Λαϊκές Αγορές: χρήσιμες μεν, ενοχλητικές δε

Ενοχλημένοι (εάν όχι οργισμένοι) είναι κάτοικοι οδών επί των οποίων πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα Λαϊκές Αγορές. Αυτό αποδεικνύεται από τις συχνές διαμαρτυρίες πολιτών στα Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια, όπως ανακαλύπτει κανείς εάν παρατηρήσει τις ημερήσιες διατάξεις των θεματολογιών τους.

Η αλήθεια είναι ότι, συχνά, ο κύριος λόγος που διαμαρτύρονται οι πολίτες είναι για τη συνεχόμενη λειτουργία μιας λαϊκής αγοράς σε ένα συγκεκριμένο δρόμο για περισσότερα χρόνια από αυτά που είχαν οριστεί αρχικά και για τις συνεχείς παρατάσεις στο χρονικό αυτό διάστημα.

Όπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για την ίδρυση, μεταφορά, επέκταση και κατάργηση Λαϊκών αρμόδιοι φορείς είναι οι Περιφέρειες ή οι Δήμοι. Συγκεκριμένα, μετά από ειδικά εμπεριστατωμένη και αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου (για Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ή του Δημοτικού Συμβουλίου (για την υπόλοιπη χώρα) και μετά από γνώμη του Δήμου και της οικείας Αστυνομικής Αρχής, η οποία αποφαίνεται μόνον σχετικά με την κυκλοφοριακή επίπτωση από τη λειτουργία συγκεκριμένης Λαϊκής Αγοράς, χωροθετείται και καθορίζεται ο ακριβής τόπος λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών και η τυχόν ίδρυση, μεταφορά και επέκτασή τους.

Μια συγκεκριμένη Λαϊκή Αγορά, στην οποία θα εστιάσει το παρόν άρθρο είναι εκείνη η οποία λαμβάνει χώρα επί της οδού Κανάρη στην Κάτω Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής μαζεύουν υπογραφές και κάνουν προσπάθειες να μετακινηθεί η Αγορά, καθώς έχουν επιβαρυνθεί για περισσότερα από 30 χρόνια από τα προβλήματα που προκαλούνται με τη συνεχή χρήση ενός συγκεκριμένου δρόμου για χώρο Λαϊκής Αγοράς.

Πρόσφατα, τη διαδικασία συλλογής υπογραφών ανέλαβε ο νεαρός Αλέξης Κοκκινίδης, ο οποίος δεν έχει δει ποτέ τη γειτονιά του χωρίς Λαϊκή Αγορά.

«Αγαπάμε, μεν, τη Λαϊκή, αφού τη φιλοξενούμε στη γειτονιά μας κάθε Πέμπτη εδώ και 34 χρόνια. Την έχουμε συνηθίσει. Αλλά πλέον η περιοχή έχει συνέχεια μια άσχημη μυρωδιά, ειδικά τις πολύ ζεστές μέρες. Η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια στην περιοχή αναδίδουν έντονες οσμές για μέρες. Έχει επιβαρυνθεί ο δρόμος από τόσα χρόνια χρήσης», ανέφερε η κ. Χαρίκλεια Κακαλιάγκου, κάτοικος της περιοχής.

Εδώ και χρόνια οι άνθρωποι της γειτονιάς κάνουν προσπάθειες να μεταφερθεί η Λαϊκή σε άλλη περιοχή ώστε «να πάρει μια ανάσα ο τόπος», όπως τονίζει η κ. Άννα Τσιόντση, ιδιοκτήτρια φαρμακείου στην οδό Κανάρη. «Ο δρόμος καθαρίζεται μεν, αλλά όχι με λεπτομέρεια. Μένουν πάντοτε οργανικά σκουπίδια όπως κομμάτια και ζουμιά ψαριών και φρούτων που ποτίζουν το τσιμέντο», σημείωσε.

Οι κάτοικοι της περιοχής στέκονται και στο γεγονός ότι για ώρες μετά τον καθαρισμό του δρόμου, γλάροι και γάτες μαζεύονται στη γειτονιά, τρώγοντας απομεινάρια ψαριών και άλλων τροφίμων.

Εκτός από τη μυρωδιά, προκύπτουν κι άλλα προβλήματα στον συγκεκριμένο δρόμο. Όπως σε κάθε Λαϊκή, έτσι και στη συγκεκριμένη, τοποθετούνται χημικές τουαλέτες για τους εμπόρους και τους καταναλωτές. «Υπάρχουν χημικές τουαλέτες σε δύο σημεία της Λαϊκής και καλώς υπάρχουν. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος τις χρησιμοποιεί. Συχνά πιάνουμε ανθρώπους να χρησιμοποιούν το πεζοδρόμιο ή τοίχους των οικοδομών για τον σκοπό αυτό. Άλλες φορές πηγαίνουν στις πυλωτές ή τις εισόδους των κτιρίων μας», ανέφερε ο κ. Γιώργος Μαραγκός.

Πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε με τη σειρά του και ο κ. Ιωάννης Λαλάτσης, λέγοντας ότι «ο Δήμος καθαρίζει πάντα τους δρόμους, αλλά η Λαϊκή πιάνει και τα πεζοδρόμια. Αν δε φιλοτιμηθεί ή αν δε φτάσει στα όριά του κάποιος από εμάς για να ρίξει ένα νερό στο πεζοδρόμιο, οι μυρωδιές και τα μικρόβια μάς περιβάλλουν καθημερινά».

Πέραν των ζητημάτων που τέθηκαν παραπάνω, χρειάζεται να σημειωθεί ότι, επίσης, δημιουργείται θέμα ταλαιπωρίας των κατοίκων με το πάρκινγκ των οχημάτων τους κάθε Τετάρτη βράδυ, ενώ κατά τη διάρκεια της Πέμπτης δεν έχουν τρόπο να φύγουν ή να προσέλθουν στην οικία τους.

Επίσης, οι κ.κ. Κακαλιάγκου, Τσιόντση, Μαραγκός, Κοκκινίδης και Λαλάτσης συμφωνούν στο γεγονός ότι, εάν χρειαστεί κάποιος ασθενοφόρο στην περιοχή, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, καθώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για την άμεση διέλευσή του στα σπίτια της οδού.

Τέλος, αυτό που σημειώνει η κ. Κακαλιάγκου είναι ότι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι της γειτονιάς δεν επηρεάζονται πια και τόσο, ίσα-ίσα μπορεί να το βρίσκουν και ως μια αλλαγή στην εβδομάδα τους και μια ευκαιρία για βόλτα. «Τα παιδιά μας ή τα εγγόνια μας όμως πρέπει να πάνε και να γυρίσουν από τις δουλειές τους, το σχολείο τους, το φροντιστήριό τους και η Λαϊκή είναι ένα εμπόδιο στην καθημερινότητά τους», επισημαίνει.

Οι προσπάθειες που γίνονται για μετακίνηση της συγκεκριμένης Λαϊκής Αγοράς βρίσκουν κλειστές πόρτες, καθώς, σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν επαρκούν οι γύρω περιοχές για την εγκατάσταση του συνόλου της Λαϊκής Αγοράς, λόγω μεγέθους.

Όμως, για όλους τους παραπάνω λόγους, θα έπρεπε οι Λαϊκές Αγορές να μεταφερθούν σε αλάνες και πάρκα και να μην επιβαρύνουν γειτονιές, ειδικά για τόσα πολλά χρόνια.

No related posts.