Η αποδοχή ενός δολοφόνου

Ψήγματα από το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Ως ένα από τα αναρίθμητα παιδιά που απήχθησαν από τον Στρατό Αντίστασης του Κυρίου στην Ουγκάντα, ο Opono Opondo ανατράφηκε σε έναν αντάρτικο οικισμό, γνωρίζοντας μόνο τα βασανιστήρια και τη σκληρή εκπαίδευση που στόχο είχε να τον μετατρέψει σε μια φονική μηχανή στην υπηρεσία του ηγέτη των ανταρτών, Τζόσεφ Κόνυ. Δεκαέξι χρόνια μετά την απαγωγή του, ο Opono, όπως και άλλοι σύντροφοί του, καταφέρνει να δραπετεύσει από τη ζούγκλα και να επιστρέψει στον πολιτισμό, ο οποίος όμως δεν τον περιμένει πάντα με ανοιχτές αγκάλες.

Το ντοκιμαντέρ των Μάαρτσε Βέχνταμ και Αριάδνης Ασημακοπούλου ακολουθεί έναν άνδρα με πληγές σωματικές και ψυχικές, στην προσπάθειά του να βρει μια θέση σε ένα περιβάλλον την ύπαρξη του οποίου είχε σχεδόν ξεχάσει. Η ανάγκη κάλυψης του χρόνου που έχασε πολεμώντας θα αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα για τον Opono. Ο χρόνος του θα μοιραστεί μεταξύ των μαθημάτων σε σχολική τάξη ενηλίκων και της νέας του δουλειάς ως επιπλοποιός, καθώς επιχειρεί να διαμορφώσει μια νέα θέση στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και μια νέα προσωπική ταυτότητα. Οι συναναστροφές με τον αδελφό του, τον καλύτερό του φίλο και πρώην συστρατιώτη και τον θείο του, ο οποίος αποτελεί σημαντική φιγούρα στις προσπάθειες επανένταξης πρώην ανταρτών στην κοινωνία της Ουγκάντας, θα βοηθήσουν σημαντικά τον Opono να σταθεί στα πόδια του και να αισθανθεί ευπρόσδεκτος στο νέο του σπίτι.

Οι προσπάθειες του Opono και των φίλων του, όμως, δεν αρκούν πάντοτε. Η απόρριψη από την υπόλοιπη οικογένειά του και ιδιαίτερα από τον πατέρα του, ο οποίος φοβάται το δολοφονικό παρελθόν του γιου του, τον επηρεάζει βαθύτατα, με τις σπάνιες επισκέψεις του στο μικρό χωριό όπου ζουν να φαντάζουν ανούσιες, καθώς ο ίδιος αναγνωρίζει πως η σχέση του με αυτούς δε θα επανορθωθεί ποτέ πλήρως.

Πάρα τον δισταγμό του Opono να μιλήσει για το παρελθόν του στον στρατό, η πάλη με τα φαντάσματα του παρελθόντος του αναδεικνύεται γρήγορα ως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει.

Το ντοκιμαντέρ αγκαλιάζει αυτήν την ισορροπία μεταξύ επιτυχίας και απογοήτευσης, μέσα από τη νέα ζωή ενός άνδρα που παλεύει ακόμα να ξεφύγει από τους προσωπικούς του δαίμονες.

No related posts.