Συνταγογράφηση στα επείγοντα; Δεν προβλέπεται

Εάν σου συμβεί κάποιο πρόβλημα υγείας και χρειαστείς να μεταβείς σε δημόσιο νοσοκομείο, στα επείγοντα, εκτός από την ταλαιπωρία που θα υποστείς, περιμένοντας στη σειρά, στο τέλος θα αναγκαστείς να πληρώσεις και από τη τσέπη σου τα φάρμακα που σου έχει γράψει ο γιατρός σε ένα απλό χαρτί, διότι «λόγω φόρτου εργασίας» δεν μπορούσε να τα συνταγογραφήσει ηλεκτρονικά. Ή στην καλύτερη περίπτωση θα σε παραπέμψει για τη συνταγογράφηση σε κάποιον γιατρό του Π.Ε.Δ.Υ. (Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας). Ο ασθενής, με άλλα λόγια, γίνεται μπαλάκι από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Το θέμα το βίωσα προσωπικά πριν από μερικές μέρες, όταν με τον μικρό πήγαμε σε Νοσοκομείο Παίδων της Αττικής ένα Σάββατο πρωί. Ευτυχώς δε χρειάστηκε αυτήν τη φορά να περιμένω πολύ στη σειρά, διότι ήταν πρωί και δεν υπήρχε πολύς κόσμος. Μετά από κάποια ώρα, αφού με είχαν στείλει σε τρεις ειδικότητες, στο τέλος η παιδίατρος μου έγραψε σε ένα απλό χαρτί την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει ο μικρός και τα φάρμακα που πρέπει να πάρει. Η εν λόγω γιατρός είχε υπολογιστή και προφανώς είχε πρόσβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, όμως δεν έκανε καν το κόπο να μπει. Είχα όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, όπως, επίσης, και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.

Όταν πήγα στο φαρμακείο να ρωτήσω για τα φάρμακα, η φαρμακοποιός μου είπε απλά ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, όταν εφημερεύουν, δε συνταγογραφούν φάρμακα στα επείγοντα περιστατικά. Τα επείγοντα περιστατικά είναι χιλιάδες κάθε μέρα. Ρωτάει κανείς αυτούς τους ανθρώπους αν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος των φαρμάκων;

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πότε θα αρρωστούμε ή θα πάθουμε κάτι. Και τα ερωτήματα πολλά. Κι εγώ, ως εργαζόμενος, πού να ζητήσω τις ευθύνες; Πού είναι η δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη; Μπαίνοντας στο Διαδίκτυο να διαβάσω για το θέμα (διότι το να πάω από τη μία στην άλλη δημόσια υπηρεσία χρειάζεται χρόνος και γερά νεύρα) έφριξα από τις δικαιολογίες που έβρισκαν διάφορες διοικητικές υπηρεσίες για να μην κάνουν τη δουλειά τους όπως προβλέπει ο νόμος. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων παραπονιούνται για την υποστελέχωση των υπηρεσιών και με τη δικαιολογία του φόρτου εργασίας δεν μπορούν να κάνουν και τη συνταγογράφηση.

Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να απευθύνονται στους ιατρούς του Π.Ε.Δ.Υ. Βάσει Φ.Ε.Κ. 3054 18/11/2012 άρθρο 2 εγκυκλίου 14540 20/3/2012, ο γιατρός που εξετάζει πρέπει και να συνταγογραφεί, και όχι άλλος να εξετάζει και άλλος να συνταγογραφεί.

No related posts.