«Ας γελάμε συχνά»

 

Μία έκφραση τόσο απλή που στο πρώτο άκουσμά της μοιάζει κάπως αστεία, τόσο που σου προκαλεί ένα… χαμόγελο. Όχι, όμως, το χαμόγελο που επιζητά με το περιεχόμενό της, αλλά ένα χαμόγελο αμηχανίας για τη φαινομενικά ακατανόητη πρόσκλησή της. Τι πάει να πει «ας γελάμε συχνά»; Τους στίχους αυτού του φωτεινού τραγουδιού υπογράφει η Μαρίζα Ρίζου και τη μουσική ο Κωστής Μαραβέγιας. Δύο καλλιτέχνες, δηλαδή, που είναι συνυφασμένοι με την έννοια της χαράς.

Στην πραγματικότητα, με την έκφραση «ας γελάμε συχνά» αποτυπώνεται αυτό που έρευνες και επιστήμονες σε όλον τον κόσμο υποστηρίζουν, ότι γέλιο σημαίνει ουσιαστικά ζωή. Καταρχάς, μία γερή δόση γέλιου είναι ικανή να ανεβάσει την ψυχολογία μας, να μας βοηθήσει να δούμε τις όποιες δύσκολες καταστάσεις βιώνουμε με μία περισσότερο αισιόδοξη ματιά και να γίνει το όπλο μας ώστε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια έχουμε μπροστά μας. Αυτό είναι, βέβαια, κάτι που ο καθένας μας μπορεί να διαπιστώσει εμπειρικά, βάσει στιγμών της καθημερινότητάς του, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να τονιστεί ότι έχει αποδειχθεί και επιστημονικά, μιας και, σύμφωνα με έρευνες, ένα από τα σπουδαία οφέλη του γέλιου είναι αυτό στην ψυχική μας υγεία, αφού μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και επινεφρίνης, ορμονών που προκαλούνται όταν αγχωνόμαστε, και, παράλληλα, απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τα «φυσικά παυσίπονα» του ανθρώπινου οργανισμού που ενισχύουν τη διάθεσή του.

Οι θετικές επιδράσεις του γέλιου στη ζωή μας, όμως, δεν σταματούν μόνο στη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Κάποιος εδώ θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το να έχεις καλή ψυχική υγεία είναι το «α» και το «ω» για να έχεις μία καλή ζωή και θα είχε δίκιο, ωστόσο από μόνη της η καλή ψυχική υγεία δεν αρκεί. Το γέλιο, λοιπόν, συμβάλλει και στην ισχυροποίηση του ανασοποιητικού μας συστήματος, προκαλώντας την αύξηση της συγκέντρωσης των αντισωμάτων και των λευκών αιμοσφαιρίων, που προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις λοιμώξεις και τα παθογόνα μικρόβια. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος εκκρίνει ουσίες που χαλαρώνουν τα αγγεία της καρδιάς και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Εξάλλου, με τη μείωση του στρες, η οποία προαναφέρθηκε, μειώνονται και τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, λοιπόν, δεν πρέπει να θεωρείται παράξενο το γεγονός ότι στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο υπάρχουν, εδώ και αρκετά χρόνια, κλινικές γέλιου, που ακολουθούν τη γελωτοθεραπεία, μία μέθοδο που εντάσσεται στην ολιστική ιατρική και χρησιμοποιεί ασκήσεις και πρακτικές που υποκινούν το γέλιο. Οι ρίζες της γελωτοθεραπείας, μάλιστα, εντοπίζονται σε «έθνικ» φυλές, όπως η ινδιάνικη Navajo, που διοργάνωνε ακόμη και φεστιβάλ γέλιου. Από την πλευρά τους, οι Εσκιμώοι της Γροιλανδίας πραγματοποιούσαν μονομαχίες γέλιου για να λύσουν τις διαφορές τους, ενώ στον Μεσαίωνα μέρος των τιμωριών που υφίσταντο οι κακοποιοί αποτελούταν από τη δημόσια γελιοποίησή τους μέσω ειρωνικών γέλιων.

Πάντως, κατά την Αρχαιότητα, οι Αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι διαφωνούσαν αναφορικά με το γέλιο. Ο Πλάτωνας, διά του Σωκράτη, είχε εγείρει ακόμη και ζητήματα ηθικότητας του γέλιου, άποψη που δεν συμμεριζόταν ο Αριστοτέλης, που θεωρούσε το γέλιο «κάθαρση». Φθάνοντας, πάντως, στο σήμερα, το επιμύθιο του άρθρου είναι αυτό που, με έντονο το άρωμα μίας παιδικής τρυφερότητας, η Μαρίζα Ρίζου και ο Κωστής Μαραβέγιας μας καλούν να κάνουμε…

«Ας γελάμε συχνά»!

Πηγές:
kathimerini.gr
huffingtonpost.com
vita.gr
washingtontimes.com
protagon.gr
wikipedia.org

No related posts.