Κουβεντιάζοντας με τις Spirits για την κορεατική κουλτούρα

Background image: “I love K-pop” @Avylan13 / Devianart, Logo by Spirits, Edited image by Karadimou Christina.

Οι Spirits είναι ένα K-pop χορευτικό group από τη Θεσσαλονίκη και αποτελείται από τέσσερα κορίτσια, την Γιώτα Τ., την Ερατώ, την Σταυρούλα Σ., την Χριστίνα Μ. και την Γιώτα που αγαπούν τον χορό και την κορεάτικη κουλτούρα.

Τα κορίτσια κάνουν covers, μαθαίνουν δηλαδή τις χορογραφίες από K-pop τραγούδια και προσπαθούν να τις παρουσιάσουν όσο πιο πιστά γίνεται με βάση την πρότυπη χορογραφία. Ένα ανοιξιάτικο απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, από εκείνα που αποφασίζει να βρέξει στην πιο ακατάλληλη στιγμή, συναντηθήκαμε με τις τρεις εκ των τεσσάρων Spirits και συζητήσαμε για το πώς δημιουργήθηκε η ομάδα, πώς ανακάλυψαν και πώς αποφάσισαν να αρχίσουν να χορεύουν και να ασχολούνται γενικότερα με την K-pop.

Οι Spirits συστάθηκαν πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, όταν η Γιώτα και η Ερατώ ένωσαν το κοινό τους ενδιαφέρον για την κορεατική κουλτούρα με απώτερο σκοπό να κερδίσουν το πρώτο βραβείο (ταξίδι στην Κορέα) σε έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό. Μπορεί να μην κατάφεραν να κερδίσουν αλλά συνέχισαν να κάνουν αυτό που αγαπούν. Έτσι, σταδιακά δημιούργησαν μια ομάδα που ανταποκρινόταν άμεσα στα ενδιαφέροντά τους. Το όνομά της προέκυψε από τις δυο λέξεις που επέλεξαν η Γιώτα και η Ερατώ, όταν έγιναν ομάδα. «Ήταν ουσιαστικά δυο ονόματα που μας εξέφραζαν, κι επειδή αρχικά ήμασταν οι δυο μας τα ενώσαμε και στα κορεάτικα ήταν “wongi” που αν το μεταφράσεις στα αγγλικά σημαίνει Spirits. Οπότε κρατήσαμε το Spirits», μας εξήγησε η Γιώτα Τ., μέλος της ομάδας. Για ένα με δυο χρόνια περίπου ήταν έξι τα μέλη, ενώ πλέον έχουν μείνει οι τέσσερις από την αρχική ομάδα μαζί με την δεύτερη Γιώτα που είναι πρόσφατο μέλος.

Είναι και οι τέσσερις φοιτήτριες, η Γιώτα Τ. μάλιστα εργάζεται και ως δασκάλα K-pop σε γνωστή σχολή χορού της Θεσσαλονίκης, ενώ η καινούρια Γιώτα δίνει φέτος Πανελλήνιες. Έχουν συμμετάσχει δυο φορές στον διαγωνισμό K-pop World Festival που διοργανώνεται από κορεάτικο κανάλι στην Αθήνα και κέρδισαν δυο φορές.

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Η Γιώτα (νέο μέλος), η Χριστίνα, η Μελίνα, η Γιώτα Τ. και η Σταυρούλα.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γνώρισαν την κορεάτικη κουλτούρα, οι απαντήσεις των κοριτσιών ταυτίζονταν αρκετά. Η Σταυρούλα και η Χριστίνα ανέφεραν πως γνώρισαν ορισμένα κορεάτικα γκρουπ μέσω των αδελφών τους που ασχολούνταν ήδη με τις ιαπωνικές σειρές anime, ενώ η Γιώτα Τ., μέσω του δημοφιλούς παιχνιδιού League of Legends καθώς, όπου, όπως μας εξήγησε, κάθε χαρακτήρας είχε το δικό του χορευτικό, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί κι εκείνη σε ένα κορεάτικο γκρουπ. Αυτή ήταν μόνο η αρχή, αφού όπως φαίνεται η Κ-pop ήρθε για να μείνει στη ζωή τους.

