Let’s talk about Therapy… Shopping Therapy! Dec23

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Let’s talk about Therapy… Shopping Therapy!

Είμαστε μόλις μία ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα… Με αφορμή την καταναλωτική μανία που μας πιάνει τις γιορτές, σκέφτηκα να γράψω για το λεγόμενο σύνδρομο του “shopping therapy”, το οποίο αναμφίβολα πλήττει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό.

Όλοι γνωρίζουμε σίγουρα, ότι το shopping σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους και σε διαφορετικές στιγμές. Χρησιμοποιούμε τα ψώνια ως θεραπεία, ανταμοιβή, δωροδοκία, ως δικαιολογία, για να βγούμε από το σπίτι, ως τρόπο για να «ψήσουμε» κάποιον να μας αγαπήσει μελλοντικά, ως διασκέδαση, ως τρόπο μόρφωσης ή ακόμα και λατρεία, ως τρόπο να περνάμε την ώρα μας γενικότερα. Τα ψώνια, λοιπόν, ικανοποιούν μια μεγάλη ποικιλία αναγκών μας.

Μας αναζωογονεί!

Όποιο και να είναι το κίνητρο το να ψωνίζουμε σε αντίθεση με το να αγοράζουμε μας φτιάχνει τη διάθεση, μας αναζωογονεί. Μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και με τη θέση μας στον πλανήτη. Είναι ένας τρόπος θεραπείας. Κακά τα ψέματα, είναι καλό να επιβραβεύουμε περιστασιακά τον εαυτό μας με μία αγορά και σίγουρα είναι ακόμα ένας εύκολος τρόπος να κερδίσει κάποιος αυτο- εκτίμηση. Αυτό το σημείο θέλει προσοχή. Όσες περισσότερες φορές προβαίνουμε σε αγορές για να ικανοποιήσουμε τις πνευματικές μας ανάγκες (και όχι τις σωματικές, στις οποίες απευθύνονται όλα τα υλικά αγαθά) τόσο περισσότερο εξαρτώμαστε από αυτές και βλέπουμε τα ψώνια ως το μοναδικό τρόπο ικανοποίησής τους.

Θα μπορούσα να αναφέρω ως κλασικό παράδειγμα την αγορά αλάτων μπάνιου και αρωματικών λαδιών, τα συστατικά ίσως μιας ξεχωριστής εμπειρίας προσωπικού «σπα». Είναι από τις «ακίνδυνες» πολυτέλειες που μπορούμε να παρέχουμε στον εαυτό μας, εφόσον είναι οικονομικά και απαιτούν μια επένδυση χρόνου στη φροντίδα του σώματος μας.

Το shopping ως θεραπεία…(;)

Οι αγορές απαιτούν την επεξεργασία των πληροφοριών, προκειμένου να γίνει μία επιλογή. Έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν έμφυτες τις συγκεκριμένες ικανότητες που τους το επιτρέπουν. (Οι άντρες, άλλωστε, είναι οι κυνηγοί και οι γυναίκες είναι οι συλλέκτες!). Η διαλογή βασίζεται στην ικανότητα να ανιχνεύεις, να ερευνάς, να αναλύεις και τελικά να επιλέγεις. Οι γυναίκες τείνουν να ξοδεύουν χρήματα, για να βελτιώσουν το περιβάλλον τους, να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Είναι ένα μέρος της άμεσης φροντίδας του εαυτού τους.

Μία άλλη πτυχή του shopping είναι και η κοινωνικοποίηση. Όταν δύο γυναίκες πηγαίνουν μαζί για ψώνια, ξοδεύουν αρκετή ώρα στο κάθε κατάστημα, αφού παράλληλα συζητούν, λένε τα προβλήματά τους, τα ερωτικά τους και ο,τιδήποτε άλλο. Είναι, λοιπόν, μια κοινωνική δραστηριότητα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το δέσιμο δύο ανθρώπων. Συχνά, μπορεί να υπάρξει και μια ωφέλιμη διαστάυρωση γόνιμων ιδεών.

Όταν, δε, τα ψώνια συνοδεύονται και από ένα γεύμα, τότε σίγουρα υπάρχει αρκετός χρόνος για «εκμυστήρευση» των προβλημάτων που απασχολούν τον καθένα. Οι γυναίκες συνηθίζουν να ξεσπάνε όλα τα απωθημένα του εγωισμού τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον, επειδή αισθάνονται πιο άνετα, κάνοντας έτσι τη δραστηριότητα των αγορών ακόμα πιο θετική και ευχάριστη για τις ίδιες.

Επίσης, το να αγοράζεις δώρα είναι ένας ακόμη τρόπος, με τον οποίο οι γυναίκες «συνδέονται» είτε το δώρο είναι για τον εαυτό τους είτε για άλλους. Η αναζήτηση και τελικά η εύρεση του κατάλληλου αντικειμένου για προσωπική χρήση ή την οικογένεια και τους φίλους είναι αδιαμφισβήτητα μία απολαυστική εμπειρία. Οι γυναίκες συχνά «βλέπουν» στο δώρο που αγοράζουν πολλά αισθήματα που μπορεί αυτό να χαρίσει -ευχαρίστηση, βολή, ίσως και γνώση- που μπορεί αυτό να εξασφαλίζει και έτσι ξοδεύουν συχνά αρκετό χρόνο, για να κάνουν τις επιλογές τους.

Συμπεραίνοντας…

Παρόλο που έχουμε ακούσει πολλά σχετικά με παθολογικούς καταναλωτές που κάνουν σοβαρή ζημιά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, οι περισσότεροι από εμάς ψωνίζουμε με μέτρο. (Ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω…). Οι αγορές που αφορούν τις καθημερινές μας ανάγκες ή ακόμα και τις ζωτικής σημασίας ανέσεις μας, είναι απολύτως θεμιτές. Όπως λέει και ο Joseph Cambell: «Τα χρήματα είναι μία ενέργεια που υποβόσκει και, όταν την απελευθερώνεις, απελευθερώνεις και τις δυνατότητες που έχεις στη ζωή σου». Τα ψώνια στις πολλές μορφές τους προσφέρουν ατελείωτες δυνατότητες διασκέδασης και αυτοπροσδιορισμού. Για τις γυναίκες που ζουν τις ευεργετικές και θετικές τους ιδιότητες, το shopping είναι θεραπεία.

Κορίτσια, ορμάτε!

Υ.Γ.: Από τις 17 Δεκεμβρίου άρχισε το συνεχόμενο εορταστικό ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Χιχι!).

 

Νάσια Ευθυμίου

nasiacelebrity@gmail.com

 

No related posts.