Ο Οκτώβριος της… κωλοτούμπας

Όσο βαδίζουμε προς την καρδιά του φθινοπώρου (σ.σ. περιμένουμε, βέβαια, και τον ανάλογο φθινοπωρινό καιρό) τόσο περισσότερο ανθεί ένα από τα «συμπαθή» χαρακτηριστικά της… πολιτικής τέχνης. Ο λόγιος ορισμός είναι «κυβίστηση», γίνεται όμως ευρέως κατανοητός ο όρος ως «κωλοτούμπα». Μας προέκυψε, μάλιστα, και η διεθνοποιημένη εκδοχή του (“kolotumba”), δείχνοντάς μας ότι η συγκεκριμένη πτυχή δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των συμπατριωτών μας πολιτικών.

Θα ξεκινήσω την αναφορά στην τριπλέτα με τον δικό μας Πρωθυπουργό. Δε μου παρουσίασε έκπληξη (βάσει της μέχρι στιγμής πολιτικής του συμπεριφοράς), όμως ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε μία μαεστρική ωραιοποίηση των λεγομένων του περασμένου Μαρτίου για τον Ντόναλντ Τράμπ. Το «ελπίζω να μη μας βρει κι άλλο κακό», όσον αφορά μία ενδεχόμενη κατάληψη του Προεδρικού θώκου των Η.Π.Α. από τον εκκεντρικό επιχειρηματία (κάτι που δεν… αποφεύχθηκε τελικά), μετατράπηκε στο «[…] ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό». Αυτό απάντησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όταν του υπενθυμίστηκαν οι προ επταμήνου δηλώσεις από δημοσιογράφο του Fox News.

Το δεύτερο μέλος της… παρέας είναι ο Κάρλες Πουτζδεμόν. Ο Καταλανός πολιτικός ηγέτης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ψήφιση του «Ναι» για την ανεξαρτητοποίηση – απόσχιση της μεγάλης ισπανικής επαρχίας από το ισπανικό κράτος, ανοίγοντας ξεκάθαρο μέτωπο με την κεντρική Κυβέρνηση (του Μαριάνο Ραχόι). Στην πορεία, όμως, φάνηκε να βάζει νερό στο κρασί του, με την El Pais να εφευρίσκει τον όρο “kolotumba”, προκειμένου να στηλιτεύσει την αλλαγή πλεύσης του Πουτζδεμόν. Για να μη λαϊκίζω, βέβαια, σημειώνω ότι τη στιγμή που γράφεται το κείμενο (σ.σ. 19/10) η κατάσταση είναι εκ νέου τεταμένη, με την ισπανική Κυβέρνηση να αποφασίζει σταδιακή κατάργηση της περιφερειακής αυτονομίας της Καταλονίας, εφαρμόζοντας το Άρθρο 155 του συντάγματος του Βασιλείου της Ισπανίας.

Η τριπλέτα κλείνει με την Τερίζα Μέι. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός προχώρησε σε ανοικτή πρόσκληση – παρότρυνση προς τα 3.000.000 πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να παραμείνουν στις θέσεις τους και να μην επιλέξουν το δρόμο της μετακόμισης σε άλλη χώρα ενόψει της εφαρμογής του Brexit. Μπορεί η συγκεκριμένη κίνηση να μη φαντάζει ως ξεκάθαρη «κωλοτούμπα», όμως στα μάτια μου η Μέι αρχίζει να αντιλαμβάνεται κρυστάλλινα τις αρνητικές συνέπειες του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο εμβαθύνουν οι συνομιλίες – διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Κωλοτούμπας το ανάγνωσμα μας επιφύλαξε, λοιπόν, ο Οκτώβριος. Ευτυχώς είχαμε και μία θετική εφαρμογή της. Εντάξει, δεν ήταν ακριβώς κωλοτούμπα, ήταν μία εκπληκτική πιρουέτα αυτή, με την οποία ολοκλήρωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας το πρόγραμμά του στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ενοργανής Γυμναστικής του Μόντρεαλ. Συνήθεια τα χρυσά μετάλλια για τον Λευτέρη, που στέλνει το μήνυμα ότι η «άλλη» Ελλάδα είναι εδώ και μας κάνει δώρο ένα χαμόγελο στα κλεισμένα (από τη γενικότερη κατάσταση των τελευταίων ετών) χείλη μας.

Ας κρατήσουμε μόνο το τελευταίο, κοιτώντας μπροστά με αισιοδοξία. Όσο κι αν η προσπάθεια αυτή μοιάζει με μάχη του Δαβίδ έναντι του Γολιάθ.

Εις το επανιδείν!

No related posts.