Δικαιοσύνη, βγάλε το μαντήλι να βλέπεις καλύτερα!

Το βρετανικό δικαστήριο αθώωσε τους γιατρούς που αποφάσισαν να σταματήσουν την τεχνητή υποστήριξη ζωής ενός βρέφους που πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια. Η απόφαση πάρθηκε παρά το γεγονός ότι ήταν δυνατή η θεραπεία του παιδιού στην Αμερική και οι γονείς μπορούσαν να διαθέσουν τα απαραίτητα χρήματα για τη θεραπεία. Το μόνο εμπόδιο σε αυτήν είναι οι ίδιοι οι γιατροί και φυσικά η δικαιοσύνη.

Ο Τσάρλι Γκαρντ από τη Βρετανία, μόλις 10 μηνών, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τον θάνατο. Πάσχει από μια σπάνια ασθένεια κατά την οποία χάνει απότομα βάρος και έχει εγκεφαλική βλάβη. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για το μικρό πλασματάκι, αν μεταβεί στην Αμερική. Οι γονείς, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα και να έρθουν σε επαφή με τους γιατρούς της Αμερικής, αλλά εμπόδιο τους στάθηκαν οι Βρετανοί γιατροί που απαγόρευσαν τη μεταφορά του στην Αμερική και υποστήριξαν πως το παιδί έπρεπε να αποσυνδεθεί από τα μηχανήματα που το κρατούσαν στη ζωή για να απαλλαγεί από τα βασανιστήρια.

Το βρετανικό δικαστήριο βρέθηκε προς μεγάλη έκπληξη με το μέρος των γιατρών και τους αθώωσε. Αυτή τη στάση φαίνεται να διατηρεί και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς οι γονείς του μικρού Τσάρλι απευθύνθηκαν και εκεί, όπου είχαν την ανάλογη αντιμετώπιση με τα εθνικά δικαστήρια.

Στο μεταξύ, διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε όλη την Ευρώπη για αυτήν την ανεξήγητη συμπεριφορά, τη στιγμή που παιδιά με ανάλογη πάθηση ακολουθούν θεραπεία και δείχνουν βελτίωση. Ένας γονιός στην Αμερική δηλώνει πως το παιδί του πάσχει από την ίδια ασθένεια, αλλά κατάφερε να ζήσει και εδώ και δέκα χρόνια ακολουθεί τη θεραπεία.

Με πολλά λοιπόν, ερωτηματικά μας αφήνει η υπόθεση του Τσάρλι, διότι οι γονείς του δεν μπορούν να πάρουν αποφασίσουν για τη ζωή του παιδιού τους. Πού είσαι δικαιοσύνη όταν σε χρειαζόμαστε!

No related posts.