#PRESSnext_gen S01E01: Γιάννης Μπουτάρης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ήταν ο πρώτος καλεσμένος του κύκλου δημοσίων συνεντεύξεων #PRESSnext_gen, στο «Ζώγια Καφέ», ενός πειραματικού εγχειρήματος δημοσίου διαλόγου μεταξύ της νέας γενιάς δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων με επιρροή στη δημόσια σφαίρα.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ. και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., με σκοπό να δείξει ότι υπάρχουν και νέοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στον χώρο, αλλά και να ανοίξουν έναν άλλο δρόμο δημοσιογραφίας, καθότι τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η δημοσιογραφία είναι επιστήμη», επισήμανε ο Μίνως-Αθανάσιος Καρυωτάκης, που μαζί με την Δέσποινα Μάντζιαρη και τη Ρόζα Ισμαΐλαϊ απηύθυναν τις ερωτήσεις.

Ερωτήσεις στραμμένες στο μέλλον της Θεσσαλονίκης αλλά και με επίκεντρο τους νέους αποτέλεσαν την αφετηρία της συζήτησης. «Κληθήκαμε να συμμετέχουμε σε αυτό το πρότζεκτ ως νέοι ερευνητές, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου, ως άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο και ως τα πρόσωπα του μέλλοντος στη Δημοσιογραφία. Θέλουμε να προσφέρουμε κάτι φρέσκο, κάτι καινούργιο, κάτι καινοτόμο, με μια ματιά προς το μέλλον», σχολίασε η Ρόζα Ισμαΐλαϊ, ενώ η Δέσποινα Μάντζιαρη πρόσθεσε: «Ως ομάδα έχουμε οργανώσει μια ατζέντα που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά πλήρης, με θέματα που κυρίως έχουν προσανατολισμό στο αύριο της πόλης και στους νέους ανθρώπους: φοιτητές, νέους εργαζόμενους, νέους επιστήμονες, ανθρώπους που ζουν και αγαπούν την πόλη τους και θέλουν να μείνουν εδώ».

Την αγωνία για το μέλλον της δημοσιογραφίας εξέφρασε και ο διευθυντής της Ε.Σ.Η.Ε.Μ.-Θ., Γιάννης Κοτσιφός: «Έχουμε μια αγωνία ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι, να αρχίσει σιγά-σιγά να ανανεώνεται στην πράξη το δημοσιογραφικό δυναμικό και να ενσωματώνεται, γιατί πιστεύουμε πάρα πολύ στη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ έμπειρων και νεότερων δημοσιογράφων», μία αγωνία, που όπως επισημαίνει ο ίδιος διατρέχει και την Ένωση Συντακτών. Στο πλαίσιο αυτό, οργανώθηκε αυτό το πειραματικό σχήμα. Εκκινώντας από το περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, θεωρήθηκε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να δοκιμαστεί το πώς θα ανταποκριθεί σε ερωτήματα νέων που συντονίζουν το μέλλον τους με το μέλλον της δημοσιογραφίας στην πόλη ένας άνθρωπος όπως ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος συντονίζει την πολιτική του διαδρομή με το μέλλον της Θεσσαλονίκης.

«Μπορείτε να φανταστείτε στη Θεσσαλονίκη σε 20 χρόνια να πωλείται ιατρική κάνναβη στα περίπτερα»;

Το Μακεδονικό, η εκπαίδευση (δημόσια VS ιδιωτική), ο Ο.Α.Σ.Θ., οι παράκτιες συγκοινωνίες, η ανεργία, οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους, το εβραϊκό (μουσείο Ολοκαυτώματος και εκπαιδευτικός χαρακτήρας του), η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Σποράδες, η σιδηροδρομική σύνδεση με τα Βαλκάνια, η Δ.Ε.Θ., η νέα παραλία και τα τραπεζοκαθίσματα, ο δρόμος του μεταξιού (σύνδεση Αξιού με Δούναβη). Όλα απλώθηκαν στο τραπέζι σε μια συνέντευξη διάρκειας μίας ώρας.

Χαλαρός και έτοιμος να ανταποκριθεί σε όλες τις ερωτήσεις, ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε από την αρχή: «Η εξουσία και φθείρει και διαφθείρει. Έχω ένα πρόβλημα συνειδησιακό: να κατέβω ή να μην κατέβω στις επόμενες εκλογές;», ενώ αναρωτήθηκε: «Είμαι 75 ετών σήμερα. Ξέρω πώς θα είμαι στα 77 μου;».

Αναφερόμενος στην προσπάθειά του να κόψει το κάπνισμα τόνισε πως «στους δημόσιους χώρους πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος αυτή η απαγόρευση να μην ισχύει». Αντιπρότεινε να αυξηθεί το κόστος του πακέτου, όπως στην Αυστραλία στην οποία κοστίζει 25 δολάρια. Παράλληλα εξέφρασε το παράπονό του πως στα μαγαζιά άνω των 300 τ.μ. (όπως τα μπουζούκια) επιτρέπεται το κάπνισμα.

