Χριστούγεννα στη Λαπωνία Dec24

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Χριστούγεννα στη Λαπωνία

Ενδεικτικό το τοπίο για το τι εστί Λαπωνία

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά πλησιάζουν και εσείς ακόμη να αποφασίσετε για το πού θα τα περάσετε! Και επειδή στις γιορτές συνηθίζεται να κάνουμε δώρα ο ένας στον άλλον, το ε.ΜΜΕ.ίς κάνει δώρο σε σας… τη χώρα του Άι Βασίλη! Μην προτρέχετε! Όταν μιλάμε για τη Λαπωνία δεν υποσχόμαστε ότι θα σας πάμε εκεί, λίγο έως πολύ αδύνατον εκ μέρους μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας τη «σερβίρουμε». Ακριβώς, σας δίνουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε ένα πιάτο που θα περιέχει χριστουγεννιάτικες ποικιλίες… Γεύσεις από την ίδια τη Λαπωνία, το χωριό του Άη Βασίλη, τους ταράνδους, τους Εσκιμώους, τις εποχές και ο,τιδήποτε άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Περισσότερα για τη χώρα του Άη Βασίλη;

Η Λαπωνία, σαν πραγματική «βασίλισσα του χιονιού», αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με το μεγαλείο του τόπου, της ιστορίας και των ανθρώπων της, ειδικά το χειμώνα που το απόλυτο λευκό του πάγου φωτίζει ο Ήλιος του Μεσονυχτίου. Οι νύχτες είναι μακριές, οι ώρες του ήλιου λίγες, αλλά η διαφορετικότητα του τοπίου είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση.

Μια εμπειρία μοναδική είναι το ταξίδι στα σύνορα με το πουθενά, στη χώρα του Ήλιου του Μεσονυκτίου, των Εσκιμώων Sami, του Βόρειου Σέλλας και του Άι Βασίλη. Ο λόγος για τη Λαπωνία που είναι χώρος συνάντησης ποικίλων φυσικών φαινομένων και πολιτισμών. Εκεί υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για ήρεμες διακοπές, χρόνος για εσάς και την οικογένειά σας.

Η γεωγραφική θέση της χώρας είναι ενδιαφέρουσα. Είναι το τμήμα της βορειότερης περιοχής της Σκανδιναβίας και της

Τα έλκηθρα είναι ήδη έτοιμα στο χωριό του Άι Βασίλη

Φινλανδίας που ονομάζεται Αρκτική, τα νότια σύνορα της οποίας τρέχουν κοντά στον αρκτικό κύκλο. Καταλαμβάνει 98.937 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αποτελούν περίπου το 39% ολόκληρης της περιοχής της Φινλανδίας. Ο πληθυσμός της Λαπωνίας ανέρχεται σε 203.000 με μια πληθυσμιακή πυκνότητα 2,2 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (16,7 στο σύνολο της Φινλανδίας).

Η διοικητική πρωτεύουσα της Λαπωνίας είναι το Rovaniemi με πληθυσμό 34.400 κατοίκων. Άλλες πόλεις είναι το Kemi (25.100 κάτοικοι), το Tornio (23.300 κάτοικοι) και το Kemijarvi (12.000 κάτοικοι). Επιπλέον, υπάρχουν άλλοι 18 δήμοι στη Λαπωνία.

Το τοπίο με τους βραχώδεις λόφους και τις άγριες περιοχές είναι φανερά διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης Φινλανδίας. Αρχικά, υπάρχει η περιοχή Kemi – Tornio (θάλασσα Λαπωνίας) που περιβάλλει το βόρειο μέρος του Κόλπου της Βοτνίας, ο οποίος χαρακτηριστικά έχει μια ομαλή ακτογραμμή που ακολουθείται από τα δάση και τους λόφους με μία κατεύθυνση προς τα βόρεια. Έπειτα, η Νοτιοδυτική Λαπωνία, ή Tornionlaakso (κοιλάδα Tornio), είναι γνωστή για την πλούσια παραποτάμια περιοχή της. Επίσης, η κεντρική, η δασώδης Λαπωνία, καταλαμβάνεται από εκτεταμένες άγριες περιοχές και έλη. Πιο βόρεια, το τοπίο μετατρέπεται σε θαυμάσιο υψίπεδο με βραχώδεις λόφους. Η Ανατολική Λαπωνία έχει επίσης να επιδείξει σε μεγάλο βαθμό εκτάσεις τέτοιου τύπου. Οι περισσότεροι βραχώδεις λόφοι στη Φινλανδία βρίσκονται στη Βόρεια Λαπωνία. Η εντελώς γυμνή ζώνη, η τούνδρα, αρχίζει πέρα από αυτήν την περιοχή και προς το βορρά. Και τέλος, υπάρχει και το πιο άγονο και πιθανώς εντυπωσιακότερο μέρος της Λαπωνίας, η περιοχή Kosivarsi (η στενόμακρη σε σχήμα βραχίονα περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαπωνίας).

