Μια μέρα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Ο εντυπωσιακός διάδρομος που σε βάζει στα έγκατα του Μουσείου από ψηλά

Το ε.ΜΜΕ.ίς βρέθηκε σχεδόν σύσσωμο στην Αθήνα με αφορμή τη διημερίδα των πανεπιστημιακών τμημάτων δημοσιογραφίας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μεταξύ άλλων και επίσκεψη στο νεόκτιστο μουσείο της Ακρόπολης. Μάλιστα, είχαμε τη χαρά να μας ξεναγήσει ο ίδιος ο καθηγητής, κ. Πατερμαλής, πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ (Oργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης). Δε χρειάζεται να κόψετε εισιτήριο, μια και ακόμη το Μουσείο δεν έχει ανοίξει για το κοινό. Απλώς τρυπώστε μαζί μας για λίγο στο νέο «σπίτι» της ελληνικής κληρονομιάς…

Μετρό, κόκκινη γραμμή προς Άγιο Δημήτριο… έχε το νου σου να κατέβεις μετά το Σύνταγμα, στάση Ακρόπολη. Βγες από το μετρό και εκεί που πέφτουν οι πρωινές ακτίνες του ήλιου το πρωί, εκεί ακριβώς σήκωσε το βλέμμα. Οδός Μακρυγιάννη. Το Νέο μουσείο της Ακροπόλεως, επιβλητικό, κατασκευασμένο με όλους τους κανόνες, που ορίζει σήμερα η αρχιτεκτονική τέχνη. Ένα πολύγωνο κτίριο με μεγάλες επιφάνειες και σκούρο τζάμι, βαλμένο με ακριβείς μετρήσεις, ώστε να καθρεφτίζει τον αττικό ήλιο. Την ομόρφυνε την Αθήνα το Νέο Μουσείο. Την στόλισε, διαφορετικά από ό,τι είχαν συνηθίσει οι Αθηναίοι, γι’ αυτόν τον λόγο και διαμαρτύρονταν (σε πηγαδάκια) στην αρχή. Αταίριαστο έλεγαν πως είναι. Όσο ολοκληρωνόταν όμως, εξευγένιζαν τα σχόλια σε επευφημίες, και σήμερα οι Αθηναίοι περιμένουν με αγωνία την λειτουργία του μέσα στο προσεχές έτος.

Προς το παρόν χάρτινα ομοιώματα καλύπτουν την είσοδο που μπορεί να δει το κοινό

Η αρχιτεκτονική του είναι λιτή. Κομψές, ευθείες γραμμές, δίνουν βάθος στον χώρο και τον χρόνο. Ογκώδεις κολώνες, θεμέλια μέσα στη γη να στηρίζουν ένα κράμα πολιτισμών από το χθες και το σήμερα. Η είσοδος σε προετοιμάζει για τον ανηφορικό δρόμο στο εσωτερικό του κτιρίου. Σε κρυστάλλινες επιφάνειες και διάφανα τζάμια να περπατάς με το περιθώριο, που σου αφήνει η αμφιβολία… λες να σπάσει; Από κάτω θησαυροί, μικρά θραύσματα, ψηφίδες, μεγαλύτερες πέτρες, που φανερώνουν τον πλούτο μιας εποχής που έχει περάσει προ πολλού.

Ο ανηφορικός διάδρομος είναι φαρδύς, λουσμένος από το φυσικό φως και σε οδηγεί υπομονετικά προς τον επάνω όροφο, την αίθουσα των εκθεμάτων. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο πατώματα πρόκειται να εγκατασταθεί το τεχνολογικό «σαλόνι» του μουσείου, με χώρο οπτικοακουστικών μέσων. Μάλιστα, αυτό θα αποτελεί και μεγάλη καινοτομία, αφού κανένα άλλο μουσείο δεν έχει δική του αίθουσα εικονικής πραγματικότητας.

Το παρελθόν και το παρόν δίνουν ραντεβού στο μπαλκόνι

Οι σκάλες, γυάλινες κι αυτές, ψηλόλιγνες, εύθραυστες στο βλέμμα σου δείχνουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις μέσα στο μουσείο. Ανεβαίνοντας , η τεράστια αίθουσα που θα φιλοξενήσει τα εκθέματα. Κάποια από αυτά ήδη περιμένουν υπομονετικά μέσα στα ξύλινα κουτιά τους, από τη μέρα που τα μετέφερε ο γερανός από το παλιό στο νέο τους σπίτι. Υπάρχει ήδη χώρος και για τις ξενιτεμένες Καρυάτιδες, όπως και για όλα εκείνα τα κομμάτια του πολιτισμού μας, που στεγάζονται παρανόμως σε μουσεία του εξωτερικού. Αυτός εδώ ο χώρος, που δημιουργήθηκε λοιπόν, αποτελεί τη μεγάλη μας ευκαιρία, να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η αίθουσα όχι τόσο ευάερη μα περισσότερο ευήλια! Ήλιος από παντού φωτίζει αγαλμάτινα κορμιά, κεφάλια από κούρους και κόρες, αγγεία και γλυπτά, περίτεχνες μετώπες και σκαλιστές προτομές.

Όσο κινείσαι μέσα στην αίθουσα σε καταβάλλει η αίσθηση ενός μεγαλείου σαν μέσα στην ησυχία να ξεπροβάλλει κάτι. Δεν έχεις άδικο. Μπροστά σου, το μπαλκόνι των Αθηνών σου δίνει απεριόριστο χώρο να ατενίσεις προς τον Παρθενώνα. Τα εκθέματα του μουσείου συναντούν το φυσικό τους περιβάλλον και το ελληνικό φως, που εκπέμπουν αρκεί για να φωτίζει την Ελλάδα βράδια αξημέρωτα.

Νένα Δημητρίου
nenadimitr@hotmail.com

No related posts.