Ραδιοερασιτεχνισμός: ένα ασυνήθιστο χόμπι

Συνήθως όταν ακούει κανείς τη λέξη «χόμπι», απευθείας έρχονται στο νου του λίγο-πολύ τα περισσότερο δημοφιλή όπως, η ενασχόληση με τον αθλητισμό, η ζωγραφική, το θέατρο. Έτσι λοιπόν, όταν γνώρισα τον Βαγγέλη Κουρούδη και μου αποκάλυψε πως ασχολείται με τον ραδιοερασιτεχνισμό, ενθουσιάστηκα με την ιδιαιτερότητα του χόμπι του και αποφάσισα να μάθω περισσότερα.

Ο Βαγγέλης, εκτός από χομπίστας ραδιοερασιτέχνης, είναι και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος. Ας αφήσω όμως τον ίδιο να μας περιγράψει την ασυνήθιστη ενασχόλησή του με τα ερτζιανά σήματα.

Ο Βαγγέλης εν ώρα εξάσκησης του ραδιοερασιτεχνισμού.

-Μπορείς να μας εξηγήσεις τι σημαίνει ακριβώς να είσαι ραδιοερασιτέχνης;
Ουσιαστικά μαθαίνεις πώς να επικοινωνείς μέσω των βραχέων κυμάτων με άλλους ραδιοερασιτέχνες από όλον τον κόσμο. Από εκεί και πέρα, περνά σε πιο τεχνικό-επιστημονικό επίπεδο. Ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιεί μέχρι και η N.A.S.A., με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επικοινωνείς αποκλειστικά με ασύρματους και πρέπει να είσαι ραδιοερασιτέχνης. Κανένας άλλος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ασύρματους νόμιμα. Μόνο ένας ραδιοερασιτέχνης, ο οποίος έχει δώσει εξετάσεις στο Υπουργείο Μεταφορών εδώ στην Ελλάδα (Υ.Μ.Ε.) και έχει πάρει την άδεια.

-Πώς ανακάλυψες ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα και ότι σε ενδιαφέρει να ασχοληθείς μαζί της;
Το μεράκι, γενικότερα με τον τεχνικό τομέα με τον οποίο ασχολούμαι, το πήρα από τον πατέρα μου. Ασχολούμαι λοιπόν από πολύ μικρός, από πέντε με έξι χρονών, γιατί όταν υπάρχει κάποιος μέσα στο σπίτι σου που ασχολείται με τέτοια υπάρχει και το ερέθισμα. Και ο πατέρας μου ήταν ραδιοερασιτέχνης, αλλά παράνομος. Θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείσαι με φυλάκιση εννέα μηνών και πρόστιμο έξι χιλιάδων ευρώ αν έχεις παράνομα ασύρματο στην κατοχή σου.

Ο πατέρας μου είχε γραφτεί σε κάποιο σύλλογο όπου έκανε καλές γνωριμίες. Εκεί ασχολούνταν και με διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανε ο πατέρας μου, τα οποία μου άρεσαν ακόμα περισσότερο και αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτά. Επειδή η ασύρματη επικοινωνία είναι κάτι διαφορετικό κι εμένα μου άρεσε από πάντα η ιδέα να μην έχω περιορισμούς στην επικοινωνία, σε συνδυασμό με την ανάμνηση ενός περιστατικού με την αστυνομία και τον πατέρα μου, με ώθησε στο να πάρω σύντομα την άδεια. Έτσι, την πήρα αρχές του 2014 και από τότε αν δεις την ταράτσα είναι γεμάτη τσιπράγκαλα.

