Μουσείο Φραπέ στη Δ.Ε.Θ.

Φέτος, η Δ.Ε.Θ. τιμά συν τοις άλλοις τα 60 χρόνια από την εφεύρεση του φραπέ από τον Δημήτρη Βικόνδιο, έναν υπάλληλο του αντιπροσώπου της Nestle στην Ελλάδα.

Η Δ.Ε.Θ. προσπαθεί να πρωτοτυπεί κάθε χρόνο, οπότε σε συνεργασία με την εταιρία Nestle φέτος αποφάσισε να δημιουργήσει το Μουσείο του Nescafé frappe, του αγαπημένου καφέ των Ελλήνων που απολαμβάνουν με τις ώρες στις καφετέριες με τους φίλους τους, κυρίως το καλοκαίρι.

Σήμα κατατεθέν του Μουσείου είναι το ποτήρι του φραπέ με το καλαμάκι. Στο εσωτερικό του Μουσείου αντικρίζει κανείς τα μηχανήματα παραγωγής του καφέ και τους κόκκους του, ενώ μπορεί να διαβάσει για την ιστορία του καφέ, την εφεύρεση του φραπέ και τους μύθους γύρω από τον στιγμιαίο καφέ. Οι άνθρωποι στο Μουσείο εξηγούν τη διαδικασία παραγωγής στους επισκέπτες και μοιράζουν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο στο σχήμα του ποτηριού του φραπέ. Το Μουσείο παρουσιάζει επίσης τα ποτήρια του φραπέ με χρονολογική σειρά μέχρι σήμερα, όπως και τις συσκευασίες του.

Στην ταράτσα λειτουργεί Nescafé frappe beach bar, στο οποίο απολαμβάνει κανείς μέσα στην καλοκαιρινή ατμόσφαιρα το κρύο ρόφημά του.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε τυχαία στον εκθεσιακό χώρο πριν από 60 χρόνια, κατά την διάρκεια της 22ης Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Βικόνδιος, υπάλληλος της Nestle, σε διάλειμμά του επισκέφτηκε τον πάγκο με τον Nescafé για να παρασκευάσει το ζεστό του ρόφημα. Το ζεστό νερό όμως είχε εξαντληθεί, οπότε σε συνδυασμό με τη ζέστη και την υγρασία εκείνων των ημερών αποφάσισε να αυτοσχεδιάσει. Πρόσθεσε δύο κουταλιές Nescafé στο σέικερ και κρύο νερό και το χτύπησε όπως το κακάο, με αποτέλεσμα να προκύψει και να διαδοθεί ο δροσιστικός καφές Nescafé με τον αφρό, που προτιμάται από πολλούς Έλληνες μέχρι και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τόσα χρόνια ο φραπέ έχει συνδεθεί με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Από την άλλη πλευρά, οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από τρόφιμα και ροφήματα καταρρίπτονται με τα χρόνια χάρη στις νέες έρευνες που διεξάγονται. Σύμφωνα με αυτές, ο στιγμιαίος καφές δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι σε υγιή άτομα με μέτρια κατανάλωση καφέ. Επιπλέον, δεν είναι χημικός ή ο πιο βαρύς (σε επίπεδα καφεΐνης) καφές. Δεν είναι χημικός, αφού επιλέγονται, καβουρδίζονται και αλέθονται οι φυσικοί καρποί του καφεόδεντρου. Δεν είναι ο πιο βαρύς, καθώς έχουν σημασία τα επίπεδα καφεΐνης, σε συνδυασμό με την ποσότητα κατανάλωσης και το ποτήρι χρήσης, οπότε είναι από τους ελαφρείς καφέδες. Τέλος, η καφεΐνη δεν ευθύνεται για την κυτταρίτιδα. Αντίθετα, χρησιμοποιείται σε διάφορα καλλυντικά για την καταπολέμησή της.

Η επίσκεψη στο Μουσείο του φραπέ αξίζει, καθώς δίνει την ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει άμεσα τις ρίζες της διαχρονικής και αγαπημένης συνήθειας των Ελλήνων.

No related posts.