Η ομερτά ενός ρατσιστικού εγκλήματος

Η δολοφονία του 63χρόνου Αλβανού στην περιοχή Λευκίμμη της Κέρκυρας, στις 25 Νοεμβρίου, από ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, δεν προβλήθηκε στα περισσότερα Μ.Μ.Ε., εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως μία εφημερίδα και δύο ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Η δολοφονία δεν ήταν μία συμπλοκή μεταξύ δύο ατόμων ή ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Εμπίπτει στην κατηγορία του ρατσιστικού εγκλήματος και θα πρέπει να εξεταστεί ως τέτοιο. Ο αλβανικής καταγωγής, Πετρίτ Ζίλφε, δολοφονήθηκε όχι επειδή είχε προηγούμενα με το θύτη ή τον απείλησε, απλώς υπήρχε μία διαφωνία απόψεων, στο καφενείο του χωριού, ένας διαπληκτισμός με αφορμή το Μακεδονικό και ο δράστης, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, άρχισε να βρίζει προσβλητικά τους Αλβανούς και ο θύτης απείλησε ευθέως τον συνομιλητή του. Λίγο αργότερα, στήνοντάς του καρτέρι στον δρόμο προς τον χωριό, τον σκότωσε με μία καραμπίνα.

Για το περιστατικό, επικράτησε σιωπή απ’ όλα τα Μ.Μ.Ε. πανελλαδικά και το θέμα έχει περάσει στα ψηλά. Σε κανένα τηλεοπτικό πάνελ δεν έχει τεθεί προς συζήτηση και δεν υπήρχε κανένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Για το θέμα της δολοφονίας, πάντως, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δημήτρης Χριστόπουλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ανέφερε ότι πολλοί κάτοικοι δεν έχουν πάει να καταθέσουν στην αστυνομία για το συγκεκριμένο συμβάν και ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη ομερτά, την οποία ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά υποτιμητική για το επίπεδο της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο κ. Χριστόπουλος επιπλέον τόνισε ότι το έγκλημα είναι ρατσιστικό, υπογραμμίζοντας ότι ο θύτης δολοφόνησε το θύμα όχι εξαιτίας αυτών που έκανε, αλλά γι’ αυτό που το θύμα είναι.

Όταν μία κοινωνία αδιαφορεί μπροστά σε ένα τέτοιο έγκλημα και πολλοί που γνωρίζουν στοιχεία δεν πάνε να καταθέσουν, είτε από συμπάθεια προς τον θύτη είτε από αδιαφορία, η κοινωνία αυτό κάποια στιγμή θα το βρει μπροστά της. Η εμπέδωση, η επίγνωση της βαρύτητας, της ηθικής απαξίωσης που έχει το ρατσιστικό έγκλημα αφορά, επίσης, και τις διωκτικές αρχές και την αστυνομία, που αντί να κοιτούν για ρατσιστικά εγκλήματα βλέπουν συμπλοκές μεταξύ διαφορετικών συμμοριών.

Κατόπιν όλων αυτών, ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, Μάνος Χατζιδάκις, είναι και πάλι πιο επίκαιρος από ποτέ: «Όταν συνηθίζεις το τέρας αρχίζεις να του μοιάζεις».

No related posts.