Η σπουδαία περίπτωση του Βασίλη Σπανούλη

Γεγονός είναι πως ο Βασίλης Σπανούλης βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο των μπασκετικών συζητήσεων. Είτε για λόγους όπως η αποχώρηση του από τον έναν αιώνιο αντίπαλο (Παναθηναϊκό) στον άλλον (Ολυμπιακό) είτε για λόγους όπως τα τρομερά του κατορθώματά του στις ομάδες που έχει αγωνιστεί. Επίσης, είναι γεγονός πως από τότε που μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, το καλοκαίρι του 2010, έχει σταθεροποιηθεί ανάμεσα στους κορυφαίους στην Ευρώπη.

Τέτοια ηγετική στόφα, σε συνδυασμό με αυτήν την σπουδαία μπασκετική ικανότητα, δύσκολα θα βρει κανείς. Βεβαίως, και τα παράσημα που τον ακολουθούν είναι πολλά. Ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με την εθνική αντρών και ένα με την εθνική κάτω των 20, τρεις κατακτήσεις EuroLeague, πρώτη θέση στους πασέρ και στους σκόρερ στην ελληνική Basket League και πρώτη θέση στους πασέρ και δεύτερη στους σκόρερ στην EuroLeague. Και οι επιτυχίες του δεν σταματάνε εδώ.

Αλήθεια είναι πως ξεκίνησε ως ένας, κατά κύριο λόγο, σκόρερ και πιθανότατα με αυτήν την ιδιότητα θα μας μείνει όταν σταματήσει την καριέρα του. Κάμποσα buzzer-beaters, υπεράριθμες εμφανίσεις που έκριναν κρίσιμα παιχνίδια και αμέτρητες ηγετικές εμφανίσεις. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ολυμπιακός, τρία χρόνια μετά την άφιξη του Λαρισαίου guard, πανηγύριζε δύο συνεχόμενες κατακτήσεις EuroLeague.

Με τα χρόνια μας, όμως, δείχνει πως έχει και μία -το ίδιο καλή- οργανωτική πλευρά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για έναν παίκτη να μπορεί να είναι το ίδιο καλός τόσο στην οργάνωση του παιχνιδιού όσο και στο σκοράρισμα. Και ο Σπανούλης το κάνει αυτό με ευκολία. Γι’ αυτό και βρίσκεται στην πρώτη θέση των πασέρ όλων των εποχών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Για του λόγου το αληθές, παρακάτω είναι η λίστα με τους 15 πρώτους σε τελικές πάσες στην ιστορία της EuroLeague (που περιλαμβάνει έξι Έλληνες!)…

Αλλά ό,τι και να λέμε εμείς, σημασία έχει τι λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν από μπάσκετ και τον έχουν ζήσει ως συμπαίκτες ή ως αντίπαλοι. Ας δούμε παρακάτω τι έχουν πει για τον Έλληνα guard μερικοί εκ των νυν και πρώην πρωταγωνιστών της EuroLeague:

  • «Η περίπτωση του Σπανούλη είναι σπάνια. Είναι ένας παίκτης που συναντάς μία φορά στη ζωή σου. Είναι ένας μεγάλος ηγέτης και συγχρόνως ένα πολύ καλό άτομο, τόσο εντός όσο κι εκτός του γηπέδου. Είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο μπάσκετ. Έχει πολύ πάθος και αυτό το δείχνει στο παιχνίδι», Kyle Hines.
  • «Ο Βασίλης είναι ένας από τους πιο δύσκολους παίκτες που μπορεί να αντιμετωπίσεις. Βρίσκει πάντα την απάντηση σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να του θέσεις. Αυτό είναι που τον κάνει ανεκτίμητο. Μόνο μία λέξη μπορώ να σκεφτώ για να τον χαρακτηρίσω ως συμπαίκτη: σπουδαίος. Είναι ένας σπουδαίος συμπαίκτης», Daniel Hackett.
  • «Ξέρουμε άπαντες ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη. Έχει ασκήσει επιρροή στην καριέρα μου. Ειδικά όταν ήμουν νεότερος τον… ακολουθούσα», Νικ Καλάθης.
  • «Ακόμα και τώρα είναι ο καλύτερος παίχτης της ομάδας του, είναι ένας εξαιρετικός παίχτης. Είναι ένας από τους καλύτερους που έχουν αγωνιστεί στην EuroLeague», Δημήτρης Διαμαντίδης.
  • «Είναι ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι ξεχωριστός και εξαιρετικό παιδί. Τέτοιους παίχτες θες να προπονείς», David Blatt.

Επίσης, σε πρόσφατη ψηφοφορία των General Managers των ομάδων της EuroLeague, ο Σπανούλης πήρε τον τίτλο του καλύτερου ηγέτη, με 31,25% των ψήφων, και του δεύτερου καλύτερου πασέρ, με 12,5%, πίσω από τον Νικ Καλάθη.

Το δεδομένο, όμως, είναι ένα. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας ζωντανός μύθος του ελληνικού μπάσκετ και όσο πλησιάζει προς το τέλος της καριέρας του, (θα) συνεχίζει να γράφει ιστορία. Και εμείς θα συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε το μπασκετικό του μεγαλείο!

Related posts:

  1. Μια ανάσα από τα play off