Σκοπιανό: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το νέο έτος Dec28

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Σκοπιανό: Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με το νέο έτος

Μάλλον άκαρπες οι διαβουλεύσεις Μπακογιάννη-Νίμιτς

Τον Ιανουάριο προγραμματίζονται εντατικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά τις άκαρπες επισκέψεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα. Ο κ. Νίμιτς κατά τις επαφές του με τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών ανακοίνωσε νέα συνάντηση με τους διαπραγματευτές, κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικολά Ντιμιτρόφ, αρχικά στην Οχρίδα και, αν υπάρξει πρόοδος, θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος στην Αθήνα. Οι δύο πλευρές αποδέχτηκαν την πρόταση Νίμιτς για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, καθώς καμία δεν έχει αποδεχθεί επίσημα τις εισηγήσεις του μεσολαβητή.

Ο κ. Νίμιτς επισκέφθηκε τις εμπλεκόμενες χώρες, όπως είχε ανακοινώσει και κατά τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη πριν από ένα μήνα. Πρώτος σταθμός του προγράμματος Νίμιτς ήταν τα Σκόπια στις 3 Δεκεμβρίου. Ο μεσολαβητής συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία της χώρας, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Τόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, όσο και ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρουέφσκι, επανέλαβαν τις αρχικές τους τοποθετήσεις, απορρίπτοντας την πρόταση για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας σε ό,τι αφορά τη διεθνή χρήση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι κανείς από την ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση. Οι μοναδικές δηλώσεις από τη σκοπιανή πλευρά έγιναν πολλές ώρες αργότερα διά του εκπροσώπου για τις διαπραγματεύσεις, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο οποίος- μεταξύ άλλων- δήλωσε ότι «δεν είναι αποδεκτό για τη χώρα του ο,τιδήποτε θίγει την ταυτότητα του έθνους, όπως είναι η συνταγματική ονομασία». Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε τη δυσκολία του ζητήματος αλλά και την πρόθεσή του για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων γνωρίζει πως η ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την επίλυση του θέματος της ονομασίας που μέχρι τώρα παραμένει εκκρεμές. Όπως έχει επισημανθεί από τις ΗΠΑ τρεις προτεραιότητες πρέπει να θέσουν τα Σκόπια για να επιτύχουν την είσοδο στη Συμμαχία: πρώτον, να βελτιώσουν την εσωτερική τους πολιτική κατάσταση, δεύτερον να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την αλβανική μειονότητα και τρίτον να επιλύσουν την εκκρεμότητα του ονόματος με τη γείτονα προς νότο, την Ελλάδα. Από την άλλη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ, η γειτονική χώρα φαίνεται ανέτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή της πρόοδο προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, τη δυσλειτουργία της Δημοκρατίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης αλλά και την εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Η διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας αναφέρεται στην κεφαλαιώδη σημασία των σχέσεων περιφερειακής συνεργασίας και καλής γειτονίας.

Ασφαλώς, ένας ακόμη παράγοντας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη των ζητημάτων που αφορούν την ΠΓΔΜ είναι η κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο Κόσοβο μετά την εκλογή του αυτονομιστή Αλβανού Χασίμ Θάτσι στην ηγεσία της Πρίστινα. Ο νικητής των εκλογών επιδιώκει επαφές με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, προκειμένου να υλοποιήσει τη 10 η ή 11 η Δεκεμβρίου την προεκλογική δέσμευση για διακήρυξη της ανεξαρτησίας. Συνεπώς, το Κοσσυφοπέδιο οδηγείται σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και το Βελιγράδι προειδοποιεί πως μια τέτοια πρακτική «δε θα αποτελέσει την τελευταία φάση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας αλλά το πρώτο στάδιο διάλυσης των Βαλκανίων».

Από την άλλη πλευρά, η συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και την Υπουργό

Όσο κι αν δεν το παραδέχεται ανοιχτά ο κ. Καραμανλής το βέτο βρίσκεται στον ορίζοντα...

Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στις 5 Δεκεμβρίου κύλησε ομαλά, χωρίς, όμως να συμβάλει και αυτή στην επίλυση του ζητήματος. Ο κ. Νίμιτς ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για την επίσκεψή του στα Σκόπια. Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία θα καθορίσει την ένταξη των Σκοπίων στις ευρωατλαντικές δομές, ενώ η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τη γειτονική χώρα να προσέλθει με καλή πίστη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δεν προσκόμισε κάτι καινούριο επί του θέματος ο κ. Νίμιτς», ήταν το σχόλιο του Πα.Σο.Κ. μετά τη συνάντηση του προέδρου του κινήματος, Γιώργου Παπανδρέου, με τον ειδικό μεσολαβητή. Στο ίδιο ύφος και η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο έκανε λόγο για «δημιουργία και όξυνση προβλημάτων από ΗΠΑ και ΕΕ με στόχο τη διαμόρφωση ελεγχόμενων κρατών προτεκτοράτων».

Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της αριστεράς προξένησαν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμου, για τα Σκόπια, ο οποίος έκανε λόγο για «μια Μακεδονία ελληνική και ει δυνατόν με προσαρτημένα κομμάτια που της λείπουν». Το ΚΚΕ χαρακτήρισε την ομιλία του Μητροπολίτη σοβινιστική και επικίνδυνη και τόνισε ότι «υπηρετεί σχέδια νέας αλλαγής των συνόρων και νέας έκρηξης στα Βαλκάνια». Ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η ομιλία αυτή «θέτει θέμα αλλαγής συνόρων στο χώρο της Βαλκανικής και δείχνει τον καταστροφικό παραλογισμό, στον οποίο οδηγούν οι εθνικιστικές αντιλήψεις». Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του κ. Άνθιμου κινήθηκαν και οι θέσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη κατά την όγδοη σύνοδο της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε ανοιχτά το θέμα της διεκδίκησης των Σκοπίων και της αλβανικής νήσου Σασών που βρίσκεται ανοιχτά της Αυλώνας.

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αποτελεί μάλλον πιο ευαίσθητο σημείο για τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές απ’ ό,τι φαινόταν εξ αρχής. Η Ελλάδα με όπλο την άσκηση βέτο και πρόταση για σύνθετη ονομασία, η ΠΓΔΜ με αδιαλλαξία ως προς την αλλαγή του διεθνούς της ονόματος και παρουσίαση του ζητήματος ως διμερούς επιδιώκουν να βρουν μια συμβιβαστική λύση. Επίσης, η κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο, αλλά και οι πιέσεις από ΗΠΑ και ΕΕ αναμένεται να συμβάλουν στην εξέλιξη του ζητήματος.

No related posts.