Σπήλαιο Αλιστράτης: το θαύμα της φύσης

Μεταξύ Δράμας και Σερρών βρίσκεται το σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα από τα πιο αξιοποιημένα τουριστικά σπήλαια στην Ελλάδα, με τους πιο εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με έργα τέχνης, μόνο που είναι σμιλευμένα από τη φύση και όχι ανθρώπινα δημιουργήματα.

Ήταν η δεύτερη φορά που επισκέφτηκα σπήλαιο (είχα επισκεφτεί στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της τριήμερης εκδρομής του σχολείου, και το μόνο που θυμάμαι είναι η υγρασία, όπως και οι σταγόνες που έπεφταν από τους σταλακτίτες), αλλά αυτήν τηη φορά ήταν η εμπειρία ήταν πιο συναρπαστική. Ο υπάλληλος στα εισιτήρια μας ενημέρωσε ότι η ξενάγηση διαρκεί μία ώρα. Το σπήλαιο έχει σταθερά 16-19 βαθμούς και υψηλή υγρασία, οπότε το μπουφάν είναι απαραίτητο. Η διαδρομή που διανύει συνολικά ο επισκέπτης είναι επίπεδη (διευκολύνει δηλαδή τα άτομα με μειωμένες κινητικές ικανότητες) και ανέρχεται στα δύο χιλιόμετρα, τα οποία δεν γίνονται αισθητά λόγω της παρατήρησης και της ξενάγησης. Σε ένα σημείο μετά από ένα χιλιόμετρο, η ξεναγός μας ενημέρωσε πως απαγορεύεται η διάβαση λόγω κινδύνου  κατολίσθησης, οπότε η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.

Το σπήλαιο αποτελείται από λευκούς σταλακτίτες -ασβεστόλιθο- που λαμπυρίζουν (όταν είναι άριστης ποιότητας) και  κόκκινους, που έχουν οξειδωθεί από την σκουριά. Πολλές φορές, οι σταλακτίτες θυμίζουν τα κοράλλια του βυθού της θάλασσας, άλλοτε πάλι μοιάζουν με πήλινα αγγεία που έχουν ανθρώπινη μορφή.  Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959, ενώ ξεκίνησε να είναι επισκέψιμο το 1998. Η ανθρώπινη παρέμβαση, με σκοπό την αξιοποίηση του σπηλαίου, διατάραξε, όπως είναι φυσικό, το σχήμα κάποιων σταλακτιτών και απομάκρυνε τις νυχτερίδες που έβρισκαν καταφύγιο σε αυτό.

Η επίσκεψη στο σπήλαιο σε κάνει να χάνεις την αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Η διαφορά της θερμοκρασίας μέσα και έξω από αυτό, ο χαμηλός φωτισμός για λόγους προστασίας, το γεγονός ότι βρίσκεσαι πολλά επίπεδα κάτω από τη γη και το ότι αντικρίζεις αυτό το θαύμα της φύσης που χρονολογείται στα 3.000.000 χρόνια πριν δημιουργούν μία μαγευτική ατμόσφαιρα.

No related posts.