“I believe I can fly…” Dec27

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

“I believe I can fly…”

Μέσα στον πανικό που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Ινδίας το αεροπλάνο του Gupta αποτελεί όαση

Ένα Airbus βιδωμένο σε μια αυλή στο Νέο Δελχί επιτρέπει στους φτωχούς κατοίκους της πρωτεύουσας της Ινδίας να ζήσουν έστω και για λίγο την αίσθηση ένος αεροπορικού ταξιδιού. Γι’ αυτό φροντίζει ένας συνταξιούχος αεροναυπηγός, ο κ. B.C. Gupta.

Εδώ και πολλά χρόνια η χρήση του αεροπλάνου στις μεταφορές έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις και προσφέρει άνετη και ασφαλή μετάβαση σε οποιονδήποτε προορισμό. Κάθε ταξίδι με αεροπλάνο σίγουρα χαράσσεται με εντονότερα χρώματα στη μνήμη απ’ ό,τι τα υπόλοιπα ταξίδια. Κι αν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Δύση χρησιμοποιούν τακτικά τα αεροπλάνα, υπάρχουν ουκ ολίγοι συνάνθρωποί μας στην Ανατολή που η λέξη «αεροπλάνο» δεν τους λέει και πολλά πράγματα.

Ο B.C. Gupta, πρώην αεροναυπηγός, ανέλαβε εδώ και μερικούς μήνες μια πολύ ξεχωριστή πρωτοβουλία. Έγκατέστησε στην αυλή ενός κτήματος κοντά στο δειθνές αεροδρόμιο «Ίντιρα Γκάντι» ένα Airbus! Το αεροπλάνο παραμένει καρφωμένο στο έδαφος 365 μέρες το χρόνο, όμως ακόμη κι έτσι είναι σε θέση να προσφέρει σε πολλούς Ινδούς έστω την ψευδαίσθηση μιας πτήσης. Οι 120 θέσεις του αεροσκάφους γεμίζουν καθημερινά από φτωχούς, απλούς ανθρώπους που θέλουν να ταξιδέψουν νοερά, μια και χρήματα για αεροπορικό ταξίδι δεν υπάρχουν.

Η προσομοίωση του ταξιδιού είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού πληρώσουν το εισιτήριο των

Κατά βάση μικρά παιδιά κάνουν «check in» στο αεροπλάνο

4$ παίρνουν τις θέσεις τους στην καμπίνα του αεροσκάφους, όπου τους υποδέχονται οι αεροσυνοδοί. Από εκεί και πέρα όλα εξελίσσονται όπως σε μία κανονική πτήση, μόνο που η απογείωση δεν έρχεται ποτέ… Οι επιβάτες ενημερώνονται για τα μέτρα ασφαλείας, για τις εξόδους κινδύνου και τα σωσίβια, ενώ δροσίζονται από το ειδικό σύστημα κλιματισμού (αφού η ζέστη στο Νέο Δελχί είναι συνήθως αφόρητη). Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της «πτήσης» οι επιβάτες έχουν το ελεύθερο να επισκέπτονται τους κυβερνήτες στο πιλοτήριο!

Αφορμή για τη συγκεκριμένη προσπάθεια στάθηκαν οι γείτονες του κ. Gupta που τον παρακαλούσαν για χρόνια ολόκληρα να τους αφήσει να μπουν έστω για λίγο σε ένα αεροσκάφος. Έτσι, εκείνος, αφού βγήκε στη σύνταξη, πήρε τη μεγάλη απόφαση και σε συνεννόηση με την εταιρία του, πήρε το Airbus, έκοψε ένα μέρος του, κράτωντας τα 2/3 του συνολικού του μεγέθους, για να χωράει στο συγκεκριμένο κτήμα και προσέφερε όχι μόνο στους γείτονές του μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο, όμως, έχει και μία ακόμη πολύ σημαντική λειτουργία. Χρησιμοποιείται και για την εκπαίδευση επίδοξων μηχανικών αεροσκαφών και αεροσυνοδών. Έτσι, οι νέοι παρά την ανέχεια «μπορούν να κρατήσουν το όνειρο της ζωής τους ζωντανό», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Gupta.

Η σύζυγος του του αεροναυπηγού, κ. Nirmal Jindal, η οποία είναι καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Δελχί, υπογραμμίζει μία ακόμη διάσταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. «Μαθαίνουμε στον κόσμο πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού, καθώς υπάρχουν κάποιοι που έχουν τα χρήματα, για να ταξιδέψουν με το αεροπλάνο, αλλά διστάζουν, διότι δεν ξέρουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως και να χει, όμως, έστω και με αυτό τον τρόπο υπάρχουν άνθρωποι που διατηρούν ζωντανό το δικαίωμά τους στο όνειρο και αυτό είναι πιο σημαντικό από κάθε τι άλλο…

 

Πηγή: TIME Magazine, 26 Νοεμβρίου 2007

 

Μιχάλης Γουδής

mgoudis@gmail.com

 

No related posts.