Η τότε αντίσταση

17 Νοεμβρίου 1973. Μία ημερομηνία γνωστή στους περισσότερους. Μία ημερομηνία που φέρνει στο νου τις διαδηλώσεις, τα συλλαλητήρια, τον γενικότερο αγώνα των πολιτών (πολλοί από τους οποίους φοιτητές), με στόχο την αντίσταση στο χουντικό καθεστώς της εποχής εκείνης. Όλα, όμως, ξεκίνησαν λίγο νωρίτερα.

Το βασικό ξέσπασμα της οργής του ελληνικού λαού ενάντια στο καθεστώς της 21ης Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1973, με χαρακτηριστική την κατάληψη των Πολυτεχνείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από πλήθος φοιτητών. Τα συνθήματα, οι χειρόγραφες προκηρύξεις, αναγραφόμενες στα αυτοκίνητα που περνούσαν και απόπειρες μετάδοσης μηνυμάτων μέσω των ραδιοφωνικών σταθμών του Πολυτεχνείου, ήταν μόνο μερικά δείγματα των προσπαθειών του λαού να εκφράσει τα πολιτικά του «πιστεύω» και να αλλάξει την επικρατούσα κατάσταση. Ωστόσο, δεν φανταζόταν κανείς τι θα ακολουθούσε.

Η συρροή του κόσμου στο Πολυτεχνείο όλο και αυξανόταν. Οι αρχές, οργισμένες για τις αντιδικτατορικές ιδέες τις οποίες ενστερνίζονταν όλο και περισσότερα άτομα και ανίκανες να διαχειριστούν την όλη κατάσταση, έψαχναν τρόπο να καταπνίξουν την κινητοποίηση αυτή. Αυτό έγινε φανερό τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, όταν τα πρώτα τανκς εισέβαλλαν στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ήταν πολλοί, οι νεκροί ακόμα περισσότεροι. Στο επίκεντρο βρισκόταν η Αθήνα, η οποία έμοιαζε με βομβαρδισμένη πόλη. Το αίμα πολλών ανθρώπων, που έδωσαν μάχη για την προάσπιση βασικών αξιών, είχε βάψει τους δρόμους της πρωτεύουσας, μεταδίδοντας ισχυρά μηνύματα.

Η αντίσταση των νέων Ελλήνων ενάντια στη δικτατορία, στην οποία είχε την πρωτοκαθεδρία ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο αγώνας τους για την υπεράσπιση εξαιρετικά σημαντικών και διαχρονικών αξιών, της παιδείας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έχουν μείνει χαραγμένα στις μνήμες όλων μας.

Αποτελούν, ίσως, μια υπενθύμιση, ένα αισιόδοξο (κατά κάποιον τρόπο) μήνυμα πως ακόμα και σε εποχές κατά τη διάρκεια των οποίων κυριαρχούν ολοκληρωτικά καθεστώτα, ακόμα και κατά την επικράτηση δύσκολων οικονομικοπολιτικών συνθηκών, άτομα της νέας γενιάς διαθέτουν το σθένος και την ψυχική -κυρίως- δύναμη ν΄ αντιδράσουν και να καταβάλλουν σκληρές προσπάθειες για να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος, ένα καλύτερο μέλλον!

No related posts.