Ράμα στις εκλογές χωρίς αντίπαλο

Χωρίς τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές, ξεκίνησε και επισήμως  η εκλογική εκστρατεία στη γειτονική Αλβανία. Είναι η πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια που διεξάγονται εκλογές και η αποχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δημιουργήσει ένα δυσάρεστο κλίμα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, εμμένει στην απόφασή του και τονίζει επανειλημμένως σε κάθε δημόσια εμφάνισή του ότι θα απέχει από τις εκλογές του Ιουνίου αν δεν σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση χωρίς το νυν πρωθυπουργό. Είναι γνωστό πως η  αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ότι παίζει βρώμικο ρόλο στα κυκλώματα παραγωγής, στην λαθρεμπορία ναρκωτικών και στην εξαγορά συνειδήσεων και ψήφων εν όψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, είναι ανυποχώρητος και αμετακίνητος στην απόφασή του, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά τον Ιούνιο. Κατηγορεί τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ότι φέρεται σαν «ανώριμο παιδαρέλι» και με τις ψευδαισθήσεις του συμπαρασύρει και τους οπαδούς του κόμματός του

Στις ανακοινώσεις του το Δημοκρατικό Κόμμα αναφέρει συνέχεια ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών παρά τις πιέσεις που έχουν ασκήσει αξιωματούχοι από χώρες της Ε.Ε.

Οι συναντήσεις των δύο αρχηγών το τελευταίο διάστημα για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης δεν έχουν φέρει καρπούς και οι κόντρες συνεχίζονται εκατέρωθεν. Η μαζική διαδήλωση που οργανώθηκε στις 13 Μαΐου από το Δημοκρατικό Κόμμα στα Τίρανα έληξε ειρηνικά, παρά τους φόβους για ταραχές.

Τα προβλήματα όμως που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα είναι πολλά ενώ αυτό που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις είναι η μαζική καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης, η οποία έχει εξελιχθεί σε εθνικό προϊόν της Αλβανίας. Φυτείες κάνναβης φυτρώνουν με άνευ προηγουμένου ρυθμό. Η ενδημική διαφθορά και η αποτυχία της κυβέρνησης να θέσει στο στόχαστρο «τα αφεντικά» μιας προσοδοφόρας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων διαψεύδει τον «πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά». Την  εμπλοκή αξιωματούχων της Αστυνομίας στα κυκλώματα ναρκωτικών δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει. Καθημερινά είναι τα περιστατικά σύλληψης ατόμων που καλλιεργούν ινδική κάνναβη. Άλλωστε, είναι ένας εύκολος τρόπος να βγει κανείς από την οικονομική ανέχεια που επικρατεί στις περισσότερες οικογένειες.

Οι υποσχέσεις του Ράμα το 2013 για την αναγέννηση του κράτους, την εξασφάλιση 300.000 θέσεων εργασίας για τους πολίτες, τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη και την καταπολέμηση της διαφθοράς έμειναν μόνο υποσχέσεις και όνειρα θερινής νυκτός…

No related posts.