Το καλοκαίρι που αφήνουμε πίσω μας και ο χειμώνας που έρχεται

Το περασμένο καλοκαίρι ήταν, χωρίς αμφιβολία, το χειρότερο των τελευταίων πολλών ετών για την Ελλάδα. Μόνο τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική και τον όλεθρο που αυτές προκάλεσαν να σκεφτεί κανείς, μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί του λόγου το αληθές. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως όσον αφορά τον 21ο αιώνα, πίσω μόνο από αυτήν της Αυστραλίας τον Φεβρουάριο του 2009.

Είναι, βέβαια, χαρακτηριστικό ότι κανείς από τους κυβερνώντες δεν… πτοήθηκε από τους 100 νεκρούς του Ματιού και του Νέου Βουτζά, αφού κανείς δεν παραδέχθηκε πως έγιναν κομβικής σημασίας λάθη, που αν είχαν αποφευχθεί θα μπορούσε, ίσως, η ζωή κάποιον ανθρώπων να είχε σωθεί. Αντί αυτού, μάλιστα, οι άνθρωποι που είχαν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους βίωσαν τον τραγέλαφο των ειρωνειών από ανθρώπους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ., που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, επέρριψαν την ευθύνη για τα θύματα στα ίδια τα θύματα ή, οι πιο ευγενικοί από αυτούς, απλά στον «στρατηγό άνεμο» (για να θυμηθούμε και τη ρήση ενός πρώην Υπουργού αναφορικά με τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2008). Κατόπιν όλων των παραπάνω, λοιπόν, θα πρέπει να κριθούν ως συνένοχοι όχι μόνο οι ίδιοι οι κυβερνητικοί, αλλά και όλοι όσοι ακόμη τους υποστηρίζουν.

Το καλοκαίρι, όμως, ήταν και η περίοδος που… βγήκαμε από τα μνημόνια. Ή, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, απλά σταμάτησαν, βάσει της συμφωνίας, να μας δανείζουν. Τώρα, μόνο υποχρεώσεις, χωρίς λεφτά. Και προσπαθούσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να πείσει για την «τεράστια επιτυχία» της απαλλαγής από το πρόγραμμα εποπτείας. Μόνο που όσο αυτός προσπαθούσε, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαπραγματευόταν με τους θεσμούς για το πώς θα συνεχιστεί στο εξής η κατάσταση και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα…

Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη πλευρά, σε μία κορύφωση της δεξιάς της ρητορικής, έφτασε στο σημείο, μέσω των επίσημων χειλών του αντιπροέδρου της, Αδώνιδος Γεωργιάδη, να χαρακτηρίσει το μάθημα της Κοινωνιολογίας ως κίνδυνο εκκόλαψης Αριστερών. Είναι, αν μη τι άλλο, μία τοποθέτηση, που, λογικά, προκαλεί γέλιο σε όποιον την ακούσει, αλλά και προβληματισμό, στους κοινωνικά φιλελεύθερους, για ένα κόμμα που αλλού φαινόταν ότι είχε τις προοπτικές να κατευθυνθεί με πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τελείως αλλού, τελικά, κατευθύνεται.

Ο χειμώνας που έρχεται, με άλλα λόγια, θα είναι ένας χειμώνας ακραίας πολιτικής πόλωσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να τάζει ότι κατεβάσει η… κούτρα του και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλώνεται σε στείρα αντιπολίτευση, απλά για να μην συμφωνήσει ούτε στο παραμικρό με όσα λέει ο μεγάλος του αντίπαλος. Όλα αυτά μέχρι να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές, οι οποίες μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε από εδώ και πέρα, με πιο πιθανό το σενάριο να πάμε για τριπλή κάλπη (αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές) την ερχόμενη άνοιξη.

No related posts.