Ένας φόνος και ένα χαστούκι: τα «πιστεύω» της χώρας!

Πριν από λίγες μέρες, η κοινωνία μας συγκλονίστηκε από τη δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας στη Ρόδο. Μερικές μέρες αργότερα, η Ιωάννα Μπέλα προκάλεσε σάλο με τις δηλώσεις σχετικά με την κακοποίηση των γυναικών. Το απεχθές έγκλημα του φόνου και οι δηλώσεις του νεαρού μοντέλου έφεραν στην επιφάνεια διάφορα στερεοτυπικά κατάλοιπα, που δυστυχώς συνεχίζουν να υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της 28ης Νοεμβρίου η φοιτήτρια του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αίγαιου, Ελένη Τοπαλούδη, βρέθηκε άγρια δολοφονημένη. Μετά από εντατικές έρευνες των αρμόδιων αρχών, συνελήφθησαν δύο κατηγορούμενοι. Ένας 21χρονος Ροδίτης και ένας 19χρονος, αλβανικής καταγωγής. Σύμφωνα με την απολογία του πρώτου, η νεαρή κοπέλα συνάντησε τους δύο άνδρες με στόχο την ερωτική συνεύρεση. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως η απόφαση για τη συνεύρεση αυτή πάρθηκε με τη συναίνεση της νεαρής φοιτήτριας. Στην απολογία του, επίσης, υποστήριξε σθεναρά πως ο 19χρονος ήταν αυτός που σκότωσε, εντέλει, την Ελένη, έπειτα από ένα σχόλιο που έκανε η ίδια, θίγοντας τον «ανδρισμό» του.

Δε θα εστιάσω καθόλου στο έγκλημα καθαυτό. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία είναι πως το θλιβερό αυτό γεγονός αποκάλυψε τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουν παραμείνει στην κοινωνία μας. Αναλυτικότερα, μερικοί σχολίασαν αρνητικά, με έναν γελοίο τρόπο θα λεγα, την τελευταία ανάρτηση που έκανε η νεαρή, λίγο πριν από τον θάνατό της.Υποστήριξαν πως «ήθελε και τα έπαθε» και πως «το επιζητούσε».

Είναι ανεπίτρεπτο να πιστεύει κανείς, λίγο πριν μπει το 2019, πως ο βιασμός και η κακοποίηση των γυναικών είναι κάτι που «το ζητούν» ή «τους άξιζε». Είναι ανεπίτρεπτο να σχολιάζει κάποιος έχοντας την «ασφάλεια» του υπολογιστή του. Με βλακώδη τρόπο, ένα τέτοιο γεγονός!

Εκτός από τα υβριστικά προς τη νεκρή σχόλια, την κατάσταση επιδείνωσε η δήλωση της Ιωάννας Μπέλα, Star Hellas 2018. Η ίδια στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου “The 2night show” δηλωσε:

«Kαι ποια γυναίκα δε έχει φάει ένα χαστούκι πάνω στον έντονο τσακωμό; Όποια πει ότι δεν έχει φάει ή όποια δε έχει κάνει πλαστικές λέει ψέματα».

Πώς είναι δυνατό μια νεαρή κοπέλα να πιστεύει σε τέτοιου είδους στερεότυπα; Να θεωρεί, δηλαδή, δεδομένο πως είναι λογικό μία γυναίκα να «φάει χαστούκι σ’ έναν τσακωμό»; Πόσο σωστό είναι για μία γυναίκα, που αντιπροσώπευσε τη χώρα μας σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό ομορφιάς να θεωρεί δεδομένο πως οι πλαστικές επεμβάσεις είναι κάτι που κάνουν όλες;

Από τα δύο αυτά περιστατικά, λοιπόν, γίνεται έκδηλο πως η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από στερεοτυπικές ιδεολογίες, τις οποίες μάλιστα προωθούν οι νέοι. Μάλλον η εκπαίδευση μας έχει σοβαρά θέματα να λύσει!

No related posts.