#Φερετοκυππελοσου: όταν η απόλαυση συναντά την οικολογία!

Για εμάς που αλωνίζουμε όλη μέρα, κάθε μέρα το κέντρο της πόλης με δουλειές και υποχρεώσεις, ο καφές αποτελεί πηγή ενέργειας, παρηγοριά στις δύσκολες και άκεφες μέρες, συντροφιά στις ηλιόλουστες. Τίποτα καλύτερο από το να ξεκινήσει η μέρα σου στη Θεσσαλονίκη με ένα αφράτο, ζεστό κουλούρι από τον φούρνο και έναν απολαυστικό καφέ στο χέρι!

Πολλές φορές, όταν η μέρα είναι μεγάλη και οι περιπλανήσεις στο κέντρο ατέλειωτες, ο ένας καφές δεν αρκεί και τότε είναι που χρειάζεται ένας δεύτερος, κατά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, και πάλι στον δρόμο, και πάλι στο τρέξιμο, στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο, στο λεωφορείο. Κάπως έτσι, προκύπτει το μεγάλο ερώτημα: καλός ο καφές-πακέτο και πρακτική λύση όταν δεν υπάρχει χρόνος, αλλά τελικά πού καταλήγουν όλα αυτά τα ποτηράκια-κυπελάκια -χάρτινα και πλαστικά- που χρησιμοποιούμε καθημερινά για τους καφέδες μας;

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, σκεφτόμουν ότι λίγο-πολύ, όταν δουλεύω εκτός σπιτιού, πίνω κατά μέσο όρο 5-6 καφέδες «στο χέρι» την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι ισάριθμα ποτηράκια πετιούνται στους κάδους απορριμμάτων, καθώς χωρίς τη δυνατότητα να πλυθούν στον δρόμο είναι λάθος να καταλήξουν και στην ανακύκλωση (όσα από αυτά ανακυκλώνονται και δεν νομίζουμε απλά εμείς ότι ανακυκλώνονται!). Προσθετικά, σε μια πόλη που λατρεύει τον καφέ, δουλεύει πολύ και βολτάρει πολύ στο κέντρο ή στην παραλία, ο πραγματικός αριθμός από ποτηράκια καφέ –και άλλων ροφημάτων- που πετάμε στα σκουπίδια είναι αρκετά μεγάλος.

Αυτό σκέφτηκε και η παρέα του Peaberry, που άνοιξε τις πόρτες του στους φίλους του καφέ μόλις πριν από τρεις εβδομάδες. Με αναπτυγμένη οικολογική συνείδηση, το Peaberry αποφάσισε να λανσάρει την πρωτοβουλία #φερετοκυππελοσου (ναι-ναι, με δύο πι, δεν είναι λάθος), με την οποία προτρέπει όσους το επιθυμούν να αγοράσουν καφέ-πακέτο, σε ποτήρι ή κυπελάκι επαναχρησιμοποιούμενο, το οποίο μπορούν να φέρουν από το σπίτι.

Ο ιδιοκτήτης του, κ. Σάκης Σένος, μίλησε στο εΜΜΕίς για αυτήν τη δράση: «Δεν πρόκειται για κάποια καινοτομία, δεν είναι κάτι που έχουμε κάνει εμείς. Ουσιαστικά, στο εξωτερικό υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, το ίδιο και στην Αθήνα, σε αρκετά μαγαζιά. Προσπαθούμε τώρα να το εφαρμόσουμε και εδώ. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή ιδέα, με την οποία προσφέρουμε στο περιβάλλον, καθώς δε χρησιμοποιούμε 2-3 πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια για να πίνουμε καθημερινά τους καφέδες μας».

Ο ίδιος τόνισε ότι ο καθένας μπορεί να πάει με ό,τι ποτήρι ή κούπα θέλει να πιει τον καφέ του, αρκεί να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως η αντοχή του σκεύους στη θερμοκρασία, αν πρόκειται ιδίως για ζεστό καφέ, και βασικοί κανόνες υγιεινής, όταν για παράδειγμα πρόκειται για κάποιο πλαστικό ποτηράκι που έχει χρησιμοποιηθεί ξανά.

Η πρόθεση της ομάδας του Peaberry είναι η ιδέα να διαδοθεί γρήγορα στην πόλη και σύντομα το παράδειγμα να ακολουθήσουν και άλλα καταστήματα πώλησης καφέ και ροφημάτων. Απώτερος σκοπός είναι να υιοθετηθεί μέσα από μία καθημερινή ρουτίνα, όπως ο καφές, μια «πράσινη» συνήθεια. Ήδη, τα πρώτα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, με πλήθος κόσμου στα social media να συγχαίρει το μαγαζί για την πρωτοβουλία του και να παραδέχεται πως πρόκειται για μία σκέψη που έχει περάσει πολλές φορές από το μυαλό των περισσοτέρων, παρόλο που οι περισσότεροι μέχρι σήμερα διστάζουν να παραγγείλουν καφέ σε δικό τους ποτήρι.

Για να ενισχυθεί το κίνητρο του κόσμου, το κατάστημα προσφέρει και κάποιο είδος έκπτωσης στον καφέ, σε όσους φέρουν το δικό τους σκεύος, όχι με σκοπό την εμπορική προβολή του εγχειρήματος, αλλά την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Από αυτήν τη σκοπιά και μόνο, καλύπτουμε κι εμείς σήμερα τη δράση #φερετοκυππελοσου και ευχόμαστε σύντομα να υπάρξουν αρκετά παρόμοια παραδείγματα στην πόλη μας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αν θέλετε να επισκεφθείτε το Peaberry με το… κύπελό σας, δεν έχετε παρά να κάνετε μία βόλτα στην Αγ. Σοφίας, στον πεζόδρομο της Αγ. Θεοδώρας. Η ενέργεια ισχύει μόνο για τους καφέδες-πακέτο και όχι αν επιλέξετε να πιείτε τον καφέ σας στο κατάστημα.

No related posts.