-Σε έναν κόσμο όπου το διαδίκτυο κυριαρχεί και προσφέρει άπειρες δυνατότητες επικοινωνίας, πώς επιβιώνει ένα τέτοιο χόμπι;
Αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο, δε στηρίζεσαι πάνω στο Internet. Εάν, χτύπα ξύλο, κάτι γίνει, για παράδειγμα ένας πόλεμος ή μια φυσική καταστροφή, όπως πρόσφατα στο Νεπάλ, και καταρρεύσουν τα πάντα μπορεί να στηριχτείς στην επικοινωνία με τον ασύρματο. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει. Ακόμα και τα κινητά πάνω σε αυτή τη λογική στηρίζονται. Η ασύρματη επικοινωνία είναι η βάση κι από εκεί εξελίχθηκαν το Internet και ο τρόπος μετάδοσης των δεδομένων. Φαντάσου παλιότερα που δεν υπήρχε το Διαδίκτυο, υπήρχε δίκτυο ραδιοερασιτεχνών μέσω του οποίου αντάλλαζαν e-mail, φωτογραφίες κι άλλα δεδομένα. Οπότε από εκεί και μετά, προέκυψε η ανάγκη της μεταφοράς μεγαλύτερου όγκου δεδομένων ασύρματα, γι’ αυτό έψαξαν και βρήκαν πρωτόκολλα για να μπορούν να κωδικοποιούν το σήμα, έτσι ώστε να αυξήσουν τη χωρητικότητα του όγκου. Έτσι προέκυψε το 3G, 4G, 4G+ πλέον, αλλά και κάποια πρωτόκολλα στα wifi που έχουν αυξήσει την ταχύτητα. Γι’ αυτό δε θα φτάσει ποτέ σε κορεσμό.

Οι ελληνικές Ραδιοερασιτεχνικές περιοχές.

-Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι όταν είσαι ραδιοερασιτέχνης και πόσο χρειάζεται να επενδύσεις σε αυτό;
Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας ασύρματος πομποδέκτης για τον οποίο μπορείς να δώσεις από 30 ευρώ μέχρι νούμερα πενταψήφια, εξαψήφια, ανάλογα το τι σηκώνει το πορτοφόλι σου κι ανάλογα το τι θες να κάνεις. Εγώ και να θέλω δεν μπορώ να επενδύσω στον εξοπλισμό μου, γιατί με εμποδίζει το γεγονός ότι μένω σε πόλη. Και τα λεφτά να είχα, δεν μπορώ για παράδειγμα να στήσω έναν πύργο 50 μέτρων, φαντάζεσαι πώς θα αντιδράσει η γειτονιά. Είμαι μεν νομικά καλυμμένος με την άδεια, αλλά άντε να αποδείξεις σε κάποιον άλλο εμπράκτως ότι αυτό που κάνεις δεν είναι επιβλαβές. Βέβαια, μετά περνάμε και σε κανόνες ασφαλείας, όπως στο να μπορεί ο πύργος να στηθεί καλά, να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσει, αν θα πέσει να μην προκαλέσει βλάβες στον κόσμο, όλα αυτά τα περιγράφει στην ύλη των εξετάσεων για την άδεια.

Η κάρτα του Βαγγέλη. Κάτω από το διακριτικό του (SV2RJV) αναγράφεται η επιβεβαίωση της επαφής με έναν ραδιοερασιτέχνη από την Κίνα.

-Μπορείς να μας περιγράψεις μια τυπική συνομιλία σου με κάποιον άλλο ραδιοερασιτέχνη; Ποιος είναι τελικά ο λόγος που επικοινωνείτε;
Οι ραδιοερασιτέχνες έχουμε ένα ξεχωριστό διακριτικό ο καθένας μας και χρησιμοποιούμε συντμήσεις, επειδή η επικοινωνία στον αέρα είναι πολύ δύσκολη και από ποιοτική άποψη αλλά και από χρόνο. Δεν απαγορεύεται βέβαια να κάνεις συζήτηση, είναι ανάλογα και με το τι θέλει και ο συνομιλητής σου. Εγώ συνήθως κυνηγάω να βρω κάτι νησιά που δεν κατοικούνται, στα οποία θα πάνε κάποιοι ραδιοερασιτέχνες για δέκα μέρες για να κάνουν όσο περισσότερες επαφές μπορούν με όλο τον κόσμο.

