Εξερευνώντας το cosplay

Horo von Kaida ως Lady Judgment Uther από το “Heroes of the Storm”.

Μπορεί η σχέση μου με το αντικείμενο να είναι εντελώς επιδερμική, όμως σας έχω την άποψη της επαγγελματία cosplayer, Horo Von Kaida (Ελληνίδα είναι μην ψαρώνετε), μετά από συνδιαλλαγή μου με την ίδια στο Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Digitall360. Η Μαρία -OK, ξενέρωτο το Μαρία, θα τη λέω Horo- μας απαντά σε διάφορα ερωτήματα και μας εξηγεί απλά τι είναι το cosplay και πως μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με αυτό επαγγελματικά.

Αρχικά, ως cosplay η Horo ορίζει την «τέχνη του να φέρνεις σε ζωή όλους τους αγαπημένους σου χαρακτήρες από video games, anime και cartoon, με τη χρήση στολής την οποία κυρίως φτιάχνεις μόνος σου». Η στολή είναι ως συνήθως φτιαγμένη από δομικά υλικά (αφρό πολυουρεθάνης*, foam και θερμοπλαστικά), καθώς και υλικά που μπορεί σχεδόν ο καθένας να βρει στο σπίτι του (χαρτοταινία, ζελατίνες περιτυλίγματος κ.λπ.). Βέβαια, οι βιομηχανίες έχουν αρχίσει όλο και περισσότερο να ασχολούνται με το cosplaying και τους οπαδούς του, με αποτέλεσμα να πωλούνται πλέον πολλά από τα αναφερθέντα υλικά ειδικά για cosplaying (π.χ, see through θερμοπλαστικά για τους cosplayers που θέλουν να φωταγωγήσουν τις στολές τους).

Επιπλέον, καθώς το cosplay αποτελεί μία σχετικά καινούργια τέχνη, ειδικότερα στην Ελλάδα που πρωτοεμφανίστηκε κυρίως την τελευταία δεκαετία, είναι δύσκολο να αποτελέσει αντικείμενο επαγγελματισμού. Παρά ταύτα, η αγορά στις μέρες μας έχει χώρο και για τους cosplayers. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να δουλέψουν ως μοντέλα σε διάφορα events, δηλαδή να πληρώνονται για να δίνουν το παρών, να φωτογραφίζονται και να αντιδρούν με τον κόσμο που βρίσκεται στα conventions και τα events που ασχολούνται με video games, anime, cartoon και, γενικότερα, οτιδήποτε αποτελεί αντικείμενο cosplaying. Επίσης, μπορούν να πουλάνε έτοιμες στολές ή μέρη στολών τις οποίες φτιάχνουν οι ίδιοι.

Τέλος, κατά τη γνώμη μου (ας πω και εγώ κάτι σε αυτό το άρθρο), το cosplaying είναι μία τέχνη που χρειάζεται χρόνο, μεράκι, πολλή δημιουργικότητα και ακόμη περισσότερη αγάπη για το αντικείμενο. Αυτό είναι φανερό ακόμη και σε εμένα, που δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ, και αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια.

*κίτρινος αφρός που κρατάει τα κουφώματα

No related posts.