Μόνο μετά από τη βροχή μαθαίνεις να εκτιμάς τον ήλιο

Όλοι αντιμετωπίζουμε μέρες λίγο πιο επίπονες από τις υπόλοιπες, βράδια που όλες οι σκέψεις συσσωρεύονται και δυσκολεύουν την ανάσα. Κάποιος ενδέχεται να βιώνει μία δύσκολη οικογενειακή κατάσταση, ένα οικονομικό πρόβλημα, έναν άσχημο χωρισμό ή ένα δυσβάσταχτο πένθος. Μικρή σημασία έχει όμως αυτό. Η ουσία βρίσκεται στον τρόπο που θ’ αντιμετωπιστούν τέτοιες και άλλες πολλές καταστάσεις.

Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά το καθετί, χρησιμοποιεί τα δικά του όπλα για να αμυνθεί και να νικήσει τους δαίμονες που παλεύουν μέσα του. Άλλοι το επιχειρούν με τη βοήθεια των ανθρώπων που έχουν δίπλα τους, οι πιο μοναχικοί και εσωστρεφείς μέσω της ενασχόλησης με κάποια δημιουργική δραστηριότητα, ίσως με κάποια μορφή τέχνης που τους βοηθά να ξεσπούν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Τέτοια άτομα βρίσκονται ανάμεσά μας. Συχνά, οι γύρω τους αναρωτιούνται πώς και γιατί ακόμα δεν έχουν καταρρεύσει αλλά στέκονται περήφανοι μπροστά σε όλα αυτά που τους έχει επιφυλάξει η ζωή και εν τέλει, έτσι ή αλλιώς, κατάφεραν να σηκωθούν και να ορθοποδήσουν. Κατάφεραν να βρουν την ισορροπία μέσα στο χάος. Οι άνθρωποι αυτοί είναι άξιοι θαυμασμού. Είναι άξιοι θαυμασμού, γιατί κανένας δεν τους υποχρέωσε να δουν τα πράγματα από αυτήν την οπτική. Θα μπορούσαν κάλλιστα να βυθιστούν στο σκοτάδι και να μείνουν εκεί για καιρό. Η έξοδος, όμως, από αυτό αποτέλεσε προσωπική επιλογή και απόφασή τους που σίγουρα δεν ήταν εύκολη.

Μην αφήνεις να σε ξεγελάσει το πλατύ χαμόγελο που κοσμεί διαρκώς το πρόσωπό τους, η διάθεσή τους να προσπαθούν διαρκώς να αντιμετωπίσουν τα πάντα με χιούμορ. Ακόμα, ωστόσο, και σε αυτούς τους περισσότερο υποτονικούς, λιγομίλητους και μυστήριους ανθρώπους μη γυρίσεις την πλάτη. Όπως ανέφερα και πριν, ο καθένας δημιουργεί τις δικές του άμυνες, μαζεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα διάσπαρτα κομμάτια του, με σκοπό να ανασυγκροτηθεί και να βάλει άλλο ένα λιθαράκι στην προσωπικότητα του, που μέσω αυτών των εμπειριών αναπτύσσεται και γίνεται αναμφισβήτητα πιο δυναμική.

Μερικές φορές ακόμα και μία απλή, καλοδιάθετη κουβέντα μπορεί να βοηθήσει. Μία κουβέντα από καρδιάς, που ο απέναντι ξέρει πως την εννοείς και αυτομάτως νιώθει λίγο καλύτερα. Ένα ανθρώπινο ενδιαφέρον και μία απλή, ειλικρινής συζήτηση ενδέχεται να βοηθήσουν τον διπλανό σου να βιώσει λίγο πιο ανώδυνα τη δυσκολία εκείνη. Και όταν καταλάβεις πως τα λόγια περισσεύουν, ένα βλέμμα μόνο ίσως έχει και αυτό τη δική του δύναμη.

No related posts.