Αχέροντας: ο αρχαίος ποταμός του θανάτου

Μυθολογικά στοιχεία

photo by Preveza Museum

Ο μυθικός ποταμός της λύπης και προθάλαμος για τον Κάτω Κόσμο, ο Αχέροντας, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Ηπείρου, μας εντυπωσιάζει για ακόμα ένα καλοκαίρι με την αστείρευτη ομορφιά του.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογική παράδοση, ο Αχέρων ποταμός, ο οποίος ήταν φημισμένος για το νεκρομαντείο του, αποτελούσε το στερνό ταξίδι των νεκρών προς στον Άδη, όπου ο «ψυχοπομπός» Ερμής τους παρέδιδε στον Χάροντα έναντι ενός οβολού. Το περίφημο νεκρομαντείο του διέφερε από τα άλλα, καθώς η αρμοδιότητά του δεν ήταν η παροχή χρησμών, αλλά  η διευκόλυνση της επικοινωνίας των επισκεπτών με τις ψυχές των νεκρών συγγενών τους.

Ο ποιητής Όμηρος κάνει αναφορά στον ποταμό, όταν ο Οδυσσέας πρέπει να κατέβει στον Άδη για να συναντήσει τον μάντη Τειρεσία, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στην Ιθάκη. Επίσης, άλλη μία τραγική και φημισμένη ιστορία που λαμβάνει χώρα στον ποταμό, είναι αυτή του Ορφέα, ο οποίος προσπαθεί να διεκδικήσει απο τους θεούς την αγαπημένη του Ευρυδίκη, κάτι που δεν καταφέρνει.

Γεωγραφία-Εξερευνήσεις

Το μήκος του φτάνει τα 52 km και τα νερά του αρδεύουν περίπου 85.000 στρέμματα γης. Ο ποταμός έχει εξερευνηθεί ολόκληρος, με τελευταίο ανεξερεύνητο τμήμα τη Χαράδρα του Αχέροντα, μήκους 10 km, η οποία διασχίσθηκε και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά, από την ομάδα ΕΟΣ της Πρέβεζας, το 1994. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από την αρχαία λέξη ἄχος που σημαίνει στεναγμός.

Περιήγηση στον ποταμό

Περπατώντας προς τις πηγές του Αχέροντα, μέσα από το καταπράσινο μονοπάτι, ο ποταμός ρέει γαλήνιος. Τα  κρυστάλλινα κρύα νερά του διασχίζουν τα φαράγγια, σχηματίζοντας στο πέρασμά τους μικρές λίμνες, οι οποίες δίνουν μια άλλη νότα στο πανέμορφο οικοσύστημα του ποταμού. Το μονοπάτι που οδηγεί σε αυτό τον επίγειο παράδεισο είναι απολύτως βατό, με τα αιωνόβια πλατάνια να το σκιάζουν και τους πελώριους βράχους να προκαλούν δέος και να ενισχύουν το μυστικισμό της ατμόσφαιρας.Το μαγικό αυτό μέρος δεν αρκεί μόνο να το δεις με τα μάτια, αλλά να το αφουγκραστείς με την καρδιά.

Αθλητικό ενδιαφέρον-Εναλλακτικός τουρισμός

Στον Αχέροντα μπορεί κανείς να ζήσει τη μαγεία των αθλημάτων της φύσης:

  • Κολύμπι στον ποταμό (προσοχή μόνο για τους λάτρεις του κρύου νερού)
  • Ιππασία στις Πηγές
  • Παρατήρηση της φύσης με ειδικευμένο ξεναγό
  • Cayoning στα Στενά
  • Rafting, kayak και canoe στα Στενά
  • Ποδηλασία κατά μήκος του ποταμού

*Και για όσους πεινάσουν, το εστιατόριο με θέα τον ποταμό προσφέρει αξέχαστες γεύσεις και εικόνες φυσικού κάλλους.

Κοντινοί προορισμοί-Διαμονή

Γλύκη, Παραμυθιά, Αμμουδιά, Πάργα και Σύβοτα

Ο ποταμός Αχέροντας δικαιολογημένα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες την καλοκαιρινή σεζόν. Είναι η ιδανική λύση για μονοήμερες εξορμήσεις αλλά και camping για τους πιο τολμηρούς. Ένας παράδεισος επί γης που αξίζει να επισκεφθείτε το επόμενο καλοκαίρι είτε μόνοι σας είτε με παρέα. Μαγική φυσική ατμόσφαιρα, γαλήνη και γάργαρο νερό.

No related posts.