Εμμονές ή αλλιώς… ιδεοληψίες

«Έλα ρε συ, μην είσαι τόσο ψυχαναγκαστικός!». Μία έκφραση, που για αυτούς που έχουν όντως την συγκεκριμένη διαταραχή είναι απλά λόγος χειροδικίας. Όχι εντάξει, αλλά πάντως ερεθίζει απίστευτα αυτόν που παλεύει με αυτή την διαταραχή, γιατί δείχνει την έλλειψη γνώσης για την ψυχική του υγεία.

Πολλοί λίγοι στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο γνωρίζουν στην ουσία του τι είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD στα αγγλικά). Με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να παραβλέπονται και να θεωρούνται καπρίτσια του ατόμου που τα υποφέρει και να μην παίρνεται στα σοβαρά, όπως θα έπρεπε. Η ιδεοψυχαναγκαστηκή διαταραχή είναι μία χρόνια, αγχώδης διαταραχή (δηλαδή αυτό που την προκαλεί είναι το άγχος και διαρκεί για χρόνια με υφέσεις και εξάρσεις) και τα κύρια συμπτώματά της είναι οι ιδεοληψίες και οι ψυχαναγκασμοί.

Οι ιδεοληψίες είναι εμμονικές ιδέες που εισχωρούν στην σκέψη του ανθρώπου, σε σημείο που να του προκαλούν έντονη δυσφορία και άγχος. Ο άνθρωπος που τις υποφέρει προσπαθεί να τις αποδιώξει από το μυαλό του, καθώς έχουν την μορφή αποκρουστικών και ενοχλητικών εικόνων, λέξεων καθώς και καταστάσεων για το άτομο. Θυμάμαι, όταν ένα κοντινό μου άτομο μου εκμυστηρεύτικε ότι ζούσε με ιδεοληψίες και πόσο δύσκολο ήταν για εκείνο να τις ξεπεράσει, αφού ντρεπόταν τόσο πολύ για αυτές που για αρκετό καιρό κρατούσε όλη αυτήν την ασχήμια στο μυαλό του. «Οι ενοχές για τις σκέψεις αυτές ήταν ό,τι χειρότερο, γιατί σε κάνουν να νιώθεις ο χειρότερος άνθρωπος στην γη, ενώ δεν είναι δικό σου λάθος που έχεις την διαταραχή», μου είχε πει.

Εγώ τότε ρώτησα: «Το είπες πουθενά;».
-Το είπα, αλλά με πολύ δυσκολία και μετά από πολλούς μήνες. Βέβαια είμαι από τους τυχερούς, γιατί κάποιοι άνθρωποι το κρατάνε μέσα τους για χρόνια και αυτό τους οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, όπως η κατάθλιψη.
-Γιατί όμως;
-Γιατί ακόμα η ψυχική υγεία για κάποιους θεωρείται ταμπού και κάποιες οικογένειες δεν είναι υποστηρικτικές με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί τους. Αυτό κάνει τις ενοχές να μεγαλώνουν.
-Πόσα χρόνια έχεις την διαταραχή;
«Τρία», άκουσα να λέει και μου έχει πέσει το σαγόνι!
-Τρία χρόνια… Πως ήταν;
-Πολύ δύσκολα. Με υφέσεις και εξάρσεις. Αν μάθεις να τις διαχειρίζεσαι τον περισσότερο καιρό ζεις φυσιολογικά. Αλλά φυσικά χρειάζεσαι βοήθεια ψυχολόγου. Αλλιώς, κατά πάσα πιθανότητα θα νικήσουν.

Και τότε είπε κάτι που πραγματικά με ενέπνευσε: «Άκου. Εσύ είσαι ο ουρανός! Αυτό που σε κάνει δυστυχισμένο είναι τα σύννεφα, ίσως να είναι τόσα πολλά που ο γαλάζιος ουρανός να μην φαίνεται πια, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα σύννεφα θα περάσουν, αλλά ο ουρανός θα μείνει! Κατάθλιψη, άγχος, τραύμα, μοναξιά. Είναι τα σύννεφα που έχουν περικυκλώσει τα μάτια σου».

Η συζήτηση μαζί με αυτόν τον άνθρωπο και η ζωή μαζί του με έκανε να καταλάβω ότι ό,τι και να περνάς στην ζωή σου που να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν θα γίνεις ξανά ευτυχισμένος είναι απλά ψέμα. Μπορείς να ξαναγίνεις χαρούμενος και να πάρεις την ζωή σου, την σκέψη σου και τα συναισθήματά σου πίσω.

Ζήτα βοήθεια! Από την οικογένειά σου. Πίστεψέ με όποιος σε αγαπάει θα είναι εκεί για σένα, δεν ξέρεις πόση αγάπη κρύβει ο άνθρωπος μέσα του. Ζήτα βοήθεια! Πήγαινε και μίλησε σε έναν ειδικό, το μόνο που θα σου κάνει είναι καλό. Μην ντρέπεσαι, η ψυχική υγεία δεν είναι ντροπή, είναι ανθρώπινη ανάγκη.

No related posts.