποδίδουν εξαιρετικά το σενάριο της Γιασμίνα Ρεζά και την «εξυπηρετική» μετάφραση του Σταμάτη Φασουλή. Και όπως οι περισσότερες κωμωδίες του Αθερίδη, το “ART” πετυχαίνει, μέσα από το χιούμορ του, να προβληματίσει γόνιμα για βασικά θέματα ανθρωπίνων σχέσεων και, εν προκειμένω, της φιλίας. Παραδείγματος χάρη, ομοιότητες μπορεί να βρει κανείς με την παράσταση το «Ψέμα», την οποία ο έμπειρος καλλιτέχνης είχε παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη το προπερασμένο καλοκαίρι, αλλά και με την ταινία οι «Τέλειοι Ξένοι», όπου, επίσης, ήταν ο σκηνοθέτης.

Η σκηνοθεσία της παράστασης, απλή και χωρίς περιττά στοιχεία, επιτελεί τον σκοπό της, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στους ηθοποιούς να παίξουν τη «μεγάλη μπάλα» που, αποδεδειγμένα, μπορούν. Τα κουστούμια του Άγι Παναγιώτου είναι κλασικά και αντιπροσωπευτικά των ρόλων που ενσαρκώνουν οι πρωταγωνιστές, ενώ τα σκηνικά της Μαρίας Φιλίππου δίνουν, όντως, την αίσθηση ότι οι τρεις φίλοι βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο κάποιου διαμερίσματος.

Κατόπιν όλων αυτών, λοιπόν, θα μπορούσαμε εύκολα να αιτιολογήσουμε την επιτυχία που σημείωσε η παράσταση στην Αθήνα, αλλά και αυτήν που σημειώνει, τώρα, στο Θέατρο «Κολοσσαίον» της Θεσσαλονίκης!

No related posts.