“Οι Άθλοι του Ηρακλή” από μια ομάδα με διαφορετικές προϋποθέσεις

Δυναμικό παρόν έδωσε και φέτος ο Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, παρουσιάζοντας τους «Άθλους του Ηρακλή», στο πλαίσιο των 11ων Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων «Ακτίς Ονείρου», στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Παρά την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και την ανύπαρκτη χρηματοδότηση, οι μαθητές του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος κατάφεραν με τη φαντασία, τη ζωντάνια, τον αυθορμητισμό και τη μοναδικότητά τους να δείξουν για μια ακόμα φορά το μεγαλείο της ψυχής τους, τα όρια της ανθρώπινης θέλησης αλλά και τα αποτελέσματα της ψυχοκινητικής αγωγής.

Επί δέκα συναπτά έτη, η ομάδα του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος συμμετέχει σ’ αυτό το θεατρικό θεσμό και διαγωνίζεται με ομάδες τυπικών σχολείων. Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να αποκτήσει πολλά βραβεία και επαίνους, παρόλο που ο κύριος στόχος της δεν είναι η νίκη αλλά η προβολή της συνολικής προσπάθειας και η έκφραση της δημιουργικότητας των ατόμων με σύνδρομο DOWN.
Φέτος, σαράντα άτομα, ηλικίας 12 έως 48 ετών, προετοιμάζονταν επί έξι μήνες, με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση ομάδας ειδικών, προερχόμενων από διαφορετικές επιστήμες. Υπεύθυνη για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση της εν λόγω παράστασης ήταν η νηπιαγωγός, κ. Γεωργία Κολούσια, η οποία εμψύχωνε αδιάκοπα τους ηθοποιούς ακόμα και πάνω στη σκηνή.

«Η παράσταση είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας και επίπονης διαδικασίας. Όλα αυτά είναι απόρροια της ψυχοκινητικής αγωγής, μιας ολιστικής προσέγγισης σε γνωστικό, κινητικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο, η οποία έχει σκοπό την αυτοπραγμάτωση του παιδιού και απώτερο στόχο την κοινωνική του ενσωμάτωση», τονίζει η κ. Φανή Γιαγκουδάκη, δρ. Κοινωνιολογίας, Ειδικής Φυσικής Αγωγής και Ορθοσωματικής Γυμναστικής, η οποία ήταν η πρώτη που καθιέρωσε την ψυχοκινητική αγωγή και ορθοσωματική γυμναστική στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1985, έχει πλούσιο σχετικό συγγραφικό έργο και από το 1991, προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στο Σύλλογο Συνδρόμου DOWN Ελλάδος αλλά και σε άλλους συλλόγους με ανάλογη δράση.

Ο Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος ιδρύθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη και είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο υλοποιεί ατομικά ή ομαδικά προγράμματα σε 400 περίπου άτομα, ηλικίας 1 έως 50 ετών, τα οποία εξαιτίας του υπεράριθμου χρωμοσώματος 21, εμφανίζουν νοητική υστέρηση και κινητική αδεξιότητα. Η κ. Γιαγκουδάκη, πιστεύοντας στην αξία της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και υποστηριζόμενη από φοιτητές και αποφοίτους του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ., δρα καθημερινά στο Σύλλογο, με στόχο την κοινωνική ενσωμάτωση των μαθητών της. «Τα προγράμματα ψυχοκινητικής αγωγής που εφαρμόζουμε διαρκούν περίπου επτά χρόνια, με απόκλιση ενός ή δύο χρόνων εξαιτίας της ιδιαιτερότητας κάθε παιδιού. Έτσι, μέσα από την βιωματική άσκηση, ωθούμε τα παιδιά στον Αθλητισμό και περαιτέρω, στον Πρωταθλητισμό, με εξαιρετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ανάλογα με τα όρια των ατομικών δυνατοτήτων και των προσωπικών ικανοτήτων, προωθούμε την αυτόνομη δράση του παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη μας τι είναι αυτό που το κάνει ευτυχισμένο», διευκρινίζει η κ. Γιαγκουδάκη.

Είναι γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων πρόσφατα ενσωμάτωσε την ψυχοκινητική αγωγή στα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής που καλούνται να τα υλοποιήσουν δεν έχουν τις απαιτούμενες ειδικές γνώσεις. Το πρόβλημα όμως εντείνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι το προσδόκιμο ζωής των ατόμων αυτό φτάνει πλέον τα 55 με 60 χρόνια εξαιτίας της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της έγκαιρης διάγνωσης, της φροντίδας από το οικογενειακό περιβάλλον και της παροχής ειδικής εκπαίδευσης από διάφορους φορείς, χωρίς όμως κεντρική υποστήριξη. Έτσι, οι γονείς και οι συγγενείς των ατόμων αυτών αγωνιούν για το μέλλον τους, μιας και η «κοινωνική αναπηρία», η προκατάληψη, οι ρατσιστικές αντιλήψεις, οι τάσεις, οι ιδέες και η στερεοτυπική σκέψη φαίνεται ότι δεν θα εκλείψουν άμεσα. Ο Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, προσπαθώντας να αμβλύνει το πρόβλημα, στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την υποστηριζόμενη διαβίωση των ατόμων αυτών που κάποια στιγμή θα βρεθούν χωρίς οικογενειακή φροντίδα, δίχως ωστόσο να παραβλέπει ότι η χειρότερη οικογένεια είναι το καλύτερο ίδρυμα.

«Το Σύνδρομο DOWN δεν είναι ασθένεια και δεν χρήζει κλινικής περίθαλψης. Το Σύνδρομο DOWN αποτελεί έκφανση της διαφορετικότητας χωρίς αυτή να έχει αρνητικό περιεχόμενο. Ο τρόπος προσέγγισης των αναγκών των ατόμων αυτών διαφοροποιείται, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιβεβλημένη μια αμφίδρομη διαδικασία «αλληλοαποδοχής» ατόμων με σύνδρομο DOWN και κοινωνικού συνόλου. Τα άτομα με διαφορετικές προϋποθέσεις είναι όλα πρώτα στην ομάδα και επιβραβεύονται γι’ αυτό. Αλίμονο αν όλοι ήμασταν πανομοιότυποι !», σημειώνει η κ. Γιαγκουδάκη.

Σε κάθε περίπτωση, αν κάποιος δεν έχει αγάπη μέσα του, δεν είναι δυνατόν να προσφέρει ενώ είναι κοινώς αποδεκτό από όσους ασχολούνται με την κοινωνική προσφορά ότι εν τέλει είναι πολύ λίγα αυτά που δίνουν σε σχέση με αυτά που παίρνουν από την δράση τους μέσα στο πεδίο. Πολλοί είναι αυτοί που καυχιούνται ότι αποδέχονται το διαφορετικό. Πόσοι είναι όμως αυτοί που πραγματικά υποστηρίζουν το δικαίωμα του καθενός να είναι διαφορετικός και αποδεκτός από τους υπόλοιπους ως ίσος ; Κάποτε ίσως πρέπει να κατανοήσουμε και αποδεχτούμε εμπράκτως τη διαφορετικότητα ώστε να γίνει πραγματικότητα η περίφημη ρήση «Όλοι διαφορετικοί – Όλοι ίσοι»… γιατί η διαφορετικότητα αποτελεί την ομορφιά της ζωής.

Τα έσοδα των 11ων Θεατρικών Μαθητικών Αγώνων «Ακτίς Ονείρου» θα διατεθούν στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

No related posts.