“Stay authentic” στην Αμοργό

“Stay authentic”, δηλαδή «μείνε αυθεντικός», είναι το σύνθημα του “Authentic Big Blue”, του 2ου Διεθνούς Τουρνουά Ελεύθερης Κατάδυσης που λαμβάνει χώρα στο νησί της Αμοργού από τις 16 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, με διάφορες και ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις.

Μία από αυτές είναι η γαστρονομική εβδομάδα Αμοργού, που διοργανώθηκε και πέρυσι με μεγάλη επιτυχία. Σκοπός των διοργανωτών είναι να αναδείξουν, να προβάλουν και να διαδώσουν την γαστρονομική κληρονομιά του νησιού, κάνοντας τους επισκέπτες και αθλητές κοινωνούς της.

«Η πρωτοτυπία του Amorgos Gastronomy Week σε σχέση με πέρυσι είναι ότι εντάξαμε και τις Μικρές Κυκλάδες, νησιά τα οποία δεν είναι αυτάρκη, αλλά διαθέτουν προσωπικό γαστρονομικό χαρακτήρα. Θα έχουμε, μάλιστα, ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο κάθε νησί», δηλώνει ο Νίκος Δαδίτσιος, CEO της Square Twenty Two και υπεύθυνος για την εβδομάδα γαστρονομίας Αμοργού.

Το βασικό μέλημα της διοργάνωσης είναι η εύρεση και η διάσωση παλιών τοπικών συνταγών, καθώς μία συνταγή παραμένει ζωντανή όταν μαγειρεύεται είτε σε σπίτια είτε ακόμα καλύτερα σε εστιατόρια μέσω των οποίων γίνεται ευρύτερα γνωστή. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοίχημα που, από πέρυσι, άρχισε σιγά σιγά να κατακτιέται.

Το δεύτερο μέλημα είναι η ανάδειξη ανθρώπων που ζουν στο νησί, ασχολούνται με την τοπική παραγωγή και δημιουργούν μοναδικά προϊόντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Παναγιώτης Μαρούλης, μελισσοκόμος και δημιουργός του διεθνώς βραβευμένου βιολογικού μελιού «Αμοργιανό», με έδρα το χωριό Λαγκάδα.

«Καταδυθείτε στο απέραντο γαλάζιο, αναδυθείτε στην Αμοργιανή γαστρονομία είναι το κυρίαρχο σύνθημα γι’ αυτή τη γιορτή της τοπικής κουζίνας και κληρονομιάς», επισημαίνει η Βιβή Δρακά, δημοσιογράφος και εμπνεύστρια του “Authentic Big Blue”.

Η γαστριμαργική εβδομάδα περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ανοιχτές στο κοινό. Στα Κατάπολα θα πραγματοποιηθεί διήμερο με θέμα το ελληνικό κρασί, με καλεσμένα οινοποιεία από την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Γνωστοί σεφ και Αμοργιανοί μάγειρες θα μοιραστούν με το κοινό την αγάπη τους για τη μαγειρική μέσω τοπικών αμοργιανών συνταγών, όπως είναι το πατατάτο.

Το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων έχει όλα όσα χρειάζεται για να μετατραπεί σε γαστρονομικό προορισμό που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες (σε αυτό σίγουρα θα βοηθήσει το γεγονός ότι το Νότιο Αιγαίο αναδείχθηκε σε γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019). Το φετινό, λοιπόν, επετειακό “Authentic Big Blue” είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους αθλητές και κάθε λογής επισκέπτες σε έναν θεσμό που ευελπιστεί να εδραιωθεί και να χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο από καινοτομία.

No related posts.