Ναζισμός εναντίον Κομμουνισμού

Παίρνοντας αφορμή από τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, ότι δεν μπορούμε να εξισώνουμε τον ναζισμό με τον κομμουνισμό, θα έλεγα ότι αυτό που τους ενώνει είναι η χρησιμοποίηση της ωμής βίας με κάθε μέσο για την επίτευξη του τελικού σκοπού. Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο σκοπός αλλά τα μέσα που διάλεξαν.

Για τον ναζισμό, η βία αποτελεί αυτοσκοπό, ενώ για τον κομμουνισμό αποτελεί το εργαλείο για την εκπλήρωση του πολιτικού σκοπού. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στο τι εγκλήματα έχουν διαπράξει ο Χίτλερ και ο Στάλιν. Αυτά είναι πασίγνωστα και έχουν καταγραφεί από την ιστορία. Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι πού διαφέρει ο ναζισμός από τον κομμουνισμό ως ιδεολογία, διότι το αποτέλεσμα των πράξεών τους είναι γνωστό.

Ο ναζισμός και ο κομμουνισμός προσέλκυσαν τις μάζες με διαφορετικά ιδανικά που σε πολλά σημεία μοιάζουν. Αυτό που διέπραξε ο Χίτλερ μπορούμε να το ονομάσουμε φυλετική γενοκτονία, ενώ ο κομμουνισμός μπορεί να ονομαστεί ως ταξική γενοκτονία. Και στις δύο περιπτώσεις, η ιδεολογία (φυλετική ή ταξική) οδήγησε και κατέληξε σε μία αρχή: την εξόντωση και την εξαφάνιση πολλών κατηγοριών ανθρώπων αποτελούμενα από άτομα που το μόνο τους «έγκλημα» που είχαν κάνει ήταν ότι ανήκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Και τα δύο συστήματα όρισαν έναν απόλυτο εχθρό, με τον οποίο δεν μπορούσε να γίνει κανένας συμβιβασμός. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι ένας προσχεδιασμένος τρόμος. Το φυλετικό και το ταξικό μίσος είναι το ίδιο πράγμα. Κάποιοι δίνουν ελαφρυντικά στον κομμουνισμό, διότι το κίνητρό του ήταν να αλλάξει τον κόσμο. Αυτό είναι ένα ψεύτικο επιχείρημα. Το γεγονός ότι ο ναζισμός είχε την πρόθεση να κάνει ευτυχισμένο ένα κομμάτι της ανθρωπότητας, τον γερμανικό λαό, ενώ ο κομμουνισμός προσπάθησε να επεκτείνει αυτήν την ευτυχία σε όλον τον κόσμο δε σημαίνει ότι η ζυγαριά γέρνει θετικά προς αυτόν τον τελευταίο.

«Να καθαρίσεις τη φυλή σου, τουλάχιστον περιορίζεις την καταστροφή στη φυλή». Μα να να καθαρίσεις όλο τον κόσμο; Μπορεί ο κομμουνισμός ως ιδεολογία να είναι αρεστός, διότι στη θεωρία δίνει έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη, όμως στην πράξη κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ σε καμία χώρα. Αυτό που γέννησε ο κομμουνισμός ήταν αιμοσταγείς δικτάτορες που προσπαθούσαν με κάθε μέσο να εδραιώσουν την εξουσία τους, προβαίνοντας σε μαζικές εκκαθαρίσεις, εκτελέσεις αντιπάλων, εικονικές δίκες και καταναγκαστικά έργα.

Στην οικονομία δε χρειάζεται να αναφερθούμε. Το κοινό σημείο αυτών των δύο ιδεολογιών είναι ότι προσέλκυσαν μαζικά οπαδούς και λίγοι ήταν αυτοί που προέβαλαν αντίσταση. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των οπαδών ήταν η τυφλή ομαδική σκέψη, που οδήγησε σε καταστροφικές αποφάσεις, προς χάριν της συμμόρφωσης ή της διατήρησης της ισορροπίας της ομάδας. Μέσα από αυτόν τον μηχανισμό καταπνίγηκαν οι διαφορετικές απόψεις, φωνές και εκτιμήσεις για την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων, καθώς αυτές βιώθηκαν ως απειλητικές για την ύπαρξη της ομάδας. Δηλαδή, τα μέλη είχαν εκχωρήσει στον ηγέτη το δικαίωμα του απόλυτου ελέγχου της κατάστασης, διατηρώντας τα ίδια μια παθητική στάση.

Με όρους ψυχολογίας, αυτό σημαίνει ότι το άτομο χάνει το εγώ του και μετατρέπεται σε ένα αυτοματοποιημένο ον. Το εγώ σημαίνει ευθύνη…

No related posts.