Τα γεγονότα, το θράσος και οι ερμηνείες

Παρακολουθώντας την επικαιρότητα μέσα από τις δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, επικεντρώθηκα σε κάποια θέματα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και αναρωτήθηκα αν όντως ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα ή όλα αυτά που ζούμε συμβαίνουν αλλού και με ξεγελούν τα μάτια μου.

Θα αναφέρω τρία ενδεικτικά θέματα:

α) Εισαγγελέας Εφετών είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook φωτογραφίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, κάνοντας προσβλητικά σχόλια, αποκαλώντας τους «κομμούνια» και «εθνικούς μειοδότες». Δεν θα επεκταθώ για το τι έπραξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτό που με σοκάρει είναι η θρασύτητα και η αγένεια του εν λόγω ανώτατου λειτουργού της Δικαιοσύνης. Μήπως δεν έχει αντιληφθεί τη θέση στην οποία βρίσκεται και τι απήχηση έχουν τέτοιου είδους σχόλια; Αν ένας ανώτατος εκπρόσωπος της Δικαιοσύνης εκφράζεται με αυτόν τον χυδαίο και απαράδεκτο τρόπο και το κοινοποιεί δημοσίως, τότε πώς κάποιος απλός πολίτης να εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη ότι θα είναι αμερόληπτη και ο λειτουργός της θα δικάσει βάσει νόμου και όχι προσωπικών πεποιθήσεων.

β) Οι γνωστές δηλώσεις του (πρώην) βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κ. Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση. Ο εν λόγω βουλευτής, στο τέλος της τοποθέτησής του στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της Κυβέρνησης, κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να συλλάβει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Εκτός του ότι ο ομιλητής έφτασε στα όρια της πατριδοκαπηλίας, ευθύτατα κάλεσε σε στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μετά από τη σύλληψή του ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης έκανε στροφή 180 μοιρών από την αρχική του τοποθέτηση στη Βουλή, δηλώνοντας σεβασμό στο Σύνταγμα και στο δημοκρατικό πολίτευμα και τόνισε ότι οι εκφράσεις του ήταν ατυχείς και ότι επρόκειτο για λεκτικές υπερβολές που οφείλονταν σε θυμική έξαρση.

Ευτυχώς που ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και χάρη σε αυτή υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό που δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Αν συγκρίνει κανείς τις δηλώσεις που είχε κάνει από το βήμα της Βουλής και τις άλλες μετά τη σύλληψή του, θα διαπιστώσει ένα τεράστιο χάσμα, δυο διαφορετικούς κόσμους. Στη μετά-αλήθεια (post-truth), τα γεγονότα δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο, δεν έχουν σημασία. Οι ερμηνείες ποικίλλουν και ο κάθε ένας πιστεύει τη μέθοδο παρουσίασης των γεγονότων που ταιριάζει στο ψυχικό του υπόστρωμα.

γ) Τρεις ιερωμένοι και δύο δικηγόροι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις νέες ταυτότητες που θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν τσιπάκι με προσωπικά δεδομένα. Σημειώνεται πως,, μεταξύ άλλων, στην προσφυγή τους επικαλούνται και κείμενο του Αγίου Παϊσίου.

Τα σχόλια δικά σας!

No related posts.