Το χριστουγεννιάτικο θαύμα της Κορεατικής International Youth Foundation

Κάθε χρόνο, κάπου εκεί στα μέσα Νοεμβρίου, έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας ασυναίσθητα να γεμίζει ελπίδα απλά και μόνο στην ιδέα ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα; Λίγο οι στολισμοί των μαγαζιών, λίγο τα τραγούδια στο ραδιόφωνο, λίγο οι ολοένα και συχνότερες αναφορές στη συγκεκριμένη γιορτή αποτελούν πλέον μια πατροπαράδοτη υποσυνείδητη προετοιμασία.

Τα τελευταία χρόνια σίγουρα δεν υπάρχει η οικονομική ευχέρεια, πολλές φορές ούτε και η διάθεση γιατί καθένας από εμάς είναι βουτηγμένος στα προβλήματα και στις σκέψεις του, που μεταξύ μας τώρα, δεν μας εγκαταλείπουν και ποτέ. Από την άλλη πλευρά όμως είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι βλέπεις τριγύρω κόσμο να παλεύει για να  χαρίσει στους υπόλοιπους έστω κι ένα χαμόγελο. Άλλες φορές πάλι παλεύουμε οι ίδιοι για να χαρίσουμε ένα χαμόγελο στον εαυτό μας.

Μια μέρα λοιπόν λάβαμε στο πανεπιστημιακό μας mail μια πρόσκληση για την παράσταση “Christmas Miracle” που διοργάνωσε η Διεθνής Οργάνωση International Youth Fellowship στις 21 Νοεμβρίου στο θέατρο Άνετον στη Θεσσαλονίκη. Ο θίασος, αποτελείται από Κορεάτες εθελοντές φοιτητές και περιοδεύει σε 24  πόλεις και 19 χώρες με απώτερο σκοπό «να γεμίσει με χαρούμενα αισθήματα το κοινό του».

Προσωπικά στην αρχή παραξενεύτηκα με τον τίτλο, σκέφτηκα πώς μπορεί να σχετίζονται αυτά τα τρία στοιχεία. Έπειτα όμως το έψαξα παραπάνω και αποφάσισα να κλείσω εισιτήριο για την παράσταση. Η ανάγκη για λίγη θετική ενέργεια ήταν μεγάλη.

Αναφορικά με την παράσταση, ήταν ένα όμορφο μουσικοχορευτικό θέαμα διάρκειας δύο ωρών που συνδύασε ταυτόχρονα την ανάδειξη της σημασίας των Χριστουγέννων και την Κορεατική κουλτούρα. Η παρουσίαση μιας  παραλλαγής της ιστορίας «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» μας θύμισε τα παιδικά χρόνια που τα παραμύθια εν τέλει μας διαπαιδαγωγούσαν και μας περνούσαν πολύτιμα μηνύματα. Είδαμε, επιπλέον, συγχρονισμένα και ευχάριστα χορευτικά πάνω σε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια καθώς και πολύχρωμα κουστούμια όπως εκείνα στον παραδοσιακό χορό της βεντάλιας, που μας γέμισαν με θετική ενέργεια. Ίσως αυτό να οφείλεται και στα χαμόγελα των χορευτών που κατάφεραν να τα μεταδώσουν και σε εμάς.

Δεν θα μπορούσαμε όμως να παραλείψουμε και τα ευφάνταστα σκηνικά και εφέ που σε συνδυασμό με την ερμηνεία των ηθοποιών απέδωσαν αρμονικά τα μηνύματα που θέλησαν να περάσουν μέσω της παράστασής τους. Υπήρξαν όμως και ιδιαίτερα χρηστικά  για το ταξίδι της Άννα στον χωροχρόνο  στην προσπάθειά της να κατανοήσει την αξία της οικογένειας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, έπειτα από κάθε κομμάτι υπήρχαν δυο παρουσιαστές που μας εξηγούσαν τον σκοπό και το έργο της IYF (International Youth Foundation) στην πάροδο του χρόνου, αποσκοπώντας να μας δείξουν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη αλληλοσεβασμού και αλληλοβοήθειας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η αναφορά σε εκείνη ήταν αρκετά συχνή με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος παρερμηνείας του αρχικού μηνύματος από πλευράς του θεατή.

Η παράσταση θα παιζόταν δυο φορές μέσα στην ίδια μέρα. Στην προσπάθειά μου να προσεγγίσω μέλη του θιάσου συνέβησαν διάφορα αστεία γεγονότα, όμως ας σταθούμε στο γεγονός ότι πήγα μια ώρα νωρίτερα στο θέατρο για να βρω κάποιον/α να μιλήσω για την παράσταση και τον θίασο. Φτάνοντας εκεί γνώρισα μια κοπέλα, την Sara με την οποία συζητήσαμε για την παράσταση για τη διοργάνωσή τους.

Η IYF είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς νέων στον κόσμο. Υπάρχει ήδη από το 2001 και σήμερα αριθμεί 368 μέλη. Έχει ως βασικό της στόχο την καθοδήγηση της νεολαίας προς τον σωστό δρόμο, ώστε να επιδιώξει η ίδια το κυνήγι της ευτυχίας της. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε άλλες τυπικές πληροφορίες που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Με βάση όσα είδαμε εκείνες τις δύο ώρες της παράστασης αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε με τη Sara, μέλος και δημοσιογράφος στη διοργάνωση, είναι ότι ο εθελοντισμός είναι πολύ σπουδαία εμπειρία στη ζωή ενός ανθρώπου. Τον γεμίζει με ενέργεια και θετικά συναισθήματα. Αυτός ακριβώς είναι  ο λόγος, όπως μας εξήγησε και η Sara, που οι νεαροί Κορεάτες αποφάσισαν να αφήσουν για λίγο πίσω τη ζωή τους, τους ανθρώπους τους και να περιοδέψουν με ιδιαίτερα μεγάλη συχνότητα στην Ευρώπη. Τα μέλη της IYF θεωρούν το ένα το άλλο οικογένεια και προσπαθούν να αναδείξουν αυτό το δέσιμο με πολλούς τρόπους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως τον βασικό της στόχο τον πέρασε η IYF, μας έκανε να χαμογελάσουμε και να πάρουμε μια δόση θετικής ενέργειας. Άλλωστε οι σημαντικότερες αξίες στη ζωή μας είναι σαν τη λάμψη των Χριστουγέννων. Όσο λάμπουν για εμάς τις εκτιμάμε, όταν όμως σβήσουν είτε επειδή πέρασε ο καιρός  τους είτε από φυσική φθορά μένουμε να κοιτάμε μελαγχολικά και να αναπολούμε. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να εκτιμάμε όλα όσα έχουμε, τη στιγμή που τα έχουμε, για όσο τα έχουμε.

Κι ας περάσει η λάμψη των Χριστουγέννων, στο χέρι μας είναι να βρίσκονται ακόμα εκεί…

No related posts.