Η ζωή ένος Έλληνα στη Δανία

Ονομάζομαι Σίμος Χριστοδούλου και κατάγομαι από τη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία τρία χρόνια ζω, σπουδάζω και εργάζομαι στο Horsens της Δανίας. Η περιπέτεια μου στη Δανία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2014 όταν πήρα την απόφαση να μετακομίσω εδώ για να σπουδάσω πάνω στο αντικείμενο που με ενδιαφέρει, την Πληροφορική.

Ένα απόγευμα με παιχνίδια και μουσική στην αυλή του πανεπιστημίου.

Είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες προετοιμασίας αιτήσεων και εξετάσεων σε διάφορα πανεπιστήμια, αλλά το γεγονός πως οι ελάχιστες απαιτήσεις ήταν ένα απολυτήριο Λυκείου και ένα Proficiency Αγγλικών (IELTS/ TOEFL) μου έδινε ελπίδες πως θα γίνω δεκτός σε κάποιο από αυτά. Όταν έλαβα τα αποτελέσματα των αιτήσεών μου, με έκπληξη διαπίστωσα πως είχαν γίνει όλες δεκτές! Το μόνο που έμενε ήταν να επιλέξω το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα που με ενδιέφερε περισσότερο.

Έπειτα από αρκετή σκέψη και έρευνα διάλεξα να σπουδάσω στο VIA University College, μιας και το Bachelor πρόγραμμα Information & Communication Technology (Πληροφορική και Εποικοινωνίες) φαινόταν το πιο κατάλληλο για μένα. Αξίζει να σημειώσω πως η φοίτηση στα δανικά πανεπιστήμια είναι δωρεάν για τα άτομα που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε αυτός ήταν ένας παραπάνω λόγος για μένα να σπουδάσω εκεί.

Η προσαρμογή μου στη Δανία είχε αρκετές προκλήσεις. Μου πήρε αρκετό καιρό να συνηθίσω την κουλτούρα και την καθημερινότητα εδώ, αλλά το γεγονός ότι σχεδόν 9/10 Δανούς γνωρίζουν Αγγλικά με διευκόλυνε αρκετά. Η κύρια προτεραιότητα μου, πέραν της σχολής, ήταν αν βρω μια δουλειά part-time, για να αρχίσω να καλύπτω τα έξοδα μου σε μία από τις χώρες με το υψηλότερο κόστος ζωής.

Είχαν περάσει αρκετοί μήνες αποτυχημένων προσπαθειών εύρεσης εργασίας, μέχρι που πρόσεξα μία αφίσα σ’ έναν διάδρομο του Πανεπιστημίου σχετικά με ένα event επαγγελματικού προσανατολισμού και δικτύωσης. Αποφάσισα να κάνω μια αίτηση εγγραφής για το event, καθώς δεν είχα κάτι να χάσω.

Λίγες μέρες μετά έλαβα ένα mail με την πρόσκληση στο event. Από εκείνο το σημείο και μετά, μπορώ να πω πως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν προς το καλύτερο. Σε σύντομο διάστημα γνώρισα πολύ ενδιαφέροντα άτομα, εντός και εκτός σχολής, τοπικούς επιχειρηματίες, αλλά και φοιτητές από όλο τον κόσμο, με πολλούς από τους οποίους γίναμε φίλοι. Τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις και start ups ζήτησαν το βιογραφικό μου, πράγμα πρωτοφανές για τα δικά μου δεδομένα. Μετά από μερικές εβδομάδες κατάφερα να βρω δουλειά στην εταιρία “Trendhim“, η οποία εμπορεύεται ανδρικά αξεσουάρ και συνεργάζεται με φοιτητές από διαφορετικά backgrounds και εθνικότητες. Έχω μάθει αρκετά πράγματα εκεί στον τομέα του μάρκετινγκ και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσαν.

Πλέον, οδεύω προς το τελευταίο εξάμηνο σπουδών μου και σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο ενός Master (που είναι επίσης δωρεάν) σε ένα από τα πολλά αγγλόφωνα προγράμματα που διδάσκονται εδώ στη Δανία. Οι εντυπώσεις μου ως τώρα είναι μόνο θετικές και για κάποιον που σκέφτεται το ενδεχόμενο να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές θα συνιστούσα να το τολμήσει.

Διευρύνετε τους ορίζοντές σας έξω από την Ελλάδα και ζήστε κάτι διαφορετικό!

*Ο Σίμος Χριστοδούλου είναι Έλληνας φοιτητής που ζει και εργάζεται στη Δάνια

No related posts.