Τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά και ο συμβολισμός τους

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος απόλυτα συνυφασμένη με τη γαστρονομία και την παραδοσιακή κουζίνα, ειδικά στην Ελλάδα. Όσο, λοιπόν, πλησιάζει αυτή η περίοδος, έρχεται η ώρα που ο προγραμματισμός για το εορταστικό τραπέζι γίνεται πιο έντονος και η συζήτηση γύρω από τα γιορτινά εδέσματα ανάβει.

Οι γιορτές, άλλωστε, πάντοτε αποτελούσαν την αφορμή να θυμηθούμε την παράδοση και να έρθουμε σε μια βαθύτερη επαφή μαζί της. Αυτό συμβαίνει λόγω των διάφορων ηθών και εθίμων που συχνά, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, συνοδεύουν την παρασκευή κάποιου ιδιαίτερου γιορτινού εδέσματος.

Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ειδικά τα Χριστούγεννα, έχει την τιμητική της: χοιρινό με μυρωδικά και μπαχαρικά, γαλοπούλα γεμιστή με κουκουνάρι και σταφίδες, ποντιακοί λαχανοντολμάδες, ηπειρώτικη κρεατόπιτα και πολλά άλλα φαγητά που έχουν ως βάση τους κυρίως το χοιρινό κρέας.

Ειδική και αγαπημένη κατηγορία, μικρών και μεγάλων στις γιορτές, αποτελούν τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνονται σχολαστικά σε πολλές περιοχές της χώρας και στο εξωτερικό δεν υπάρχουν αντίστοιχά τους. Τα παραδοσιακά αυτά γλυκά προέρχονται από πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, έχουν το δικό τους συμβολισμό, αλλά και πολλές παραλλαγές ανά την Ελλάδα. Τα περισσότερα μάλιστα έχουν ως βάση τους το μέλι, όπως μελομακάρονα, μπακλαβάδες, λαλαγγίτες, δίπλες, σπάργανα, σφακιανόπιτες και σαρικόπιτες. Και μέσα στις παραδόσεις και τον συμβολισμό των γιορτών το μέλι διαθέτει τη δική του σημασία. Από την αρχαιότητα συμβόλιζε την ευημερία και μέχρι σήμερα συμβολίζει την αφθονία των αγαθών, ενώ σε κάποιες κουλτούρες χρησιμοποιούταν για τον εξευμενισμό των δαιμόνων.

Η γιορτή των Χριστουγέννων, όμως, είναι και άμεσα συνδεδεμένη με τη θρησκεία. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα, με ιδιαίτερα συμβολική σημασία, που λαμβάνει χώρα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας είναι το ζύμωμα του ψωμιού του Χριστού, του λεγόμενου Χριστόψωμου, που παρασκευάζεται από εκλεκτά υλικά. Έχει χαραγμένο τον σταυρό και στη μέση ένα καρύδι, σύμβολο γονιμότητας, ενώ τα πλουμίδια της ζύμης συμβολίζουν τη θεϊκή του φύση και δύναμη.

Η περίοδος των γιορτών φέρνει κοντά την οικογένεια και τους φίλους, γύρω από ένα καλοστρωμένο και μυρωδάτο τραπέζι, έτοιμους να απολαύσουν τα πλούσια εδέσματα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Τα εδέσματα εκείνα που μαγειρεύτηκαν με υλικά που προσφέρονται απλόχερα από την ελληνική γη και συγκεντρώθηκαν κοπιαστικά όλον τον χρόνο από όσους ετοιμάζονται να τα απολαύσουν.

No related posts.