Ο κατακλυσμός των κωδικών πρόσβασης

Από τότε που η τεχνολογία έχει εισβάλλει έντονα στην καθημερινότητά μας ο κωδικός πρόσβασης έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες είμαστε αναγκασμένοι να θυμόμαστε τον κωδικό πρόσβασης και το όνομα χρήστη. Και οι υπηρεσίες είναι πολλές και αυξάνονται…

Κάποτε είχαμε ένα e-mail και τώρα έχουμε δύο ή τρία. Ξεκινώντας από το πιο απλό, όταν θέλουμε να τηλεφωνήσουμε σε κάποιον από το κινητό μας, χρειαζόμαστε τον κωδικό για το ξεκλείδωμα. Θες να πας στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσεις με την κάρτα σου; Θα πρέπει να πατήσεις το P.I.N. (Personal Identification Number). Πας στην εργασία σου και θες να ανοίξεις τον υπολογιστή σου; Θα πρέπει να βάλεις το όνομα χρήστη (να μην αναφερθούμε στο αν θα χρειαστεί να έχετε πρόσβαση σε άλλες εφαρμογές ή προγράμματα). Θες να αγοράσεις οnline μέσω του διαδικτύου; Χρειάζεσαι πολλούς κωδικούς ταυτόχρονα. Πρώτον, αν έχεις κάνει εγγραφή σε μια υπηρεσία θα πρέπει να θυμάσαι τουλάχιστον το όνομα χρήστη. Δεύτερον, όταν θα κάνεις την πληρωμή, εκτός από τον αριθμό της κάρτας, θα πρέπει να βάλεις και το  P.I.N. για την ασφαλή συναλλαγή σου. Διότι, αν υποθέσουμε ότι έχεις χάσει την κάρτα του, ή στην έχουν κλέψει, αυτός που θα την έχει βρει θα μπορεί να αγοράσει άνετα στο διαδίκτυο οτιδήποτε είτε προϊόν είτε υπηρεσία. Γι’ αυτό οι τράπεζες μας αναγκάζουν να γραφτούμε πάλι στις υπηρεσίες τους για να μας δώσουν άλλον επιπρόσθετο κωδικό, για ασφαλέστερες συναλλαγές.

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι πολλές και το ερώτημα που τίθεται είναι: πως μπορούμε να απομνημονεύσουμε όλους αυτούς τους κωδικούς που χρησιμοποιούμε; Κάποιος μπορεί να έχει έναν φάκελο με κωδικό και να έχει αποθηκεύσει εκεί όλους τους κωδικούς του. Όμως μπορούν να κλειδωθούν τα κλειδιά με κλειδί; Κάποιος άλλος μπορεί να χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες του. Εάν όμως οι hackers που καιροφυλακτούν  σπάσουν τον κωδικό τότε τι γίνεται;

Λένε ότι ο κωδικός, ως ένας ασφαλής τρόπος πρόσβασης, είναι πια ξεπερασμένος.
Ήδη, χρησιμοποιούνται άλλες μεθόδοi για την πρόσβαση μας στις διάφορες εφαρμογές. Πολλές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας αντί για τον κωδικό εφαρμόζουν άλλους τρόπους, όπως την ίριδα του ματιού ή το δακτυλικό αποτύπωμα.

Στα επόμενα χρόνια οι κωδικοί θα φαντάζουν σαν τη δισκέτα του υπολογιστή, που χρησιμοποιούσαμε παλαιότερα, τη δεκαετία του ’90.

No related posts.