Στην ερώτηση «Μπορείτε να φανταστείτε στη Θεσσαλονίκη σε 20 χρόνια να πωλείται ιατρική κάνναβη στα περίπτερα;» απάντησε: «Εγώ το βλέπω. Αν θα γίνει ευρωπαϊκή οδηγία, που αργά ή γρήγορα θα γίνει, είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε και εμείς. Μπορεί να την μπερδέψουμε, μπορεί να την καθυστερήσουμε. Εμείς είμαστε απολωλός πρόβατο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είμαστε νορμάλ Ευρωπαίοι», σχολίασε.

Ο κ. Μπουτάρης αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει μελέτη 40 χιλιομέτρων για το τραμ. «Ένα χιλιόμετρο μετρό κοστίζει όσο πέντε χιλιόμετρα τραμ. Τώρα το έργο θα είχε τελειώσει ήδη». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η υπεύθυνη που διαχειριζόταν το έργο του είπε: «Οι Θεσσαλονικείς θέλουν μετρό επειδή έχει και η Αθήνα» με τον ίδιο να απαντά χιουμοριστικά: «Η Αθήνα έχει και Ακρόπολη. Θα ζητήσουμε να κάνουμε Ακρόπολη και στη Θεσσαλονίκη;», ενώ πρόσθεσε πως «το μετρό για μια πόλη μεγέθους ανάλογου της Θεσσαλονίκης, είναι υπερβολή».

Για ποιο έργο του, όμως, είναι περήφανος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης; «Αυτό για το οποίο είμαι περήφανος είναι ότι αναδείξαμε το παρελθόν και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μουσείο Ολοκαυτώματος και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Η Θεσσαλονίκη ήταν γνωστή ως Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων και μητέρα του Ισραήλ, καθώς σε αυτή ζούσαν περί τις 100.000 Εβραίοι στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. «Το θέμα είναι ότι η Θεσσαλονίκη μετά το Ολοκαύτωμα, σήμερα, έχει 1500 Εβραίους. Δεν μπορείς να αγνοήσεις την ιστορία και, πόσω μάλλον, ένα γεγονός ιστορικό και τραγικό όπως είναι το Ολοκαύτωμα. Πενήντα χιλιάδες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης πήγαν στον φούρνο κατευθείαν. Αυτό άλλαξε τη σύσταση της πόλης», τόνισε.

Η νεολαία στο επίκεντρο

Ο δήμος θα μπορούσε να εμπλέξει και να αξιοποιήσει τους νέους σε μεγαλύτερο βαθμό, όπως έγινε με τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας το 2014. Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να δίνει διπλωματικές ή άλλες εργασίες σε θέματα αρχιτεκτονικής, κοινωνικής πολιτικής, οικονομίας και άλλων θεμάτων σχετικών με τον δήμο, τα έργα και τις υπηρεσίες του. Παράλληλα, οι φοιτητές μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση στον δήμο. «Δεν φτάνει αυτό, όμως, και δεν μπορεί να τα κάνει όλα ο δήμος. Το πανεπιστήμιο είναι παντελώς εξαρτημένο από το κράτος. Και από την άλλη, λέμε ότι έχουμε δωρεάν παιδεία; Ποια δωρεάν παιδεία; Που η κάθε οικογένεια δίνει 8-10 χιλιάρικα για να πάει το παιδί της στο φροντιστήριο». Ο ίδιος προτείνει ένα τέλος εγγραφής στο πανεπιστήμιο κάθε χρόνο, το οποίο υπολογίζει στα 325€ (ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση των εξόδων του πανεπιστημίου με τον αριθμό των φοιτητών). «Έτσι, το πανεπιστήμιο θα καλύψει όλα τα πάγια έξοδα, θα λειτουργεί ανθρώπινα και δε θα εξαρτάται από το κράτος». Μετά από σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρέπει να υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και από εκεί και πέρα διαλέγετε και παίρνετε. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Συνεχίζοντας στα θέματα παιδείας και εκπαίδευσης, η συζήτηση στράφηκε γύρω από το φαινόμενο της «φυγής εγκεφάλων» και τη σύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας. «Brain drain μεν αλλά η παραγωγή των brain παραμένει ίδια. Αυτό είναι το κακό που έχει γίνει. Οι γονείς ανατρέφουν τα παιδιά τους με το όνειρο να πάρουν το χαρτί για να πάνε στο δημόσιο. Πρέπει να αρχίσει να καταλαβαίνει και ο γονιός πως αν θέλεις να βγεις στην ελεύθερη αγορά, η οποία δε θα είναι μεροδούλι μεροφάι στον δήμο και τις μισές μέρες την εβδομάδα, έχει ρίσκα. Αυτή είναι η ζωή», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

No related posts.