Έλατο, ω Έλατο… τι είσαι και μ’ αρέσεις;! Dec24

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Έλατο, ω Έλατο… τι είσαι και μ’ αρέσεις;!

Καθώς ασκούσα το δημοσιογραφικό μου καθήκον στο ραδιοφωνικό σταθμό, έπεσε το μάτι μου στο ταπεινό χριστουγεννιάτικο δεντράκι που στόλιζε μια γωνία του δωματίου… Έτσι λοιπόν εμπνεύστηκα και μου δημιουργήθηκε ξαφνικά η απορία (άργησα μερικά χρόνια, ομολογουμένως) για το πώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο, και τι συμβολίζει ουσιαστικά. Σας παραθέτω λοιπόν μερικές στοιχειώδεις πληροφορίες που απαντούν σε αυτά τα δύο ερωτήματα, για να πάρετε κι εσείς μια ιδέα (αν δεν έχετε ήδη δηλαδή) για το τι κρύβεται κάτω από τις «ρίζες» του.

Οι απαρχές του εθίμου

Το Δένδρο των Χριστουγέννων αποτελεί σήμερα ένα διεθνές χριστουγεννιάτικο έθιμο. Ως Χριστουγεννιάτικο σύμβολο – έθιμο φέρεται από τον 8ο αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε περί το 750 να εξαλείψει τη μέχρι τότε αποδιδόμενη ιερότητα των «ειδωλολατρών» στην βελανιδιά αντικαθιστώντας την με το έλατο δηλαδή το δένδρο των Χριστουγέννων.

Το έλατο ως σύμβολο

Φυσικά, στο πέρασμα των αιώνων, το νόημα του χριστουγεννιάτικου δέντρου πήρε αναρίθμητες μορφές. Κι αρχικά, για να συμβολίσει την ευτυχία που κρύβει για τον άνθρωπο η γέννηση του Χριστού, άρχισε να γεμίζει το δέντρο – σύμβολο με διάφορα χρήσιμα είδη -κυρίως φαγώσιμα κι αργότερα ρούχα κι άλλα είδη καθημερινής χρήσης, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο συμβόλιζαν πρακτικά την προσφορά των Θείων Δώρων, για να εξελιχτεί προοδευτικά σ’ ένα απαραίτητο διακοσμητικό είδος της μέρας αυτής, που αργότερα πήρε και τη θέση της «Δωροθήκης» -του χώρου δηλαδή που σ’ αυτόν τοποθετούσαν οι συγγενείς και φίλοι τα δώρα τους ο ένας για τον άλλο.

Η καθιέρωση μέσα από τα παραμύθια…

Για την Αγγλία ο Τσαρλς Ντίκενς, ο συγγραφέας εκείνης της εποχής, φρόντισε να ξαναπάρουν τα Χριστούγεννα την παλιά χαρούμενη γιορταστική μορφή τους, όσο κανένας άλλος. Κι αν σήμερα σ’ ολόκληρο τον κόσμο το χριστουγεννιάτικο δέντρο θυμίζει αυτήν τη μέρα, αυτό σίγουρα οφείλεται στον Ντίκενς, που σε διάφορα έργα του και πιο πολύ ακόμα στις χριστουγεννιάτικες ιστορίες του, και το πασίγνωστο Κρίστμας Κάρολ, το προβάλλει σαν βασικό χριστουγεννιάτικο σύμβολο.

Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό του έλατου ως χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ήρθε για πρώτη φορά με τον Βαυαρό βασιλιά Όθωνα το 1833. Αρχικά στολίστηκε στα ανάκτορα του Ναυπλίου και εν συνεχεία στην Αθήνα, όπου οι κάτοικοι έκαναν ουρές για να το θαυμάσουν. Αντίστοιχο παραδοσιακό έθιμο αποτελεί το στολισμένο καραβάκι.

Πηγές:

www.el.wikipedia.org

Δημοτική βιβλιοθήκη Κολλεγίου Αθηνών

 

Νάσια Ευθυμίου

nasiacelebrity@gmail.com

No related posts.