Όλα για το ρεπορτάζ;

Η υπόθεση της Kim Wall, της freelancer Δημοσιογράφου, με έχει στιγματίσει από τον Αύγουστο που πρωτοδιάβασα ότι εξαφανίστηκε μετά από το σύντομο ταξίδι της με το υποβρύχιο του εφευρέτη και ιδιοκτήτη του, Peter Madsen.

Για όποιον δεν το γνωρίζει, η Kim ήταν αξιοσέβαστη και πολυταξιδεμένη Σουηδή δημοσιογράφος, ενώ τα άρθρα της εμφανίζονταν σε εγκεκριμένες εφημερίδες και περιοδικά (The Guardian, The New York Times, Time). Μία από τις ιστορίες που σκόπευε να γράψει ήταν για το υποβρύχιο και τον ιδιοκτήτη του, Peter Madsen, έναν Δανό, αυτοδίδακτο μηχανικό, επιχειρηματία, κατασκευαστή και σχεδιαστή του ίδιου του υποβρυχίου, με μελλοντικό στόχο την ανάπτυξη του ιδιωτικού διαστημικού ταξιδιού.

Η Kim Wall, μετά από την επιβίβασή της στο υποβρύχιο για την πολυπόθητη συνέντευξη, εξαφανίστηκε και βρέθηκε τελικά μετά από 11 μέρες (22 Αυγούστου) διαμελισμένη(!) στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Ο Madsen ισχυρίστηκε ότι ενώ κρατούσε την βαριά καταπακτή του υποβρυχίου έχασε τον βηματισμό του, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της νεαρής δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία. Ο ίδιος, πάνω στην ταραχή του δήθεν, έριξε τη σορό της στη θάλασσα, προσκολλώντας ένα μεταλλικό αντικείμενο στο σώμα της για να βυθιστεί.  Σύμφωνα με δηλώσεις του, είχε αυτοκτονικές τάσεις μετά το συμβάν, οπότε σκόπευε να βυθίσει το ίδιο του το σκάφος. Δυστυχώς, σώθηκε από ένα ιδιωτικό πλοίο, αλλά συνελήφθη ως ο μόνος ύποπτος για την εξαφάνιση-δολοφονία της άτυχης δημοσιογράφου, αφού ταυτοποιήθηκε η σορός της με τεστ DNA στις ακτές του δανικού νησιού.

Μήπως αυτή είναι η μισή αλήθεια; Σύμφωνα με την Telegraph, o Madsen είχε σαδομαζοχιστικές τάσεις. Έτσι εξηγείται ο λόγος ύπαρξης εσωρούχων και καλσόν σε εργαστήριο μέσα στο υποβρύχιο. Η υπόθεση αποτελεί ένα συνεχιζόμενο μυστήριο. Λίγες μέρες πριν, βρέθηκαν τα υπόλοιπα μέρη του σώματος της Wall, το κεφάλι της (χωρίς ρωγμές) και τα άκρα της μέσα σε μία τσάντα με ένα μαχαίρι, ενώ η αυτοψία έδειξε ότι μαχαιρώθηκε στον θώρακα και στα γεννητικά όργανα.

Επιπλέον, σύμφωνα με νέα στοιχεία, βρέθηκαν σε υπολογιστή του εργαστηρίου του Madsen βίντεο με βασανιστήρια και αποκεφαλισμούς γυναικών. Φυσικά αρνείται όλες τις κατηγορίες. «Δε διαμέλισα το πτώμα, ήταν ατύχημα. Τα βίντεο αυτά δε μου ανήκουν. Άλλωστε, εργάζονται πολλά άτομα σε αυτό το εργαστήριο», ήταν τα λεγόμενά του. Γιατί επιχείρησε να  βυθίσει το ίδιο του το δημιούργημα; Πιθανόν για να εξαφανίσει τα στοιχεία που τον ενοχοποιούν.

Η υπόθεση αυτή πυροδοτεί πολλές συζητήσεις σχετικά με την προστασία-υποστήριξη των γυναικών freelancer δημοσιογράφων από το Mέσο με το οποίο συνεργάζονται και την επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν όταν αναζητούν το επόμενο θέμα τους. Οι γυναίκες, όπως αναφέρει η TheStar.com είναι ευάλωτες, αν και νιώθουν ασφαλείς και κάποιες φορές αντιμετωπίζουν την παρενέχλοση ή, και ακόμη χειρότερα, στην προκειμένη περίπτωση, την κακοποίηση μέχρι θανάτου. Τόσο τοπικά και διεθνή Μ.Μ.Ε. όσο και ταινίες-σειρές προβάλλουν βιαιοπραγίες κατά των γυναικών.

Το άδοξο τέλος της Κιμ διδάσκει πόσο επιφυλακτικοί και ενημερωμένοι πρέπει να είναι οι δημοσιογράφοι όταν επισκέπτονται ένα άτομο στον ιδιωτικό του χώρο για συνέντευξη, αλλά και πόσο προσεκτικός οφείλει να είναι ο καθένας μας ξεχωριστά, διότι άγρια εγκλήματα συμβαίνουν καθημερινά σε όλα τα μέρη του κόσμου και μπορούν να συμβούν και μπροστά μας…

Υ.Γ. Η γνώση είναι δύναμη αλλά και όπλο. Κάποιοι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν με σκοπό να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο και μία καλύτερη ζωή για τον εαυτό τους και για τους άλλους, ενώ κάποιοι άλλοι τη χρησιμοποιούν με στόχο την καταστροφή του εαυτού τους και των συνανθρώπων τους.

No related posts.