Το άγχος στη ζωή μας

Στις μέρες μας, παρατηρείται, ότι το άγχος εισβάλλει όλο και περισσότερο στη ζωή των ανθρώπων. Και με τον όρο άγχος, δεν εννοούμε τίποτα άλλο, παρά ένα αίσθημα φόβου και αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται οι άνθρωποι καθώς έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα. Ας εκθέσουμε, όμως, μερικές από τις αιτίες του άγχους…

Πρώτα απ’ όλα, σε πολλές χώρες και κυρίως στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Πολλοί άνεργοι, αλλά και πολλοί νέοι, αισθάνονται άγχος τόσο για το πώς θα επιβιώσουν όσο και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Κυρίως οι νέοι θεωρούν ότι ζουν σ’ ένα αβέβαιο μέλλον, γεμάτο ανασφάλεια και αγωνία για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας χωρίς εργασία. Βλέπουμε, με άλλα λόγια, ότι η ανεργία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί το άγχος και από το οποίο κατατρύχονται οι άνθρωποι.

Ένας ακόμη παράγοντας άγχους είναι η καταναλωτική κοινωνία στην οποία ζούμε. Επανειλημμένες φόρες έχουμε δει ότι το άτομο αξιολογείται ανάλογα με τα υλικά αγαθά που κατέχει. Επηρεασμένος και από τα διαφημιστικά μηνύματα, δημιουργούνται διάφορες επιθυμίες. Ωστόσο, στην προσπάθεια του να ανταποκριθεί στα πρότυπα της εποχής του καταβάλλεται από το άγχος και την αγωνία της απόκτησής τους.

Τέλος, ένα άλλο πρόβλημα που προκαλεί άγχος στη ζωή μας είναι οι γρήγοροι ρυθμοί εξέλιξης στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Χάρη στην τεχνολογία, υπάρχουν καλύτερα μηχανήματα, νέες ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά τελευταίας τεχνολογίας. Ο άνθρωπος, λοιπόν, αγχώνεται και φοβάται μήπως  δεν κατορθώσει να αφομοιώσει όλη αυτή τη νέα γνώση και δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις εξελίξεις και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Όποια πάντως και αν είναι τα αίτια του άγχους, υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορεί αυτό να ελεγχθεί και ενδεχομένως να αποβεί δημιουργικό. Αυτά, όμως, θα σας τα αναλύσουμε στο επόμενο μας άρθρο!

Related posts:

  1. Αντιμετώπιση του άγχους