Αχ, αυτή η υπερηφάνεια

Αν ρωτήσετε τους περισσότερους φίλους σας για το αν νιώθουν υπερήφανοι που είναι Έλληνες, πολλοί από αυτούς θα σας απαντήσουν με στόμφο ότι νιώθουν μία ιδιαίτερη υπερηφάνεια που είναι Έλληνες, και θα σας αραδιάσουν πολλούς λόγους. Οι κυριότεροι θα είναι η αναφορά στους Αρχαίους μας προγόνους και ότι έχουν γεννηθεί στην καλύτερη χώρα του κόσμου, όπου όλοι μας ζηλεύουν και μας επιβουλεύονται.

Η ουσία είναι ότι μας μάθανε να είμαστε υπερήφανοι για πράγματα που δεν τα δημιουργήσαμε εμείς, μας ήρθαν αυτόματα, χωρίς να καταβάλλουμε καμιά προσπάθεια. Η πλειοψηφία των ανθρώπων νιώθουν υπερήφανοι για τρία κυρίως πράγματα που δεν τα επέλεξαν οι ίδιοι: τη χώρα που γεννήθηκαν ή κατάγονται, το φύλο τους και την εθνότητά τους.

Πρώτον, γεννηθήκαμε σε μία χώρα, όπως όλοι, τυχαία, χωρίς να είναι επιλογή μας. Καθορίστηκε από τους γονείς μας ή από τους παππούδες μας ή και από τις εκάστοτε κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Οπότε γιατί να είμαι υπερήφανος που γεννήθηκα κάπου; Αυτό δεν με κάνει ανώτερο άνθρωπο. Δεύτερον, όσοι αναφέρονται στους Αρχαίους Έλληνες, και θέλουν να εξισωθούν μαζί τους, προσπαθούν να κλέψουν λίγο από τη δόξα τους για να εξορκίσουν κάπως την ανασφάλεια και την ανεπάρκειά τους. Για να είναι κάποιος υπερήφανος για τους Αρχαίους θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει κάτι αντάξιο.

Το ότι γεννήθηκες και ζεις στη χώρα που έζησε και δίδαξε ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης δεν σε κάνει πιο σοφό άνθρωπο. Είναι σαν να καπηλεύεσαι την αξία των άλλων. Η αξία δεν κληρονομείται ούτε μεταφέρεται. Απλώς τη δημιουργείς εσύ με τους μόχθους σου, τη σκληρή δουλειά σου, με τις δυνάμεις σου. Υπερήφανος μπορεί να είναι κάποιος για αυτά που έχει πετύχει μόνος του κι όχι γι’ αυτά που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του.

Το άλλο που δεν έχεις επιλέξει εσύ είναι το φύλο σου. Ούτε βέβαια οι γονείς σου το επέλεξαν, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα βεβαίως. Ρωτώντας μία φίλη σήμερα για ποιους λόγους νιώθει υπερήφανη, τόνισε ότι είναι υπερήφανη που είναι γυναίκα, χωρίς βέβαια να μου εξηγήσει τους λόγους…

No related posts.