Ραντεβού με τον Άγιο Βασίλη

Το χωριό του Άι Βασίλη είναι ένα θεματικό πάρκο -με κεντρικό θέμα, φυσικά, τον ίδιο τον Άγιο- η ατμόσφαιρα είναι μαγική. Mπορείτε να επισκεφθείτε τον Άγιο B ασίλη (έχει ώρες γραφείου!) ή, αν δεν προλαβαίνετε, να του αφήσετε ένα γράμμα με τις επιθυμίες σας στα ταχυδρομείο. Tο πάρκο βρίσκεται 8 χλμ. βόρεια του P οβανιέμι και είναι πολύ εύκολο να φτάσετε εκεί με κάποιο λεωφορείο. A υτήν την περίοδο είναι ανοιχτό καθημερινά, από τις 9 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα.

 

Ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους οι τάρανδοι...

Τάρανδοι…

Στην περιοχή, κυρίως επάνω από τον Αρκτικό Κύκλο, υπάρχουν λίγο περισσότεροι τάρανδοι παρά άνθρωποι, δηλαδή περίπου 220.000. Μεγάλη η προσφορά του μεγαλόσωμου τετράποδου, αφού χρησιμοποιείται από τους ντόπιους ως μεταφορικό μέσο, γάλα, κρέας, δέρμα, ενώ τα κέρατά του χρησιμεύουν στην κατασκευή εργαλείων και όπλων. Ζουν σε καθεστώς ημι-ελευθερίας και φορούν ένα φωσφοριζέ κολιέ ώστε να διακρίνονται τη νύχτα από τους οδηγούς. Όλοι οι τάρανδοι είναι μαρκαρισμένοι στα αυτιά, για να τους αναγνωρίζει ο ιδιοκτήτης τους.

Εσκιμώοι…

Οι Εσκιμώοι Sami συνιστούν το γηγενή πληθυσμό και αριθμούν περίπου 6.000 άτομα στην περιοχή. E κτός από το ύψος τους (μόλις 1,50μ. μέσος όρος για τους άνδρες) είναι δύσκολο να διακρίνεις τα χαρακτηριστικά των Εσκιμώων.

Οι εποχές στη Λαπωνία…

Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η μέση θερμοκρασία τον πιο κρύο μήνα, που είναι ο Ιανουάριος, κυμαίνεται από -11° C ως -30° C. Οι λίμνες είναι παγωμένες τουλάχιστον για το μισό χρόνο, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο, και στη βορειότερη Λαπωνία για τουλάχιστον 7 με 8 μήνες. Η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι +12 – +16° C . Ο ήλιος εμφανίζεται για λίγο το χειμώνα. Στον Αρκτικό Κύκλο δεν ανατέλλει καθόλου στις 21 Δεκεμβρίου, την περίοδο του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Όσο πιο βόρεια κινείται κανείς πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, τόσο περισσότερο ανήλια χειμερινή περίοδο συναντά. Στο βορειότερο μέρος της Λαπωνίας, ο ήλιος παραμένει κρυμμένος κάτω από τον ορίζοντα για δύο ολόκληρους μήνες. Το καλοκαίρι, αντίθετα, δε δύει καθόλου για εξίσου μεγάλο διάστημα.

 

...που είναι άλλωστε, περισσότεροι από τους ανθρώπους!

Έχετε διάθεση για ψάρεμα;

Όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα έχουν πολλές επιλογές. Οι λίμνες και τα ήρεμα ρεύματα διαθέτουν ήσυχα νερά, ενώ τα ορμητικά rapids προσφέρουν ειδικές προκλήσεις για ψάρεμα με μύγες ή με δόλωμα σε αγκίστρι. Τα νερά της περιοχής, είναι γεμάτα πέρκες, σολομούς και πέστροφες. Να μην ξεχνάμε πως η Λαπωνία είναι το βασίλειο της ελεύθερης ροής υδάτων. Οι πολυάριθμοι ποταμοί, τα ρεύματα και οι λίμνες προσφέρουν πολλές επιλογές και για όσους θέλουν να οδηγήσουν βάρκες ή για τους κωπηλάτες κανό. Μια από τις πιο γνωστές διαδρομές κανό στη Λαπωνία και ολόκληρη τη Φινλανδία είναι η διαδρομή Muoniojoki – Torniojoki, η οποία εκτείνεται σε μία απόσταση πάνω από 500 χιλιόμετρα.

Γεύσεις…

Είναι σχεδόν απίθανο να φύγετε χωρίς να φάτε καπνιστή μπριζόλα από τάρανδο με σάλτσα από βλαστάρι έλατου. Εξαιρετικό είναι κι ένα ντόπιο τυρί με μούρα. Τα φαγητά συνοδεύονται από μη αλκοολούχο μπύρα. Για επιδόρπιο προσφέρεται παγωτό με αγριοκέρασο και γλυκό από βατόμουρα.

Προσοχή!!!

Όσοι τελικά δεχτήκατε το δώρο μας, θα πρέπει να έχετε στο νου πριν ξεκινήσετε για τη μακρινή Λαπωνία ότι οι κλιματικές συνθήκες δε θυμίζουν καθόλου Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις οδηγίες των ειδικών, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, για ατελείωτες εκτάσεις με απάτητο χιόνι και για ηρεμία που σε γαληνεύει. Επομένως, εφοδιαστείτε με ζεστά και χοντρά ρούχα, αλλά ταυτόχρονα να μπορείτε να έχετε ελευθερία κινήσεων. Απαραίτητη η ισοθερμική στολή.

Από εμάς, καλές γιορτές…

Brunilda Llana

brunilda_21@yahoo.gr

No related posts.