Πολίτες εθισμένοι στο γυμνό: το πιο γλυκό ναρκωτικό Nov04

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Πολίτες εθισμένοι στο γυμνό: το πιο γλυκό ναρκωτικό

Καμία σχέση με την τέχνη όπως εδώ

Στις μέρες μας αλλά και στο προσεχές μέλλον δε θα υπάρχει τίποτα που θα μας κάνει λιγότερο εντύπωση από το γυμνό γυναικείο κορμί. Ή μάλλον λάθος… από το γυναικείο κορμί χωρίς ούτε μία υποψία φυσιολογικής ατέλειας. Στις σελίδες των περιοδικών και φυσικά ακόμα περισσότερο στην τηλεόραση, τα οπίσθια και τα στήθη προβάλλονται σε αφθονία, δίχως φόβο και πάθος αλλά με μπόλικο make-up και ψηφιακή επεξεργασία.

Είναι τέτοιος ο βομβαρδισμός που δέχονται οι άνθρωποι σε κάθε δυτική χώρα από την εικόνα της τέλειας γυναίκας που απορώ για δύο πράγματα: πως από τη μία όλες οι γυναίκες δεν έχουν δώσει μία να φουντάρουν ή έστω κοντέψει να τρελαθούν και πως από την άλλη όλοι οι άντρες δεν έχουν ξεχάσει πως η ραγάδα και το σπυράκι υφίστανται ακόμα, όχι μόνο ως λέξη αλλά και ως υποψία πάνω στο σώμα μιας καθημερινής γυναίκας.

Οι πανέμορφες και τα τέρατα

Αυτό δεν είναι ακόμα ένα κείμενο αναφορικά με τη μάστιγα της ανορεξίας, που όλοι ξέρουμε πόσο σοβαρές διαστάσεις έχει πάρει σήμερα. Επικεντρώνομαι σε ένα άλλο φαινόμενο: Το πώς προβάλλονται συνέχεια πανέμορφες γυναίκες -ή έστω που τις έχουν κάνει έτσι- αλλά άσχημοι άντρες. Ναι, όπως το διαβάσατε. Άσχημοι. Τα παραδείγματα είναι άπειρα, όπως μια πρόσφατη διαφήμιση γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που δείχνει κλασικά ένα ζευγάρι με μια γυναίκα σκέτη γλύκα και έναν άντρα σκέτη πίκρα.

Άντε και του χρόνου να τις βγάζεις τελείως γυμνές!

Οι άντρες μπορούν άνετα να κατηγορούν τις γυναίκες ως υστερικές και ζηλιάρες όταν αναφέρονται στο ζωντανό strip show που ζούμε κάθε μέρα. Το κάνουν από την οπτική γωνία του καναπέ τους, απ’ όπου μπορούν ωραιότατα βράδυ πρωί να βλέπουν κώλους (μετά συγχωρήσεως) και άλλα όμορφα είτε στις ειδήσεις, είτε στις διαφημίσεις, είτε σε αηδιαστικές εκπομπές τύπου Μικρούτσικου. Θα ήθελα να δω όμως πόσο ψύχραιμοι θα ήταν αν και εμείς βλέπαμε όλη μέρα κοιλιακούς φέτες και τετρακέφαλους φουσκωμένους μαζί με πράσινα μάτια και ξανθά μαλλιά. Πώς πάει η σύγκριση παλικάρια; Τώρα και η γυναίκα θέλει το six pack της και δε βλέπω οι μπύρες που κατεβάζετε την ώρα του Θέμου παρέα με το κορίτσι του τη Σάσα να βοηθούν.

Υπάρχει και μια άλλη διάσταση που δεν έχει εξεταστεί. Συνέχεια λέγεται για το πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε για το πώς η γυναίκα προβάλλεται στα μέσα, δηλαδή ως γλάστρα, σεξουαλικό αντικείμενο, άχρηστη κτλ. Μήπως όμως και οι άντρες δε θα έπρεπε να ανησυχούν για την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω; Σε διαφημίσεις και σειρές έχουμε ως επί το πλείστον άντρες που κρέμονται από τη φούστα της μαμάκας, ορκισμένους πολυγαμικούς, ανεύθυνους και άτολμους.

Όποιος είναι ωραίος να περάσει έξω

Οι όμορφοι άντρες έχουν εξοστρακιστεί ως επί το πλείστον από τα μέσα. Τα γυναικεία περιοδικά έχουν ως εξώφυλλο γυναίκες και μέσα τους ωραίους άντρες -σπάνια γυμνούς- ενώ τα αντρικά περιοδικά έχουν γυναίκες -σπάνια ντυμένες- έξω, μέσα, πίσω και παντού! Προφανώς φιλοξενούνται και κάποιοι άντρες αλλά για το πόσο μάγκες είναι και πόσο καλά λεφτά βγάζουν. Απ’ ότι αντιλαμβάνεστε τους ζορίζει η σύγκριση με το six pack που λέγαμε. Το ξέρω, άλλο γυναίκα άλλο άντρας. Το ότι η γυναίκες όμως συνήθως χάνουν το ενδιαφέρον τους για έναν άντρα bimbo δε σημαίνει και ότι δε θα ήθελαν να βλέπουν όμορφους παρουσιαστές, ωραίους άντρες να λένε τον καιρό, μοντέλα στις διαφημίσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Και να μην βλέπουν απ΄ την άλλη τον κάθε καημένο να κρίνει πόσο πάχυνε η μία και η άλλη ενώ τους ίδιους δεν τους θέλει το γυαλί. Όσοι ωραίοι υπάρχουν φυσικά αμέσως χαρακτηρίζονται ομοφυλόφιλοι, ψωνάρες και χαζοί. Η σύγκριση βλέπετε…

Ένα γυμνό μέλλον

Όλα αυτά γράφονται με διάθεση για χιούμορ, ειρωνεία και αυτοσαρκασμό και όχι ως μια καταδίκη των μέσων και των ανδρών. Αν οποιαδήποτε από εμάς είναι τρελή αρκετά για να αναρωτηθεί γιατί η επιδερμίδα της δεν είναι το ίδιο τέλεια με αυτή της ηθοποιού που έχει περάσει από αναβάθμιση ολικής μέσω μακιγιάζ και υπολογιστή, τότε έχει χάσει το παιχνίδι. Οι περισσότερες από εμάς αντέχουμε εδώ και καιρό την άνιση σύγκριση με το ψηφιακά επεξεργασμένο μπούτι της καθεμιάς και επιλέγουμε δίπλα μας αυτούς που ξεχωρίζουν το φυσικό από το ιλουστρασιόν. Όταν ξέρεις τι ισχύει και ζεις στον πραγματικό κόσμο δεν επηρεάζεσαι ευτυχώς τόσο πολύ ψυχολογικά αλλά και πάλι παθαίνεις μερική ανοσία στο γυμνό. Η δική μου γενιά γλίτωσε στο παρά πέντε την ολική ανοσία και το ισοπέδωμα. Η νέα γενιά όμως πρέπει να έχει δίπλα της γονείς που βάζουν διακριτικά όρια στην τηλεόραση και βοηθάνε το παιδί να κρίνει και να φιλτράρει όσα βλέπει αλλά και μία εκπαίδευση σύγχρονη και απαλλαγμένη από ταμπού.

 

Βασιλική Ζιώγα

vasilikizioga@gmail.com

 

No related posts.