«Ποτέ ξανά»! Η Θεσσαλονίκη θυμάται!

«Οι περιπτώσεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε περήφανοι είναι πολύ λίγες για να ξυπλύνουν την ντροπή. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τιμούμε ξανά και ξανά. Η σιωπή στην πορεία δεν είναι πια από τις σιωπές που έκρυβαν ενοχές και εγκλήματα, είναι η σιωπή για να ακουστούν οι φωνές των απόντων της πόλης». Με αυτά τα λόγια, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έκλεισε την ομιλία του στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου».

Η πορεία στη μνήμη των Εβραίων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας για να καταλήξει στον Παλαιό Σιδηροδρομικό, απ’ όπου στις 15 Μαρτίου του 1943 ξεκίνησε το πρώτο τρένο με τον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης, με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στην Πολωνία. Όπως σημείωσε και ο κ. Μπουτάρης, τις θηριωδίες, ασφαλώς, και τις έκαναν οι Ναζί, όμως οι Θεσσαλονικείς δε βοήθησαν καθόλου τους συμπολίτες τους στην προσπάθεια εκείνων να ξεφύγουν από τα κτήνη που τους κυνηγούσαν. Αντίθετα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, έκαναν πλιάτσικο στις περιουσίες των Εβραίων και στους λιγοστούς που κατάφεραν να ξεφύγουν και να γυρίσουν πίσω στην πόλη σώοι έκαναν τον βίο-αβίωτο.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση, όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι είτε ανήκαν στον πολιτικό, καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κόσμο είτε προέρχονταν από την Εβραϊκή Κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Οι απλοί πολίτες που βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν, δυστυχώς, ελάχιστοι και αυτό, ίσως, να είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθεί τα επόμενα χρόνια από τους διοργανωτές. Εκτός από τον Γιάννη Μπουτάρη, δηλώσεις έκανε και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο επικεφαλής της διεθνούς «Πορείας Ζώντων», Ααρόν Ταμίρ, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, και ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ανέβηκε στη σκηνή ο γνωστός Ισραηλινός καλλιτέχνης, Yehunda Poliker (Αλέξανδρος Πολυκάρης), του οποίου οι γονείς, Εβραίοι Θεσσαλονικείς, επέζησαν από το Ολοκαύτωμα. Μαζί του, «εκτός πρωτοκόλλου», και η σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Χαρούλα Αλεξίου, η οποία συγκινημένη τόνισε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί το κάλεσμα που της έκανε στη σκηνή ο καλός της φίλος. Μουσική έπαιξε, επίσης, το σύνολο εγχόρδων μαθητών και μαθητριών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης «Ροτόντα».

Η πορεία μνήμης με τον τίτλο «Ποτέ Ξανά», που πραγματοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί πλέον έναν θεσμό. Έναν θεσμό που οφείλουμε να χαιρετίσουμε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες. Ίσως, έτσι, το «Ποτέ Ξανά» μας γίνει βίωμα και καταφέρουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τα φαινόμενα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και, εντέλει, φασισμού, που λαμβάνουν χώρα συνεχώς στη μικρή συντηρητική μας κοινωνία…

Φωτογραφίες: Άννα Μαυρίκου

No related posts.