Επτά χρόνια χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο!

Πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός! Οι ώρες, οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, τα χρόνια! Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 συμπληρώθηκαν, λοιπόν, ήδη επτά χρόνια από τον θάνατο του ανυπέρβλητου Δημήτρη Μητροπάνου.

Τρίτη του Πάσχα ήταν, το 2012, όταν αιφνιδιάστηκε το πανελλήνιο από έναν χαμό που ήταν σίγουρο ότι θα αφήσει πίσω του ένα αναντικατάστατο κενό. Δεν υπάρχει άνθρωπος, που αγαπά τη μουσική με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε «πόστο», να έχει εκφραστεί με αρνητικά λόγια για τον «Μητσάρα». Λαϊκοί, έντεχνοι, ροκάδες, ράπερ ή… οτιδήποτε, από κανέναν ποτέ δεν έχει ακουστεί η φράση: «Εμένα δεν μου αρέσει ο Μητροπάνος». Και αυτό, αν μη τι άλλο, αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει ακόμη ένα κάποιο έστω ίχνος λογικής σε αυτήν τη χώρα.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948 στην Αγία Μονή, μία συνοικία λίγο έξω από τα Τρίκαλα. Γνώρισε τον πατέρα του στα 29 του χρόνια, ενώ μέχρι τα 16 του τον θεωρούσε νεκρό! Τη δουλειά δεν τη φοβήθηκε ποτέ κι, έτσι, μπήκε από νωρίς στα βάσανα, καθώς νεαρός ων δούλευε τα καλοκαίρια στην ταβέρνα του θείου του. Το μεγάλο βήμα το έκανε το 1964, όταν κατέβηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Γνωρίζοντας τον Γιώργο Ζαμπέτα (μέσω του Τάκη Λαμπρόπουλου), ήταν φανερό πως το ταλέντο του είχε πάρει πια τον δρόμο του. Από εκεί και πέρα, ο «Μητσάρας» δεν κοίταξε πότε πίσω, αφού η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται σίγουρα και σταθερά.

Συνεργάστηκε, πέραν του Ζαμπέτα, και με άλλους κορυφαίους συνθέτες του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολο Καλδάρα, Τάκη Μουσαφίρη, Γιάννη Σπανό, Χρήστο Νικολόπουλο, Δημήτρη Μούτση, Γιώργο Χατζηνάσιο, Μάριο Τόκα και Δημήτρη Παπαδημητρίου. Εκεί, όμως, που ανέδειξε την ευρεία γκάμα του ρεπερτορίου του και τα απαράμιλλα φωνητικά του προσόντα ήταν στις συνεργασίες του με τους Σταμάτη Κραουνάκη, Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Πορτοκάλογλου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Στέφανο Κορκολή και Βασίλη Παπακωνσταντίνου, με τους οποίους τραγούδησε ροκ μπαλάντες και, γενικά, έντεχνα τραγούδια.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι τη μεγαλύτερη, λαϊκή (και όχι μόνο λαϊκή) φωνή όλων των εποχών! Ένας ανατριχιαστικός τραγουδιστής με προσωπικότατο στιλ, που ξέφευγε, πολλές φορές, από το μέτρο και τον ρυθμό. Όχι, βεβαίως, γιατί δεν ήξερε από μουσική, αλλά γιατί δεν είχε καμία απολύτως σημασία αν θα πατούσε πραγματικά στο μέτρο και στον ρυθμό. Πώς θα μπορούσε να έχει, όταν σε κάθε του νότα σε έπαιρνε από το χέρι και απλά σε ταξίδευε; Και όλο αυτό φυσικά, αβίαστα, ανεπιτήδευτα! Ήταν (είναι) «αυτός και όλοι οι άλλοι»!

Πέθανε σε ηλικία 64 ετών, από λοίμωξη του αναπνευστικού, αφήνοντας φτωχότερη την ελληνική λαϊκό και έντεχνο πεντάγραμμο. Κατά καιρούς, αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, ωστόσο, πάντα, έβγαινε νικητής. Ποιος θα ξεχάσει, άλλωστε, ότι ενώ το 2008 του μεταμοσχεύτηκε νεφρό της αδερφής του, οι επόμενοι μήνες τον βρήκαν όρθιο, να έχει κάνει το μεγάλο comeback, αρχής γενομένης από τη μεγάλη συναυλία που έδωσε στο «Ηρώδειο», τον Σεπτέμβριο του 2009; Και ο θάνατος, εξάλλου, όρθιο τον βρήκε, σε μία περίοδο που συνεργαζόταν με τους Γιάννη Κότσιρα και Δημήτρη Μπάση, σε μία παράσταση που σάρωσε στην Αθήνα και επρόκειτο να ανέβει και στη Θεσσαλονίκη.

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι τέτοιου είδους καλλιτέχνες (όσοι τον έζησαν στενά, υποστηρίζουν ότι ο Μητροπάνος ήταν και εξαιρετικός ως άνθρωπος) δεν πεθαίνουν ουσιαστικά. Περνούν στην αιωνιότητα μέσα από τα δημιουργήματά τους. Έτσι, και ο «Μητσάρας» ζει και θα ζει για πάντα μέσα από τη φωνή του! Τουλάχιστον, για όσους ξέρουν να αγαπούν τη μουσική…

No related posts.