Λίβανος: Βαθαίνει η πολιτική κρίση Dec18

Θεματικη

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ;

Σχετικα αρθρα

Μοιρασου το!

Λίβανος: Βαθαίνει η πολιτική κρίση

Ο στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν, πιθανός επόμενος πρόεδρος του Λιβάνου

Ο πιθανότατα επόμενος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, ταξίαρχος Φρανσουά Χατζ (Francois Hajj) δολοφονήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου με τη χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες ανεύρεσης ενός προσώπου κοινής αποδοχής για να αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο 55χρονος ταξίαρχος δολοφονήθηκε νωρίς το πρωί ενώ το αυτοκίνητό του περνούσε από ένα χριστιανικό προάστιο της Βηρυτού. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση εναντίον μέλους του στρατού του Λιβάνου, ο οποίος θεωρείται σημαντικός παράγοντας εγγύησης σταθερότητας στην περιοχή.

Η δολοφονία έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Ο Λίβανος παραμένει ουσιαστικά ακυβέρνητος από τις 23 Νοεμβρίου, καθώς οι αντιμαχόμενες πολιτικές παρατάξεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό πρόσωπο για να αναλάβει το πόστο. Ο Χατζ θεωρούταν πιθανότερος διάδοχος στην ηγεσία του στρατού, καθώς ο νυν αρχηγός, στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν (Michel Suleiman), ήταν πολύ πιθανό να επιλεγεί ως ο νέος πρόεδρος. Η δολοφονία του αναμένεται να βυθίσει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά στο πολιτικό αδιέξοδο.

Οι κατηγορίες άρχισαν να εκτοξεύονται αμέσως μετά τη δολοφονία. Η Συρία κατηγορήθηκε έμμεσα και άμεσα και αυτήν τη φορά, όπως και σε τουλάχιστον άλλες οκτώ περιπτώσεις δολοφονιών προσώπων που ανήκαν ως επί το πλείστον στο αντι-συριακό στρατόπεδο, με ίσως σημαντικότερη αυτήν του πρωθυπουργού της χώρας, Ραφίκ Χαρίρι (Rafik Hariri), στις 14 Φεβρουαρίου 2005. Η Δαμασκός ποτέ δεν παραδέχτηκε την υποτιθέμενη εμπλοκή της σε αυτά τα περιστατικά. Ο Υπουργός Τηλεπικοινωνιών του Λιβάνου, Μαρουάν Χαμάντεχ (Marwan Hamadeh) κατηγόρησε τον συριο-ιρανικό άξονα ότι χτύπησε «το μόνο σώμα στο Λίβανο που μπορεί να αντισταθμίσει τη δύναμη της Χεζμπολάχ και άλλων μαχητών» (δημοσίευμα του Guardian, Ian Black, “Murder of general deepens crisis in Lebanon”, 13 Δεκεμβρίου 2007). Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Χεζμπολάχ αποκύρηξε τη δολοφονία και αποκάλεσε το θάνατο του Χατζ «μεγάλη εθνική απώλεια». Η Συρία από την άλλη κατηγόρησε «το Ισραήλ και τους πράκτορές του».

Υποψίες έπεσαν και στη σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Φατάχ αλ-Ισλάμ (Fatah al-Islam), την οποία ο στρατός του

Ο δολοφονηθείς ταξίαρχος Χατζ

Λιβάνου νίκησε υπό την ηγεσία του Χατζ στο προσφυγικό στρατόπεδο Ναχρ ελ-Μπαρέντ (Nahr el-Bared) στο Βόρειο Λίβανο. Η επιχειρήσεις διήρκεσαν εβδομάδες και άφησαν πίσω τους 450 νεκρούς.

Η εκλογή προέδρου στο Λίβανο αναβλήθηκε για πολλοστή φορά μετά τη δολοφονία, ενώ αραβικά και δυτικά κράτη φοβούνται για περαιτέρω αποδυνάμωση της χώρας, αν συνεχιστεί το κενό εξουσίας.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» («Περίπτωση Άλντο Μόρο στο Λίβανο;», 16 Δεκεμβρίου), ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι ένα χτύπημα όπως αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την υποστήριξη κάποιας μυστικής υπηρεσίας, καθώς η δολοφονία συνέβη σε μια από τις καλύτερα προστατευμένες περιοχές της Βηρυτού και εναντίον ενός καλά προστατευμένου αξιωματούχου. Στο ίδιο άρθρο εκτιμάται ότι η δολοφονία ήταν σαφές μήνυμα εκφοβισμού με σκοπό να δυναμιτιστεί η όποια συναίνεση είχε αρχίσει να εμφανίζεται στο πολιτικό τοπίο του Λιβάνου.

Το άρθρο κάνει μια μικρή σύγκριση (τηρουμένων πάντα των αναλογιών) με τη δολοφονία του Ιταλού πολιτικού Άλντο Μόρο το 1978. Ο Μόρο ανήκε στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και υποστήριζε έναν ιστορικό συμβιβασμό με τους κομμουνιστές της Ιταλίας. Η απαγωγή και δολοφονία του οδήγησε σε εγκατάλειψη αυτού του συμβιβασμού.

Αυτό που απομένει να φανεί, είναι η αντίδραση των πολιτικών του Λιβάνου. Το αποτέλεσμα που θα έχει τελικά η δολοφονία του Φρανσουά Χατζ στο πολιτικό τοπίο της χώρας θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

 

Ηλίας Παπαδόπουλος

eliasdark@gmail.com

No related posts.