Ο Καίσαρας Μπιροτό, του Honore de Balzac

Ο Καίσαρας Μπιροτό, ιδιοκτήτης του αρωματοπωλείου, η Βασίλισσα των Ρόδων, οργανώνει μία χοροεσπερίδα με αφορμή την παρασημοφόρησή του από τον Βασιλιά με τον τίτλο της Λεγεώνας της Τιμής. Σε αυτήν την πολυέξοδη κοσμική εκδήλωση, όπου κυριαρχεί η πολυτέλεια, συναντιούνται εκπρόσωποι όλων των κοινωνικών τάξεων του Παρισιού. Η υψηλή αριστοκρατία και ο κόσμος του εμπορίου, τραπεζίτες, δημοσιογράφοι, επιστήμονες και δήμαρχοι.

Το βιβλίο μιλάει για την προσπάθεια κοινωνικής αναρρίχησης ενός εύπιστου αρωματοπώλη. Ο Καίσαρας Μπιροτό, ένας φτωχός υπάλληλος που εργαζόταν σε αρωματοποιείο, με το πείσμα του, την εργατικότητά του και την αφοσίωσή κατόρθωσε να γίνει ένας πλούσιος αστός. Έχοντας αποκτήσει οικονομική άνεση και με την απληστία που τον διακατέχει, ανοίγει ένα δεύτερο εργοστάσιο, κάνοντας συνέταιρο τον έμπιστο υπάλληλό του, Ανσέλμ Ποπινό. Το μεγάλο «μειονέκτημά» του είναι ότι είναι εύπιστος και αφελής στις συναλλαγές του. Η δίψα του για γρήγορο πλουτισμό τον οδηγούν να δανείσει ένα μεγάλο ποσό σε έναν συμβολαιογράφο χωρίς να πάρει απόδειξη. Η εξαφάνιση, λοιπόν, του γνωστού συμβολαιογράφου, Ρογκέν, είναι η αιτία της ολοκληρωτικής καταστροφής του. Η ευπιστία του και η αφέλειά του τον οδηγούν στην πτώχευση.

Μέσα από την πλοκή του μυθιστορήματος, ο Balzac περιγράφει την κυνικότητα της μάζας των αστών, το εμπορικό σύστημα που είναι ανελέητο με κάθε επιχειρηματία και το σύστημα κερδοσκοπίας της εποχής εκείνης. Οι κερδοσκόποι έχουν βαλθεί να παγιδέψουν και να κατασπαράξουν αυτόν τον έντιμο και αγαθό αρωματοπώλη με πρώτο-πρώτον τον υπάλληλο του, τον Ντι Τιγιέ, που εκτός του ότι φλερτάρει έντονα τη γυναίκα του, στο τέλος τους κλέβει και 3.000 φράγκα από το ταμείο πριν απολυθεί από τη δουλειά του.

Ο Ντι Τιγιέ έχει ορκιστεί να καταστρέψει τον πρώην αφεντικό του. Στο πλευρό εκείνου, όμως, θα σταθούν αρωγοί η γυναίκα του, η Κωνστάνς, η κόρη του, η Καισαρίνα, ο θείος του, ο Πιγιερό και ο αφοσιωμένος υπάλληλός και συνέταιρός του στην επιχείρησή του, ο Ποπινό, που είναι ερωτευμένος με την κόρη του. Ο Καίσαρας, ως άνθρωπος με υπόληψη στην κοινωνία και τον εμπορικό κόσμο, καταφέρνει μαζί με την οικογένειά του, κάνοντας θυσίες, να εξοικονομήσει χρήματα για να εξοφλήσει τους πιστωτές του. Η ακεραιότητά και η υπερβολική τιμιότητά του έχουν συγκινήσει εκτός από τους πιστωτές, που έχουν μείνει άφωνοι με την περίπτωσή του, και τον Βασιλιά που του προσφέρει μία θέση δουλειάς και ένα ποσό των 6.000 φράγκων.

Ο Balzac περιγράφει βήμα-βήμα τις πηγές εξοικονόμησης χρημάτων της οικογένειας. Ο εμψυχωτής και υποστήριξης του Καίσαρα είναι ο θείος του, ο Πιγιερό, που έχει αναλάβει να διαχειρισθεί τα χρήματά του. Αυτός που έσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια του αρωματοπώλη είναι ο γαμπρός και συνέταιρός του, ο Ποπινό, που του χάρισε ένα μεγάλο ποσό από τα κέρδη της επιχείρησης.

Το αφήγημα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Αν αντικαταστήσουμε τα λουδοβίκεια και τα φράγκα με το ευρώ, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με τον εμπορικό κόσμο του σήμερα.

No related posts.