Δυστυχώς γίναμε ρεζίλι… του σκυλιού

Ο Νο1 κανόνας στη δημοσιογραφία, όπως μας έλεγαν οι καθηγητές μας, είναι ότι όταν ακούμε μια είδηση, το πρώτο μέλημα του σοβαρού δημοσιογράφου είναι η διασταύρωση πηγών. Δεν μπορείς να δημοσιεύσεις μια είδηση χωρίς να έχεις κάνει μια έρευνα πρώτα, να έχεις ελέγξει τις πηγές σου κι έπειτα να προβείς στη δημοσίευσή της.

Αφορμή για το άρθρο στάθηκε η γνωστή είδηση για τον θάνατο ενός σκύλου μετά την τοποθέτηση κροτίδας στο στόμα του. Στην εποχή των social media η είδηση μεταδόθηκε με απίστευτη ταχύτητα και δημοσιεύτηκε από πολλές σοβαρές ιστοσελίδες και γνωστά μέσα ενημέρωσης. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να γράψει την πηγή της είδησης και το από πού την πήρε. Διότι, αν έγραφε ότι αναδημοσιεύεται αυτούσια, όπως έχει κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε ίσως να μας έβαζε σε υποψία.

Τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος δημοσιογράφος ούτως ώστε να επαληθεύσει την είδηση; Θα μπορούσε, καταρχάς, να καλέσει κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις (όχι μία μόνο) για το διασταυρώσει. Αν διαβάσει κανείς την είδηση προσεκτικά, θα σκεφτεί ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο κάποιος να βάλει μία αναμμένη κροτίδα στο στόμα ενός σκύλου. Και, επιπλέον, για ποιον λόγο να το κάνει; Είναι τρελό και διεστραμμένο. Ο πρώτος, όμως, που έγραψε την είδηση μάλλον μας έκανε πλάκα για να δοκιμάσει την ευπιστία μας ως αναγνώστες. Και σίγουρα τα κατάφερε! Οι περισσότεροι, όταν διαβάζουν μία είδηση, όσο περίεργη κι αν φαίνεται, αν δουν ότι έχει δημοσιευτεί και σε κάποια «σοβαρά» sites, τότε είναι σίγουροι ότι είναι γεγονός. Οπότε, ο καθένας τρέχει να την κοινοποιήσει στο λογαριασμό του και ακολουθούν κι άλλοι.

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερη ευφυΐα, αλλά απλώς να κάνει ανάλυση των στοιχείων χρησιμοποιώντας τη κοινή λογική. Δυστυχώς, όμως, αυτή η συντακτική απληστία για γρήγορη δημοσίευση της είδησης, για να μην χάσουμε τα κλικ και τις διαφημίσεις, φέρνει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

No related posts.