Ελλάδα και Αλβανία: Ουσιαστική πρόοδος στην επίλυση των χρόνιων ζητημάτων

 

Οι συνομιλίες που έχουν διεξαχθεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την επίλυση πολλών χρόνιων ζητημάτων έχουν φέρει τους αναμενόμενους καρπούς. Το κοινό ανακοινωθέν των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας κάνει λόγο για ουσιαστική πρόοδο. Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Η πρώτη συνάντηση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στην Κρήτη και η δεύτερη στην Κορυτσά τον προηγούμενο μήνα.

Οι δύο χώρες φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να λύσουν οριστικά τις διαφορές τους. Οι αδιάλλακτες στάσεις εκατέρωθεν δείχνουν ότι ανήκουν στο παρελθόν. Και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να καθίσουν στον τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρουν λύση σε πολλά θέματα που επί πολλά χρόνια αποτελούσαν αγκάθια στις διμερείς σχέσεις τους. Και οι δύο χώρες φαίνεται, από τις δημόσιες τοποθετήσεις των ανωτάτων αξιωματούχων τους, ότι έχουν εγκαταλείψει τις εθνικιστικές κορώνες και τις «αλυτρωτικές αναφορές». Τη στάση αυτή βεβαιώνει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, ο οποίος σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι εδαφικό ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δεν υπάρχει».

Ωστόσο, ο κ. Ράμα έσπευσε να διευκρινίσει ότι «το ζήτημα των Τσάμηδων υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας, που κάποτε ζούσαν στη χώρα σας, και τίποτα ευρύτερο». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι «δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νουνεχής άνθρωπος θα διαφωνήσει στη θέση ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφθούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί ή τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα διά της δικαστικής οδού, όπως κανονικά μπορεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης».

Ποια είναι τα ζητήματα που θα λυθούν οριστικά το 2018 και τι περιλαμβάνει η συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες; Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στις δηλώσεις του στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει τι περιέχει η συμφωνία:

  1. Εμπόλεμη Κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η εμπόλεμη κατάσταση είναι σε ισχύ από το 1940, που τότε τα ιταλικά στρατεύματα επιτέθηκαν μέσω της Αλβανίας στην Ελλάδα. Απ’ ό,τι φαίνεται η Ελλάδα θα καταργήσει την Εμπόλεμη Κατάσταση.
  2. Οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων. Η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12ν.μ. από τα 6ν.μ. που είναι τώρα. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι 12ν.μ. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο και για οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. μεταξύ των δυο χωρών. Ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας τόνισε επανειλημμένα ότι έχει συμφωνηθεί η συζήτηση του θέματος, αλλά το τεχνικό κομμάτι θα το αναλάβουν οι εμπειρογνώμονες. Ο Μπουσάτι τόνισε ότι η νέα συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα θα διαφέρει από τη συμφωνία του 2008 και ότι η Αλβανία δεν χάνει ούτε ένα εκατοστό θαλάσσιου χώρου από αυτήν τη συμφωνία.
  3. Αναγνώριση χερσαίων συνόρων. Λίγο είναι γνωστό ότι οι δύο χώρες έχουν και χερσαίες διαφορές.
  4. Σχολικά βιβλία. Θα γίνει αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων και στις δυο χώρες, όπου δε θα γίνεται αναφορά σε διεκδικήσεις και εθνικισμό. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός: «τα νέα σχολικά κείμενα θα είναι σύμφωνα με του ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
  5. Στρατιωτικά νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα δημιουργηθούν δυο στρατιωτικά νεκροταφεία. Η αναζήτηση των Ελλήνων στρατιωτών έχει ξεκινήσει και η εκταφή τους γίνεται από ειδική επιτροπή.
  6. Επισημείωση της Χάγης (Σφραγίδα APOSTILLE). Η Ελλάδα συμφώνησε να αναγνωρίσει την Σφραγίδα APOSTILLE της Αλβανίας. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που δεν την αναγνωρίζει. Όταν αυτό γίνει, οι Αλβανοί μετανάστες θα απαλλαχθούν από ένα γραφειοκρατικό και οικονομικό βάρος. Ο τζίρος των μεταφράσεων και των σφραγίδων υπολογίζεται στα 5εκ. ευρώ ετησίως.
  7. Αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης.
  8. Ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Έμμεσα ο υπουργός παραδέχτηκε ότι έχει συζητηθεί το θέμα και ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει σταδιακά και μία προς μία. Για κάθε επιμέρους θέμα θα δημιουργηθούν επιτροπές εμπειρογνωμόνων και από τις δυο πλευρές και εφόσον ολοκληρώσουν το έργο θα γίνει και η υπογραφή της ανάλογης συμφωνίας.

No related posts.