Η φιλία πάνω απ’ όλα!

“Stan & Ollie”
USA/ England/ Canada (2018)
Σκηνοθεσία: Jon S. Baird
Παίζουν: Steve Coogan, John C. Reilly

Οι Stan Laurel (Steve Coogan) και Oliver Hardy (John C. Reilly), ή αλλιώς ο «Λιγνός» και ο «Χοντρός», έχοντας σημειώσει τεράστια επιτυχία στον χώρο του θεάματος, ως δίδυμο, τη δεκαετία του ‘30, φαίνεται πως έχουν, πλέον, φτάσει στο ναδίρ της καριέρας τους. Οι ίδιοι, όμως, στη δεκαετία του ‘50 πια, εξακολουθούν να έχουν πάθος γι’ αυτό που κάνουν και προσπαθούν να αποδείξουν σε όλους ότι το τέλος τους δεν έχει φτάσει ακόμη.

Με στόχο, λοιπόν, να βρουν τα απαραίτητα χρήματα για να γυρίσουν μία καινούργια ταινία, οι δύο άντρες, που παραμένουν κολλητοί φίλοι, ξεκινούν θεατρική περιοδεία στην Αγγλία. Στην αρχή, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά γι’ αυτούς, καθώς παίζουν σε μικρά θέατρα, με μισοάδεια καθίσματα, και κάνουν μικρή εισπρακτική επιτυχία. Ωστόσο, όταν αποφασίζουν να παίξουν το παιχνίδι της εμπορευματοποίησης και να πουλήσουν τους εαυτούς τους, το κοινό τους, αποτελούμενο, κυρίως, από παλιούς τους fans, αρχίζει να τους συνηθίζει και πάλι και φτάνουν σε σημείο να γεμίζουν θέατρα 2.000 θέσεων!

Και ενώ ο Stan δείχνει να απολαμβάνει τις στιγμές, ο Ollie, του οποίου τα γόνατα δεν αντέχουν τη συνεχή ορθοστασία του θεάτρου, ανυπομονεί, απλώς, για την έναρξη των γυρισμάτων της νέας τους ταινίας. Επιπλέον, η εξαιρετική τους σχέση διαταράσσεται, όταν ένα θέμα του παρελθόντος που τους βαραίνει έρχεται ξανά στο προσκήνιο, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει, όταν ένα ελαφρύ έμφραγμα του Ollie τον οδηγεί στην απόφαση να βάλει τέλος στην καριέρα του.

Το “Stan & Ollie” (2018), του Jon S. Baird, συνιστά, επί της ουσίας, μία βιογραφία, των τελευταίων χρόνων ζωής των Stan Laurel και Oliver Hardy, του γνωστού κωμικού διδύμου «Λιγνός και Χονδρός». Οι ηθοποιοί που τους ενσαρκώνουν, Steven Coogan και John C. Reilly, είναι, αναμφίβολα, εξαιρετικοί στους ρόλους τους. Η φυσιογνωμική τους ομοιότητα, αλλά και οι τέλειες μιμήσεις των κινήσεων, που έκαναν κατά τη διάρκεια των παραστάσεών τους οι ήρωες που ενσαρκώνουν, είναι εντυπωσιακές. Αποδίδουν, δε, εξίσου καλά τόσο τα κωμικά όσο και τα δραματικά στοιχεία που απαιτούν οι ρόλοι τους, μεταδίδοντας στους θεατές όλη την γκάμα των συναισθημάτων της ιστορίας.

Ασφαλώς, για τη σωστή απόδοση μία βιογραφικής ταινίας σημαντικό ρόλο παίζει η προσέγγιση του σκηνοθέτη και ο Baird τα καταφέρνει, εδώ, αρκετά καλά. Έχοντας αφεθεί λίγο και στο ταλέντο των ηθοποιών που έχει να διαχειριστεί, το έργο του είναι, μάλλον, απλό και κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό το θρυλικό δίδυμο. Βοηθούμενος και από τα σκηνικά, που πραγματικά παραπέμπουν στη δεκαετία του ’50, μεταφέρει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στη Μεγάλη Οθόνη την ιστορία του «Λιγνού» και του «Χονδρού», όπως αυτή αποδίδεται από τον Jeff Pope.

Με μηνύματα για την αγάπη, τη διαφορετικότητα και τη φιλία και αποτελώντας ένα ψυχογράφημα των συναισθημάτων που βιώνουν οι δημοφιλείς και πετυχημένοι άνθρωποι όταν πλησιάζει το τέλος της καριέρας τους, το “Stan & Ollie” είναι μία ταινία που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς και, ιδιαίτερα, οι fans του θρυλικού διδύμου, που έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσα από τη μεταφορά των σκετς του στην τηλεόραση.

No related posts.