Επομένως, ο χρόνος τους περιορίζει και οι επαφές είναι πολύ σύντομες. Όταν κάνεις μια επαφή με κάποιον άλλο ραδιοερασιτέχνη, έχεις μια κάρτα (Q.S.L.) στην οποία βάζεις το διακριτικό σου μπροστά, να είναι εμφανές, και πίσω γράφεις κάποια στοιχεία: ημερομηνία και ώρα που έγινε η επαφή, η συχνότητα-μπάντα που έγινε, σε τι διαμόρφωση ήταν (σήματα Morse, φωνή, από τον υπολογιστή), το grid locator που λέμε εμείς, δηλαδή τέσσερα νούμερα, τέσσερα γράμματα με τα οποία έχει χωριστεί η γη στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιούμε για λόγους συντομίας στον αέρα και μας βοηθά να βρίσκουμε απευθείας την τοποθεσία, πληκτρολογώντας το γεωγραφικό μήκος και πλάτος.

Αν θες άμεσα απάντηση για την επιβεβαίωση της επαφής, στέλνεις γράμμα (συστημένο ή όχι), αλλιώς επικοινωνούμε και διαδικτυακά μέσω μια πλατφόρμας που έχουμε. Επίσης, κρατάμε ένα ημερολόγιο με τις επαφές που έχουμε κάνει, έτσι όταν κάποιος μας στέλνει γράμμα εξετάζεις αν τα στοιχεία που σου έστειλε επαληθεύονται, άρα επιβεβαιώνεται η επαφή και μπορείς να στείλεις ως απάντηση την κάρτα σου.

Το αγγλικό και το ελληνικό φωνητικό ραδιοερασιτεχνών.*

-Οι επαφές που κάνετε μεταξύ σας έχουν κάποιο σκοπό; Ποιος είναι ο δικός σου στόχος;
Κάποιοι ραδιοερασιτέχνες έχουν σκοπό να κάνουν επαφές με όλα τα μέρη του κόσμου. Εμείς έχουμε τον πλανήτη χωρισμένο σε 40Q ζώνες, έτσι το λέμε. Υπάρχουν λοιπόν ζώνες που ενώ δεν είναι κατοικήσιμες, ορισμένοι τις κυνηγούν για κάποια βραβεία που παίρνεις άμα μαζέψεις όλες τις ζώνες.  Αν το κάνεις αυτό έχεις ολοκληρωθεί ως ραδιοερασιτέχνης. Υπάρχουν ορισμένοι που το έχουν καταφέρει. Τους πήρε σχεδόν δέκα χρόνια, αλλά πέτυχαν την καλή φάση του ηλιακού κύκλου, πλέον ο ήλιος δεν έχει μεγάλη δραστηριότητα, άρα δεν ιονίζεται καλά η ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τα βραχέα κύματα να εξασθενούν πολύ άμεσα. Έχω πάει κι εγώ σε μερικές αποστολές σε νησιά της Ελλάδας, γιατί τα κυνηγάνε κι αυτά, έχει και βραβείο. Το 2014 είχαμε πάει στη Σκύρο, ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται σε μια περιζήτητη ζώνη. Είχαμε καλό εξοπλισμό μαζί μας, μείναμε εκεί δέκα μέρες, αλλά κάναμε 30.000 επαφές.

Ο προσωπικός μου στόχος είναι να πάω σε αυτά τα νησιά, μόνο και μόνο για να τα ενεργοποιήσω για όσους κυνηγάνε αυτά τα βραβεία, αλλά να μαζέψω και επαφές. Θέλω επίσης να δοκιμάσω να χρησιμοποιήσω το φεγγάρι σαν καθρέφτη για να επικοινωνήσω με την άλλη πλευρά της γης.
_______
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη Κουρούδη για την ενδιαφέρουσα συζήτηση καθώς και για το αρχείο εικόνων που μου παρείχε.

 

*Κάθε γράμμα έχει το δικό του κωδικοποιημένο όνομα και κάθε διακριτικό αντιστοιχεί σε μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή, το γνωρίζουν όλοι οι ραδιοερασιτέχνες.

No related posts.