O μοντέρνος φεμινισμός είναι για την ισότητα όλων

Πρόσφατα, ξαφνιάστηκα από το γεγονός ότι αποφεύγουμε τόσο πολύ τον φεμινισμό στην Ελλάδα που δεν έχει αγοράσει κανείς το domain name “feminismos.gr”. Θα μου πείτε, έχουμε τα «Φύλα Συκής», το «Μωβ», το «Ναι, είσαι Μισογύνης» και άλλες σελίδες που μιλούν για την μοντέρνο φεμινισμό, αλλά είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακό το ότι δεν είναι πιασμένο το παραπάνω domain.

Με αφορμή αυτήν την παρατήρηση και το γεγονός ότι είμαι πολύ κοντά στην απόφαση του να πάρω το domain και να κάνω ένα από τα όνειρά μου πραγματικότητα, είπα να τοποθετηθώ αναφορικά με αυτό, στο περιοδικό που διαβάζει το Α.Π.Θ.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…

Ο μοντέρνος φεμινισμός προάγει την ισότητα όλων, ανεξαρτήτως φύλου, προτιμήσεων, χώρας, οικονομικής κατάστασης ή όποιων άλλων διαφορών βρίσκουμε ο ένας στον άλλο.

 


Σήμερα, η κατάσταση του φεμινισμού είναι -ακόμη- σύνθετη και αμφισβητήσιμη.

Ναι, οι γυναίκες συνεχίζουν να κάνουν σημαντικά βήματα προς την ισότητα και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίσταση και αντίδραση καθώς τα κάνουν. Μία ενθαρρυντική τάση για τον φεμινισμό είναι ότι πολιτικοί και επιχειρήσεις γίνονται όλο και περισσότερο γνώστες των θετικών οικονομικών επιπτώσεων της ισότητας των φύλων (για παράδειγμα, τα οφέλη από την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών στους εργασιακούς χώρους της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών).

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη λανθασμένες αντιλήψεις του φεμινισμού ως «κίνημα κατά των αντρών» και ως αποκλειστικό τομέα των γυναικών. Αυτό είναι ένα από τα χρόνια ζητήματα που δεν έχουν αποβληθεί ακόμη από τον όρο «φεμινισμός».

Τέτοιου είδους παραπλανητικές ενδείξεις αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να ασχοληθούν περισσότερο με τον φεμινισμό (πόσο μάλλον να χαρακτηριστούν φεμινιστές) και αποσπούν την προσοχή από τα πραγματικά ζητήματα ισότητας των φύλων, τα οποία προωθούνται μέσω αυτού, και από τους τρόπους με τους οποίους ο φεμινισμός επηρεάζει θετικά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Ένα σημαντικό στοιχείο που θα σας κάνει να συνειδητοποιήσετε ότι ο φεμινισμός αφορά την ισότητα, αποτελεί η θέση του μοντέρνου φεμινισμού στον τρόπο με τον οποίο εκπροσωπούνται στα Μ.Μ.Ε. τόσοι οι άντρες όσο και οι γυναίκες.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα δύο φύλα αντικατοπτρίζει και ενισχύει τα στερεότυπα, αναφορικά με τους ρόλους των φύλων.

Οι χαρακτήρες των γυναικών στις διαφημίσεις, στις ταινίες και στις σειρές είναι ακόμη και σήμερα, συχνά, σεξουαλικοποιημένοι και υποαπασχολούμενοι, ενώ σπάνια παρουσιάζονται σε ανώτερους ρόλους απασχόλησης ή, έστω, σε κάτι περισσότερο από διακοσμητικά στοιχεία της εικόνας ή ουδέτερα και όμορφα πρόσωπα. Αυτές οι απεικονίσεις στέλνουν το μήνυμα ότι η παθητικότητα και η υποταγή, παρά η αυτοεπιβεβαίωση και η ηγεσία, χαρακτηρίζουν (και θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν) τις γυναίκες.

Για τους άντρες, η εικόνα είναι διαφορετική. Δυναμικοί, αποφασιστικοί, με τέλεια δουλειά, τέλειο σώμα, συνοδευόμενοι από πανέμορφες γυναίκες και ακριβά αμάξια. Αντίστοιχα κι εδώ, λοιπόν, ο φεμινισμός προσπαθεί να εξισορροπήσει την εικόνα και να αναδείξει το γεγονός ότι δεν είναι ανάγκη όλοι οι άντρες να ακολουθούν το πρότυπο αυτό, ενώ εάν δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά που τους υποβάλλονται ως σωστά δε χάθηκε ο κόσμος.

Σκεφτείτε τα προβλήματα που προκαλούνται στην ψυχολογία νεαρών κοριτσιών που «δεν είναι καλές νοικοκυρές» ή «δεν είναι αρκετά όμορφες, όπως στην τηλεόραση» και των νεαρών αγοριών που «δεν έχουν τέλεια δουλειά» ούτε πιθανότητα να αγοράσουν άμεσα «ακριβά αμάξια». Αυτά τα μηνύματα, αποδεδειγμένα, έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία, την ευημερία και τις προσδοκίες των νεαρών αγοριών και κοριτσιών, ενώ είναι ασυμβίβαστα με την ισότητα των φύλων που αναζητούν οι φεμινιστές (και όχι οι φεμινίστριες, γιατί τον φεμινισμό υποστηρίζει και πλήθος αντρών).

 

Κλείνοντας, πάντα να θυμάστε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, μπορεί να κάνει δικές του επιλογές, να χαράζει τον δικό του δρόμο, να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και τα καθιερωμένα… και αυτή είναι η βασικότερη ιδέα που προωθεί ο μοντέρνος φεμινισμός. Γιατί μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε τον εαυτό μας από τα στερεότυπα που μας κρατούν πίσω και θα μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την πραγματική ευτυχία μας.

No related posts.