Όμως που οφείλεται η μεγάλη απήχησή της στο νεανικό κοινό; Οι Spirits μας επιβεβαίωσαν πως το βασικό συστατικό που καθιστά την K-pop τόσο «εθιστική»  είναι τα ίδια τα γκρουπ, ενώ επισήμαναν πως η συνολική σκηνική τους παρουσία, με τα φανταχτερά ρούχα, τα πολύχρωμα μαλλιά και το έντονο make-up έρχονται να συμπληρώσουν τις εντυπωσιακές μουσικοχορευτικές τους ικανότητες. «Ειδικά οι πιο νεανικές ηλικίες που βλέπουνε κυρίως τα boy groups που κάνουνε πλάκα, πηγαίνουν σε εκπομπές με παιχνίδια, πιστεύω κι αυτό τραβάει πολύ. Ό,τι είναι πολύ διασκεδαστικό», αναφέρει η Χριστίνα, επαληθεύοντας τα αποτελέσματα ερευνών πάνω στην απήχηση της K-pop στο νεανικό κοινό.

“K-pop group popularity/ Country rankings according to Google trends”

Ωστόσο, υπήρξε κι ένα κοινό παράπονο σχετικά με την καθυστέρηση της εμφάνισης της K-pop στην Ελλάδα που οφείλεται στο ότι ως λαός δεν είμαστε τόσο ανοιχτοί σε τέτοιου είδους κουλτούρες ενώ όλοι οι K-pop fans έχουν βιώσει ένα είδος ρατσισμού στα πλαίσια του σχολείου. «Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν κι άλλα άτομα στη Θεσσαλονίκη που άκουγαν. Αλλά τελικά είναι πολλά άτομα μόνα τους, απομονωμένα γιατί φοβούνται να εκφράσουν αυτό που τους αρέσει, δυστυχώς. Αλλά τελευταία όσο πάει εξαπλώνεται, ευτυχώς, είμαστε πολλοί περισσότεροι πλέον», δήλωσε η Γιώτα Τ. Ως φοιτήτριες πλέον δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, μιλούν άφοβα για τα dramas που παρακολουθούν και τη μουσική που ακούνε, ενώ με κάθε ευκαιρία έρχονται πιο κοντά στον κορεατικό πολιτισμό, είτε μέσω της Κορεατικής Πολιτιστικής Εβδομάδας, είτε μαθαίνοντας τη γλώσσα, είτε ανακαλύπτοντας απλά την ασιατική κουζίνα.

Μάλιστα, θεωρούν ότι η K-pop έχει επηρεάσει πολύ θετικά τη ζωή τους επειδή αποτελεί ένα ευχάριστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, τις κάνει να νιώθουν γεμάτες αυτοπεποίθηση  και το βασικότερο; Έχει δημιουργήσει έναν δυνατό δεσμό μεταξύ τους που τις κάνει να θέλουν να ανακαλύπτουν συνεχώς κάτι καινούριο και να βελτιώνονται σε αυτό. Άλλωστε φαίνεται  στο χαμόγελό τους η διάθεσή τους να εκφράσουν και να μεταδώσουν την ενασχόλησή τους με μια διαφορετική από τα καθιερωμένα κουλτούρα. «Είναι ωραίο να μιλάς για το τι ακούς, να μεταδίδεις αυτό που σ’ αρέσει. Σε ξεχωρίζει λίγο από τη μάζα», μας εξήγησε η Σταυρούλα.

Το τελευταίο θέμα της συζήτησής μας ήταν ο ετήσιος παγκόσμιος διαγωνισμός, K-pop World Festival, που διοργανώνεται στην Αθήνα, όπου συμμετέχουν ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια και τα πάνε και πολύ καλά, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν λάβει δυο νίκες. Εξάλλου, ένας από τους βασικούς τους στόχους, όπως δήλωσαν είναι να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό που τους αρέσει καθώς με αυτό τον σκοπό ξεκίνησαν, αλλά και να ταξιδέψουν στην Κορέα. Εμείς δεν έχουμε παρά να τους το ευχηθούμε να πετύχουν όσα επιθυμούν!

The Youtube channel of Spirits: https://www.youtube.com/user/SpiritsCh

Facebook page: https://www.facebook.com/spirits.wongi/?fref=ts

Show love to these girlz, xx

No related posts.